Recension: New Nintendo 3DS

Vi har tittat närmare på Nintendos nyaste 3DS-konsol och lämnat ett omdöme.

Portabla konsoler sägs vara ett utdöende släkte. Med stenhård konkurrens från smartphones, vilka i regel alltid har bättre prestanda och en bredare publik, blir argumenten få varför konsumenter ska punga ut 400 kronor för ett spel när en liknande eller likvärdig upplevelse kan köpas för ett par tior. Att köparna dessutom slipper släpa med sig ännu en enhet på resan stärker de som förutspått den bärbara konsolens färd till livet efter detta.

Att köparna dessutom slipper släpa med sig ännu en enhet på resan stärker de som förutspått den bärbara konsolens färd till livet efter detta.

Trots detta har Nintendo i dagarna släppt sin nästa installation i Nintendo 3DS-familjen, föga fyndigt kallad New Nintendo 3DS. Att Nintendo inte haft de mest lyckade konsolnamnet de senaste åren vet nog de flesta. Wii U förväxlades med föregångaren Wii, och Nintendo 3DS uppfattades som ännu en smärre uppgradering av försäljningssuccén Nintendo DS. Och då har vi inte ens gått närmare inpå 2DS.

Detta till trots är New Nintendo 3DS ett stycke stabil hårdvara. Nyheterna är få, rent tekniskt, vilket inte är någon större överraskning. Den nya enheten är inte en helt ny plattform utan snarare pinputsning från Nintendos sida.

Men vad är det som egentligen är nytt?

Till att börja med har New Nintendo 3DS en kraftigt förbättrad 3D-funktion kallad Super-Stable 3D. Borta är jakten efter skärmens "sweet spot" och numera är enheten försedd med en kamera som följer spelarens huvudrörelser. Tack vare detta kan du luta dig bakåt, framåt, åt sidorna och detta helt utan att 3D-funktionen tappar fotfästet. Med undantag för ett par automatiska kalibreringar som främst sker i dunkelt ljus, fungerar det mer än väl.

3ds
New Nintendo 3DS skeppas med nya axelknappar, C-stick och NFC-chip.

Laddningstiderna är i princip obefintliga vilket gör det till en ren fröjd att navigera runt bland menyer, byta spel och snabbt kolla i butiken för impulsköp.

Konsolen har även fått lite mer kräm under huven för att förbättra användarupplevelsen. Nintendo 3DS kunde stundtals kännas horribelt långsam, speciellt under de tillfällen då jag hoppade ut från ett spel och in i till exempel E-Shop, men på New Nintendo 3DS är detta ett minne blott. Laddningstiderna är i princip obefintliga vilket gör det till en ren fröjd att navigera runt bland menyer, byta spel och snabbt kolla i butiken för impulsköp. Nintendo har dessutom adderat två nya axelknappar på New Nintendo 3DS - ZL och ZR - vilka kommer att fungera med nya spel som exempelvis Monster Hunter 4 Ultimate. På det finns numera en andra "styrspak" i form av en grå liten pinne som Nintendo döpt till C-stick. Med denna ska det bli betydligt enklare att ändra kameravinkel i vissa spel, något jag personligen saknat. New Nintendo 3DS är även utrustad med ett så kallat NFC-chip som ger konsolen samma stöd för Amiibo som Wii U.

New Nintendo 3DS finns i samma versioner som gamla Nintendo 3DS - den mindre versionen och så klart XL. Prestandan i dessa två är identisk och det enda som egentligen skiljer dem åt, bortsett från skärmstorleken, är att även den mindre modellen har stöd för byte av skal. Personligen kan jag tycka att det är ett lite märkligt val av Nintendo att utesluta XL-publiken från skalbytena. Jag hade gärna sett det bästa av två världar - större skärm och möjlighet att göra min New Nintendo 3DS lite mer personlig.

I överlag trivs jag bra mycket mer med New Nintendo 3DS än med den gamla diton. Designen är i princip den samma, med undantag för vissa smådetaljer så som att Wifi-knappen numera är mjukvarubaserad, och att knappdesignen påminner om den från Super Nintendo-kontrollen. New Nintendo 3DS är allt konsolen borde ha varit redan från början när den släpptes 2010, men jag antar att devisen "bättre sent än aldrig" passar bra in här. Det enda stora orosmolnet jag ser är att Nintendo uppenbarligen stänger ut en 50 miljoner stor publik med New Nintendo 3DS. Med den nya konsolen kommer en del exklusiviteter framöver som inte fungerar på den gamla hårdvaran -just på grund av prestandaskillnaden -och spontant känns det som om alla inte vill hosta upp 2000 kronor till för en uppgradering.

Om du inte äger en Nintendo 3DS sedan tidigare så är New Nintendo 3DS det självklara valet. Enheten är bättre på samtliga punkter och därmed ett givet köp. Äger du däremot redan en Nintendo 3DS så handlar det snarare om du är beredd på att investera på nytt för de fåtal spel som bara fungerar på den nya konsolen.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading