Förtitt: Bloodborne

From Softwares nästa titel och spirituella uppföljare till Demon's Souls är av mer aggressiv art och gotiska miljöer.

Med From Softwares nya våraktuella titel går vi från Demon's Souls och Dark Souls riddarrustningar och blanka svärd till mörka 1800-talsmiljöer, stora sågklingor och pistoler. Även denna gång ställs spelaren inför dödliga hinder vars syfte är att få dig att dö och börja om igen och igen, för att på så vis göra dig till den grymmaste monsterslaktaren genom tiderna. Det är tanken i alla fall och mycket känns igen, men PS4-exklusiva actionrollspelet Bloodborne gör helt klart saker och ting annorlunda.

Liksom sina föregångare utgår Bloodborne från en blek och illavarslande plats full av monstruösa tingestar du helst skulle välja att undvika i första bästa gränd. Långt bort från civilisationen, omgiven av berg, ligger den uråldriga staden Yharnam. En plats av fördomar till följd av dess inhemska religion, men också känt för sin välanvända medicinska lära som år efter år lockar svårt sjuka resenärer. Yharnam visar sig dock vara allt annat än gästvänligt när spelaren (som en av dessa resenärer) besöker staden och upptäcker att en epidemi brutit ut, som skapat argsinta vidunder och mordiska invånare med högafflar. Inga människor tycks finnas kvar, vilket innebär att monsterjägarna i staden är dess enda hopp. Och för att ta dig igenom måste du bli en av dem.

1
Staden Yharnam har sett bättre dagar.

Du kan välja mellan nio ursprung med olika attribut att starta med

Skapandet av din karaktär ska vara på ungefär samma nivå som Dark Souls 2, med ”allt som förväntas av ett actionrollspel”. Du kan välja mellan nio ursprung med olika attribut att starta med, exempelvis lyckad uppväxt med ordinära attribut (Milquetoast), ensam överlevande från en förlorad by (Lone Survivor) eller problematisk barndom som har stärkt karaktären genom åren (Troubled Childhood). Och om du vill vara oönskad för omvärlden kan du alltid även välja ”Waste of Skin”, där din karaktär har de absolut sämsta förutsättningarna. Om spelet inte var tillräckligt svårt för din smak, vill säga.

Det första man gör i spelet är att vakna upp och dö, vilket är en kul nickning till utvecklarnas tidigare titlar. Du ställs obeväpnad mot en varulvsdemon och det självklara händer, varpå skärmen brölar ”You're dead”. Härnäst vaknar du upp igen, fast på ett för dig obekant existensplan, en plats utanför verkligheten som kallas för ”Hunter's Dream”. Det är här som du uppgraderar din karaktär och vapen, samt snabbast reser mellan olika positioner i Yharnam. Spelarens första vapen införskaffas även här: ett för närstrid och ett för långdistans.

De mest framträdande vapnen hittills har varit en monsterjägares ikoniska sågklinga med egenskapen att kunna förlängas för effektivare attacker, samt kul- och hagelvapen med sina för- och nackdelar gentemot varandra. Andra närstridsvapen (som klingan) följer mallen att kunna förändras och dessa vapen är bästa alternativet för att plocka ner dina monster. Långdistansvapnen som pistolen och hagelgeväret, däremot, är främst användbara för att få dina fiender att vackla och därmed ge dig en taktisk fördel. Vidare finns den tyngre specialyxan som kan ändra form baserat på situationen, en gängad käpp som även den kan göras till ett längre, dödligare vapen och varför inte slänga in spelets motsvarighet till en eldkastare.

2
Ett av monsterjägarnas mångsidiga huvudvapen.

Stridssystemet i Bloodborne lägger fokus på mer aggressiva strider med sin nya spelmekanik. I grund och botten handlar det om strategiskt tänkande, att observera sin fiendes rörelsemönster och attackera med en serie dödliga slag. Men det gäller att ha i åtanke att fienderna svärmar i större omfång, är snabbare och rör sig konstant, vilket innebär att du lätt kan överrumplas vid för mycket risktagande. Att ta en defensiv approach för länge med sköld resulterar också i samma sak. Och vi vet ju alla vad det leder till vid det här laget.

En bonus är att varje manöver kan avbrytas och gå in i nästa, förutsatt att du håller koll på din stamina som även används för att upptäcka svaga punkter hos fienderna.

Tur är det då att du har vissa hjälpmedel utöver dina vapen. Extra viktig att bemästra är dodge roll-funktionen, som låter dig skutta åt fyra valfria håll när du har låst siktet på en fiende. En bonus är att varje manöver kan avbrytas och gå in i nästa, förutsatt att du håller koll på din stamina som även används för att upptäcka svaga punkter hos fienderna. Lägg därtill spelets återhämtningssystem som låter dig få tillbaka förlorad hälsa genom att slå tillbaka mot en attackerande fiende under en viss tid. Hur mycket hälsa du kan återfå beror på din snabbhet och vilka vapen du använder vid tillfället.

Det finns också något som kallas för Blood Echoes med vilka du köper vapen och föremål för. Du utvinner dessa för varje dräpt fiende, men dör du själv förlorar du allihop. Du kan återigen plocka upp dem om du återvänder till samma plats, men kruxet är att dina nedriga motståndare kan göra samma sak, vilket visas genom lysande artefakter i deras ögon eller på kroppen. Hur många Blood Echoes du utvinner ur varje fiende beror på dess styrka.

3
Två vapen mot två bestar. Fair game?

Sedan har vi Bloodbornes onlineläge som likt Demon's Souls låter spelare mötas i co-op, pvp och trading, där vissa banor inkluderar pvp mot fler spelare än en mot en. Sättet som du bjuder in en annan spelare till din session på fungerar sömlöst med upp till två gästspelare via särskilda online-föremål:

- Lulling Bell - används för att frambringa gästspelare så att ni båda kan ta er an en motig boss.

- Small Resonant Bell - fungerar på samma sätt som ovan nämnda föremål, förutom att du själv skickas till någon annans spelsession.

- Parting Shot - används för att avsluta co-op-sessionen och sänder tillbaka respektive spelare till sina spelvärldar. Kan användas av både gästen och värden. Spelsessioner avslutas också när båda parter har dödat en boss eller om antingen värden eller gästerna dör.

När en spelare anländer till någon annans spelvärld kommer de att befinna sig på samma plats som sin egen värld och därför måste båda parter hitta varandra i staden, något som bör göra underverk för inlevelsen. Och även utan sällskapet från andra spelare kommer du att möta andra jägare genom spelets 10 kartor. En av dessa kallas för ”The Raven Hunter”, som du träffar i en gränd i centrala Yharnam, iklädd en mantel av korpkaraktär och en doktorsmask, samt strider med dubbla klingor. Hennes intentioner i nuläget är mystiskt gömda som sig bör.

Även fast fokus inte ligger på att straffa spelarna lika fullt ut här så verkar skaparna Hidetaka Miyazaki och From Software fortsätta vara i god form, samt på det klara med att varje strid du utsätter dig för kommer att vara en utmaning. Spelets fiender är definitivt aggressiva och i synnerhet spelets första ordentliga boss ska bli en fröjd att besegra. Ja, efter sisådär fem försök vill säga. Och det är precis det vi vill ha när vi blickar med spänd förväntan framåt mot den 25 mars då blodstänkta Bloodborne lanseras i Europa.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jonas Pettersson

Jonas Pettersson

Redaktör / Assisterande chefredaktör

Ingen på redaktionen vet exakt var Jonas härstammar, men trots sin uppväxt i de värmländska skogarna har han inte undkommit det magiska mediet som är dator- och tv-spel. Hans vanligaste genres rör sig inom FPS, actionrollspel och skräck.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading