Förtitt: Steamworld Heist

Efter succén med Steamworld Dig är Göteborgsbaserade Image & Form tillbaka med sitt nya spel. Vi har tagit tempen på Steamworld Heist.

Den värld vi kände till i Steamworld Dig har gått under. Jorden har exploderat och kvar finns bara spillror, vilket har gjort att robotarna vi älskar så mycket har flytt ut i rymden. Här ägnar de dagarna åt att borda fiendeskepp, dräpa kombattanter och sno deras skatter. I rollen som Captain Piper, en kvinnlig robot med moderiktig hatt, ska vi leda ett team bestående av minst sagt udda karaktärer.

1Versionen jag testar på är ett demo från den kommande Mac och PC-utgåvan. Captain Piper har precis bordat ännu ett fiendeskepp och nu är det dags att slå sig fram, plocka godsakerna och dra. Det märks direkt hur mycket tid som teamet på Image & Form lagt ner på detaljerna. För den obevandrade så handlar Steamworld-serien om ett alternativt universum där människan aldrig blev den dominerande livsformen. Av den anledningen är allt i Heist, och även föregångaren Dig, drivet av ångmaskiner vilket banat för fantasifulla lösningar i så väl miljö som bandesign.Steamworld Heist är ett turbaserat strategiskt actionspel. Du har ett antal steg att nyttja för att förflytta dig under varje omgång. Antingen kan du välja att röra dig kortare sträckor (vilket skapar en orange markering) och få möjlighet att skjuta av ett gäng skott, eller röra dig till områden längre fram utan att få mata av en salva bly (vilket markeras med blått). Varje delområde i Heist befolkas av minst en fiende som du måste ha ihjäl för att ta tid vidare till nästa. Det gäller att ha is i magen och verkligen tänka igenom varje beslut noggrant. I bästa fall kan ett snedsteg innebära en förlorad hatt, men i värsta fall kan du mista livet.Det gäller som sagt att planera varje steg. Ett välriktat skott kan studsa mot en vägg och på så vis träffa en fiende utom räckhåll, medan en explosiv låda snabbt kan förvisa den mest envisa motståndaren till livet efter detta. Om du så vill så finns även möjlighet att gå till direkt närkamp och kort sagt slå ihjäl din kombattant, men det är minst lika tillfredställande att smälla en välriktad kula mitt i någons pannlob. 3
Steamworld Heists huvudkaraktär är en kvinnlig robot med moderiktig hatt.

Jag dog ett antal gånger under min testsession med Steamworld Heist, det ska erkännas. Men för varje död blev jag bättre vilket ger en känsla av att spelet växer med mig. Heist är bra mycket mer komplex än Dig (där spelet för det mesta kretsar kring att gräva) och för den strategisugne kan det bli en fullträff. Och med tanke på att Image & Form utlovat ett brett karaktärsgalleri fullt av udda personligheter känns Heist på förhand som riktigt lovande. Kommer det att bli lika bra som Steamworld Dig? Ja, kanske. Men det återstår att se.

Steamworld Heist släpps till Wii U, Nintendo 3DS, PC, Mac, Playstation Vita, Playstation 4 och Xbox One.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Recension: Tropico 5

Ta på dig baskern och bli kommunistledaren du alltid drömt om.

RekommenderatRecension: XCOM 2 (Konsol)

Även soffbefälhavare får rädda planeten nu.

FeatureFörtitt: Anno 2205

Houston, vi har en förtitt.

FeatureRichard Aldridge från Creative Assembly svarar på frågor om Total War: Warhammer

Mindre än ett halvår kvar till det efterlängtade släppet av Total War: Warhammer

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading