Jag har aldrig spelat Mortal Kombat. Aldrig någonsin. Jag vet knappt något om spelet, förutom att det är ett fajtingspel och att det - om jag minns rätt - skapade en del kontroverser under det tidiga 90-talet. Jag tror det berodde på att spelet var rätt våldsamt.

Hur som helst så har jag uppfattat det som att gamers, främst 80-talister, gillar att prata sig varma om Mortal Kombat-serien. Så här om dagen tänkte jag, efter 23 år på denna jord, att det nog var dags att ta reda på vad som är grejen med denna serie. Passande tajming dessutom, med tanke på att en ny installation släpps i slutet av april.

1
Come over here!

Tre timmar, och ett 30-tal Youtube-klipp senare, kan jag konstatera att Mortal Kombat X verkar galet bra. Och för att demonstrera hur galet bra Mortal Kombat X verkar för någon som aldrig spelat serien innan, har jag sammanställt en lista över de mest kickass-grejerna i spelet.

Mortal Kombat bryr sig inte

Det första som slår mig är hur slafsigt Mortal Kombat X är. Karaktärerna är over the top, de rör sig snabbt, och matcherna varar inte länge. Spel som Tekken eller Street Fighter känns styltiga, och mer tekniska i jämförelse, medan Mortal Kombat X bara kör. Fans av tidigare nämnda spelserier skulle nog säga att Mortal Kombat saknar finess. Kanske stämmer det. Men Mortal Kombat prioriterar inte finess och balans. Mortal Kombat prioriterar att vara det där förbannat roliga spelet på en förfest.

3
Pang på rödbetan!

En dödsorgie

Okej, jag vet inte om ni hört, men det finns tydligen nånting som heter fatalities. Fatalities är cirka det konstigaste jag sett i ett fajtingspel. Du trodde kanske förnedringen av att förlora en one-on-one i ett fajtingspel var tillräcklig. Det tycker inte utvecklarna bakom Mortal Kombat, NeatherRealm Studios. De tar det ett steg längre och låter dig mörda din fiende på de mest brutala sätt. Sjukt, jag vet. Men också sjukt kul! Och mördandet sker inte på slentrianmässiga sätt. Här snackar vi kreativa bödlar. Till exempel dolkar genom munnar, inälvor som rycks ur motståndaren med bara händerna, magiker som delar sin motståndare på hälften med ren tankekraft. Ja, ni fattar. Det är dessa ögonblick som kommer få alla på soffan att utrbista i ett högt “Oooooouf”.

Det finns en snubbe med en dvärg på sina axlar

2

Ja, du läste rätt. Inte helt olikt The Master och The Blaster från Mad Max Beyond Thunderdome, finns det en karaktär som bär en mini-människa på sina axlar. Mini-människan Ferra bärs av Torr, som förstås är ett köttberg till skapelse. De samarbetar för att ta död på sina fiender på de mest morbida sätt. Till exempel kan Torr bryta sin motståndares nacke och revben, sedan kasta sin fiende upp i luften, samtidigt som Ferra gör ett stort hopp från Torrs axlar, tar tag i motståndaren i luften, och sticker honom i ögonen med sina dolkar. Det tycker jag är värt en egen punkt på den här listan.

Slutsatserna jag drar från mina Youtube-timmar, är att Mortal Kombat är en våldsam, galen historia. Våldet når ibland punkten där man börjar må illa. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men en sak är säker. För några timmar sen hade jag aldrig spelat Mortal Kombat. Nu känner jag ett oroväckande starkt sug efter att uträtta massa fatalities i goda vänners sällskap i april.

Har du några spelserier du totalt missat som du känner ett våldsamt tvång att kika upp? Vilka i såna fall och vad är dina intryck efter det? Och framförallt - vad tycker du om Mortal Kombat? Bara våldsamt och blodigt eller hektiskt och roligt? Dela med dig här nedanför i kommentarsfältet!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Aldo Sartori

Aldo Sartori

Skribent

Aldo är en nyhetsreporter på dagen, spelskribent på kvällen, och Totoro på natten. Han ser sig själv som en Mother hen av spel. Alla spel är välkomna under hans famn. Från svettiga FPS till mentalt nedbrytande strategispel och allt där emellan. Legenden säger att han föddes med en Gameboy i handen. Har varit på Eurogamer sedan mars 2015.