Förtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Text: Sheila Stormfeldt (EG DK)

Översättning: Andréas Göransson

I torsdags blev vi inbjudna till EA i Stockholm för att testa The Sims 4 Dags att Jobba - den kommande expansionen till The Sims 4 som släpps 1 april i år.

Väl där och fulla av förväntan blev vi välkomnade av Joyce Op de Weegh från EA, som har sett till att en särskild gäst fans på plats med anledning av vårt besök. Det är Azure Bowie-Hankins, producent på The Sims 4, som visar oss lite gameplay från den nya expansionen. The Sims 4 Dags att Jobba handlar om nya karriärmöjligheter för dina simmar, vilket innebär att du nu kan fasa in dem i arbetslivet. Azure berättar för mig att detta har varit en efterfrågad feature från spelarna sedan The Sims 4 lanserades, och att den därmed är vald som huvudfokus för det första expansionspaketet.

koplante_sims4
Detta praktexemplar pryder EAs kontor i Stockholm.

Inledningsvis får vi berättat för oss att det nya expansionspaketet erbjuder tre nya aktiva karriärstegar: doktorn, detektiven och vetenskapsmannen. En aktiv karriärstege innebär att spelaren själv utför uppgifter för att uppnå en befordran till sin sim.

Men det är inte alltid lika lätt. Azure berättar för mig att en sims arbete påverkar dess känslor men också omvänt, det det gäller att skapa balans mellan privatliv och arbete ifall de ska kunna nå sina drömmar.

För att illustrera en arbetsplats så väljer Azure den aktiva vetenskapskarriären. Hon erkänner att tanken om att vara en galen vetenskapsman alltid tilltalat henne och rekommenderar oss att testa den.

Hennes sim har redan nått den största befordran inom området och är i besittning av flera sköna saker som normalt skulle ta dagar att skapa. En av dessa är en Sim-strålkanon som kan användas till att manipulera andra simmars hjärnor, och jag må säga att manipulationen går rätt strålande för Azure. Hon tvingar exempelvis en sim till att dansa på ett pinsamt sätt, och det ser ganska roligt ut.

alien_sims4
Var det något med en marsian i familjen?

Efter lite lek med strålkanonen så visar Azure en annan uppfinning, nämligen en generation som skapar svarta hål. Detta är nog den mest speciella av dem alla, då den låter din sim resa till rymdvarelsernas hemland. Ja, jag trodde heller inte mina egna ögon men här kan du besöka och iaktta deras märkliga vanor, men dessvärre går det inte att flytta in än.

Det är också möjligt för rymdvarelserna att klä ut sig som vanliga simmar, vilket gör det svårt att se skillnad. För att demonstrera den poängen så avslöjade Azure att hennes egen vetenskapsman i själva verket kom från rymden. Vem hade kunnat gissa det? Ingen av gästerna i alla fall, så det blev lite av en chock för alla.

Men The Sims 4 Dags att Jobba handlar inte bara om att jobba. Expansionen ger även dina simmar möjlighet till att köpa och skapa deras egna butiker där de kan sälja i stort sett allt du kan tänka dig. Azure visar ett praktexempel med den välkända goth-familjen, där Bella och Mortimer Goth har startat deras egna konditori i grannskapet. Och ja, det verkar fungera ganska fint.

Som en sidohistoria så berättar Azure för mig att man kan byta mellan att arbeta och driva en butik, men att man bara kan arbeta med en sim åt gången. Så, om du exempelvis har två simmar med var sin aktiva karriär och de ska jobba samtidigt, så går det bara att följa en av dem.

butik_arbejdstid_sims4
Här ses en av klädbutikerna. Undrar vilket plagg min sim letar efter?

Om dina simmar har otur, eller jobbar för mycket, så riskerar de att bli sjuka. Och då ska de till läkaren. Azure berättar att som läkare kan man ställa diagnos på sjuka patienter, men om fel diagnos ställs så kan det kosta dem livet. Som läkare får man också lov att uppleva livets goda sidor, som när en skrikande baby föds. Det ska nämnas att patienterna på sjukhus är datorstyrda karaktärer, så kallade NPCs, så man behöver inte bekymra sig om att hela grannskapet plötsligt upplever en baby boom.

Efter introduktionen får jag möjlighet att själva testa spelet. Det första som jag lägger märke till är att det har tillkommit en nytt grannskap fullt av träd och blommor. Området är redan fullt av olika butiker som är inredda redan från start, vilket är ett plus om man själv inte vill designa från grunden.

les_arbejdstid_sims4
En massa nya och trevliga delar till Skapa En Sim kommer med den nya expansionen.

Utöver det så fångar mitt öga en massa nya delar i ”Skapa en sim”. Åtskilliga nya kläder, hattar, smink och mycket mer har tillkommit från yttre rymden. På så vis missar man aldrig det hetaste från galaxen.

Nyfiken som jag är så fumlar jag också runt i ”Bygg och köp” och här finns massor med nytt att upptäcka. Nu finns det möjlighet att lägga till en till källare. Om så önskar går det även att öka huset med två våningar till.


Efter en del utforskning så får jag skapat min sim vars dröm är att bli detektiv. Därför kastas han direkt ut i verkligheten och hans första arbetsdag består i att assistera ett lag av poliser som undersöker en brottsplats. För att hitta gärningsmännen interagerar han i stort sett med alla tillgängliga objekt, som långsamt med säkert skapar en profil över skurken.

Efter att ha pratat med tre vittnen och frågat runt i grannskapet ska gärningsmannen pekas ut. Min sim åker tillbaka till polisstationen där det ska tas fingeravtryck från misstänkta. Efter ett par timmar sökanden hittar min som den skyldige som hamnar bakom lås och bom. En lyckad dag, om jag får säga det själv, och befordran lurar precis runt hörnet för min hårt arbetande sim.

detektiv_arbejdstid_sims4
När gärningsmannen är en hård banan är det bråda tider som detektiv.

Jag sprang dock på att det inte finns möjlighet att själva inreda sin sims arbetsplats. Jag frågade därför Azure och hon förklarade att det en gång i framtiden kommer en fuskkod som gör detta till en verklighet. Hon berättade även att de valt att det ska vara en fuskkod på grund av säkerhetsmässiga orsaker då man helst vill undvika förstört gameplay. Detta då risken finns att obligatoriska objekt kan försvinna.

Allt i allt så känns The Sims 4 Dags att Jobba som en bra expansion fylld med underhållande gameplay. Jag glädjer mig till att få experimentera ännu mer med de nya karriärmöjligheterna, och förhoppningsvis kommer jag även kunna besöka de säregna rymdvarelserna igen. För just nu saknar jag dem i mitt kära The Sims 4.

The Sims 4 Dags att Jobba släpps 1 april, och det är inte ett skämt.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Eurogamer Nordic

Eurogamer Nordic

Contributor

Relaterat material

EssentielltRecension: This War of Mine: The Little Ones

Barn kommer alltid vara barn, även i krig.

RekommenderatRecension: Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

Med det sjätte spelet i serien firar spelvärldens främsta försvarsadvokat 15 år och Jimmy har vrålat "objection!" tills han blivit blå.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureSå var Microsofts Gamescom-konferens

Microsoft matade oss med flera spelsessioner men i stort sett inga överraskningar

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading