Idag slog nyheten ner som en bomb i spelvärlden - Nintendo ska börja med mobilspel. Eller egentligen var det kanske inte en så stor bomb, utvecklaren har tidigare hintat om att de velat släppa applikationer på mobiler. De har också experimenterat med ett antal olika free to play-titlar till 3DS, och även licensierat ut sina karaktärer. Trots detta är jag chockad över beslutet att göra mobilspel. Jag trodde inte att det skulle hända, åtminstone inte inom de närmsta åren. Men nu har det alltså skett och vi har fått reda på att de första titlarna kommer att släppas senare i år.

Medan andra jublar över beskedet så är jag visserligen intresserad av att se hur det artar sig, men jag är också samtidigt ganska skeptisk. Dels är jag orolig över att den japanska speljätten ska gå free to play och mikrotransaktionsmodellen. Tänk dig att du spelar Super Mario och dör, och så ploppar det upp en ruta som säger "köp fem extraliv för 15 kronor". Men dels har jag också varit orolig över hur kontrollen ska fungera på touchskärm. Det senare verkar dock de redan ha tänkt på då de sagt att de inte kommer porta några gamla spel, utan att alla deras mobilspel ska vara originalproduktioner som är anpassade efter smartphones och den teknik som dessa erbjuder. Tummen upp för det.

1
Hela gänget samlat och snart i en iPhone nära dig?

Sett ur ett ekonomiskt perspektiv tror jag att det här kan vara jättebra för Nintendo. Alla spelar mobilt idag - till och med mina föräldrar som annars aldrig sätter sig med en handkontroll i handen. Det här kan vara ett naturligt steg i att locka tillbaks Wii Sports- och Brain Training-publiken som de med Wii U och 3DS inte riktigt lyckades fånga upp. Samtidigt är mobilmarknaden oerhört svår och om de misslyckas där kan det smitta av sig även till deras mer traditionella spel. Det krävs en utpräglad och noga övervägd strategi för att både tjäna pengar och behålla förtroendet från spelarna.

Det finns en hel del pengar att tjäna i mobilbranschen och självklart vill de finnas där publiken och pengarna finns. Vi har tidigare sett att utvecklaren har varit väldigt duktiga på att ge oss matiga och prisvärda DLC-paket där vissa till och med har varit helt gratis. De verkar ha en mer sund syn på DLC än många konkurrenterna, men samtidigt är de relativt nya på marknaden. Om de märker att det finns stora summor att tjäna på mikrotransaktioner och DLC, då tror jag inte det dröjer allt för länge innan även Nintendo går samma väg. Det är den här långsiktiga aspekten som jag är orolig för.

3
Det kan bära eller brista. Bara framtiden vet.

Men samtidigt är jag hoppfull. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att speljätten allt som oftast levererar spel som är riktigt bra och välgjorda. De tummar inte på kvalitén och de tummar verkligen inte på kontrollen. Om de ska göra mobilspel så räcker det inte att de bara portar Super Mario Bros och sedan nöjer sig med dålig touchstyrning. De måste göra något som verkligen fungerar och som utnyttjar hårdvarans fördelar. Något som Nintendo är experter på.

Så för att summera så är jag både lite orolig och samtidigt väldigt nyfiken och hoppfull över alla de nya möjligheter som öppnas upp. Om någon kan lyckas höja statusen för mobilspel så är det Nintendo. De har revolutionerat marknaden tidigare och de har potential att göra det igen, men det kommer självklart inte bli lätt och Nintendo har en jätteutmaning framför sig. Om de lyckas eller inte återstår att se.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Peter Tjärndal

Peter Tjärndal

Skribent

Peter Tjärndal gillar många olika spel. Extra glad blir han åt spel som är märkta med "Nintendo" och som innehåller gröna rör, svampar och prinsessor. När han inte spelar så ser han på töntiga filmer eller lyfter skrot i hopp om att han en dag ska bli lika stark som en viss Arnold.

Fler artiklar av Peter Tjärndal

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

Annons