Det har varit en hektisk vecka på vår lilla redaktion. Hårda diskussioner om återutgivningar av gamla spel har haglat på redaktionsforumet där åsikterna minst sagt varit blandade.

Jag är väldigt, väldigt trött på remasters vid det här laget. Jag vill till och med påstå att spelbranschen, just nu, är frustrerande stagnerad och på gränsen till mer fantasilös än den var sista tiden av PS3/Xbox 360-eran. Då öste utgivarna på med uppföljare efter uppföljare och mjölkade ur varje droppe från kassakon.

Med Playstation 4 och Xbox One hade jag hoppats på att branschen än en gång skulle resa sig, komma med nya kreativa idéer och en drös med fräscha spelserier. Ny hårdvara är nya möjligheter och gränsen för vad som är möjligt flyttas ytterligare ett snäpp. Därför känns det märkligt att ett halvår innan konsolerna fyller två år matas med nyheter om att "Nu kommer Batman-spelen från förra generationen i högre upplösning och bättre bilduppdatering!" och att Sonys starkaste kort till Playstation 4 länge varit The Last of Us - ett spel som släpptes 2013 till Playstation 3.

Misstolka mig rätt, jag unnar de spelare som förra generationen inte hade råd med alla konsolerna en chans att ta igen härliga titlar. Många Xbox 360-köpare har efter Microsofts kompletta lanseringsfiasko med Xbox One istället riktat blickarna mot Sony. Att de därmed också kunnat spela The Last of Us och uppleva ett av förra generationens bästa spel är därför hur roligt som helst.

Men det krävs nya tag nu för att de båda jättarna ska behålla sina fans. Jag vet många spelare, så väl nära vänner som bekantskaper på Twitter, som funderat på att sälja av sin konsol till förmån för PC. För min del har Wii U istället gått varm. Där Sony och Microsoft gjort mig besviken har Nintendo, trots usla försäljningssiffror, istället levererat unika spelupplevelser i världsklass. Nu tänker ni säkert "Men Nintendo släppte faktiskt Wind Waker i nyutgåva!", så jag vill direkt kontra argumentet med att det är det enda stationära spel de släppt en nyversion av. Dessutom är spelet en uppfräschning av ett Gamecube-spel. Det vill säga - ett spel som släpptes för två generationer sedan. Det känns mer legitimt.

Om tre månader är det E3-mässa. Då är det upp till bevis för både Sony och Microsoft att bevisa att de har vad som krävs för att hålla uppe intresset för Playstation 4 och Xbox One. De må sälja som smör just nu, men det krävs å andra sidan inte mycket för att den trenden ska vända. Spelköparna är inte mer lojala än andra kunder. Även de är prismedvetna och behåller knappast sina nya konsoler för att spela gamla spel. Det räcker inte med Bloodborne och Sunset Overdrive. Det behövs mer än så.

Vad tycker du om remaster-vågen? Skriv en kommentar nedan!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (4)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Fler artiklar av Andréas Göransson

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

RekommenderatRecension: Bloodborne: The Old Hunters

Är du sugen på mer viktorianskt smisk? Alex håller i piskan och är redo.

Sommarrean på PlayStation Store har kickat igång

Massor av grymma spel till billigt pris.

Bloodborne blir ett kortspel

Döda monster och samla blod.