Bland de expansioner som de hängivna The Sims-spelarna efterfrågar mest när en ny titel släpps står arbetsuppföljaren alltid högt upp på listan. När The Sims 4 släpptes så var ett högt ringande klagomål avsaknaden av karriärsval. Efter många små patchar, så som återinförandet av spöken och pooler, släppte EA tillslut nyheten om den första stora expansionen. Av hög efterfrågan stod det självklara valet på ett spel innehållande fler karriärsmöjligheter, och snart presenterades The Sims 4 - Dags att Jobba. Spelet gav nu spelaren tillgång till fyra helt nya karriärsmöjligheter; Livsviktig doktor, snokande detektiv, excentrisk vetenskapsman eller som kapitalistisk butiksägare. Detta tar oss till Louvisa, den geniala konspirationsteoretikern.

Louvisa kommer en dag på att hon ska bli en kvinna av vetenskapen. Tursamt nog speglar inte den simliska arbetsmarknaden den svenska arbetsmarknaden, och allt Louvisa behöver göra är att ta på sig aluminiumhatten, ringa arbetsförmedlingen och skriva upp sig. Klockan 10:00 på måndagen är hennes första arbetsdag. När klockan slår 10:00 får jag, spelaren, välja ifall jag vill följa med henne till jobbet eller låta henne gå själv. Funktionen är mycket uppskattad till skillnad från The Sims 3s motsvarande expansion där spelaren blev tvungen att följa med varje dag. Arbetsdagarna kan numera ses som antingen en expanderad del av Louvisas värld, eller så bara som en välbehövd paus för spelaren.

-system-headline2
Redan första dagen så dör tre av vetenskapsmännen vid samma gigantiska mikroskop. Att ingen blir misstänksam är för mig ett mysterium.

Så fort spelaren kommer till arbetsplatsen med sin sim presenteras hastigt en lista på arbetsuppgifter som kan utföras, listad under en prestationsmätare. Under arbetstidens gång ska simmen helst ha maxat prestationsmätaren genom att genomföra uppgifterna, vilka ger olika med poäng beroende på hur tidskrävande de är. Exempelvis så bygger Louvisa sin första uppfinning, en frysstråle, vilket ger henne en massiv mängd av arbetspoäng. Att hon sedan får frysa ner en av sina arbetskollegor med frysstrålen ger en avsevärt mindre andel poäng.

Samtidigt som detta system är grymt kul så blir det väldigt stressigt i längden. Oförutsägbara saker, som när Louvisa plötsligt sätter eld på en kontorsstol och får panik i en timme, minskar drastiskt tiden som finns för att fylla prestationsmätaren. Även tiden i hemmet blir oerhört pressad, då de återstående timmarna i princip för spenderas med att uppfylla de mest nödvändiga behoven innan nästa dags arbetspass. Det är här valfriheten att få följa med till arbetet eller inte kommer till användning. Att låta simmen gå själv ger spelaren tid att andas ut och ta en bensträckare.

Louvisa får snart nöjet att lära känna Chad, en avdankad rockbandsartist med siktet på att skapa ett makalöst bageri. Chad väljer att spendera hela sin förmögenhet från sina glammiga rockdagar till reklam för sitt lilla bageri, vilket är hur simmen lockar kunder till sin butik. Till skillnad från resterande yrken finns här ingen lista med uppgifter att utföra. Chad har allt ansvar för att få saker sålda genom att sälja in butiken hos kunderna och att interagera med varje ny spekulant. Spelaren får själv välja när butiken ska öppna och stänga, vad i butiken som ska säljas och till vilket pris. Hade Chad kommit ihåg att anställa butiksbiträden hade han även kunnat ge dessa specifika uppgifter, som städning eller att ta betalning av kunderna. Likt en elev under mattelektionerna har de anställda även en tendens att ställa sig i ett hörn och fiffla med telefonen, vilket i Chads fall leder till sparken.

-system-headline
Döden fortsätter sitt maraton med att föra Chads butiksbiträde till floden Styx.

The Sims 4 började som ett relativt ytligt spel som inte stod en chans mot sin äldre version, The Sims 3. Dags att Jobba höjer dock spelet med stora steg, och än en gång kan spelaren dyka ner i spelet i timtals för att sträva mot ett mål som kan ta dagar att uppnå. The Sims 4 Dags att Jobba har gett den gränslösa simulationen en välbehövd målinriktning titeln först saknade, någonting att se fram emot varje gång Origin öppnas, något att förlora sig i under många sömnlösa nätter. Kort sagt så har den gamla känslan av spelserien åter kommit tillbaka till ytan, och jag rekommenderar för varje The Sims-frälst spelare där ute att införskaffa The Sims 4 Dags att Jobba vid första bästa tillfälle.

About the author

Malin Granberg

Malin Granberg

Skribent

Malin har, trots sin härstamning från Piteås vackra älv, förlorat sin dialekt till Östergötlands platta landskap. Liksom det som drar henne till spel, så var det även äventyr och universitet som förde henne ner till den södra delen av landet där hon byggt sitt näste. En allätare med förkärlek till rollspel.