För bara något år sedan var World of Tanks inget mer än ett obskyrt pansarvagnsspel från ett, för många, okänt företag. I dag har det slagit sig in på e-sportsscenen med en jävla smäll - 100 miljoner registrerade användare talar liksom för sig själv.

Skrikiga färger, enorma väggpaneler och bländande strålkastare. Det är ett enormt event jag möts av på världsmästerskapen i World of Tanks i Warzawa. Influgna kommentatorer, vältaliga programledare och 12 lag från hela världen som slåss om 300 000 dollar i prispotten - det märks att Wargaming tar sitt spel på allvar. Och viljan att få det att växa på e-sportscenen.

1
Pew pew! Kolla vad tuffa lampor vi har!

- Vi utvecklade inte World of Tanks med e-sport i åtanke från början, men det var vad fansen ville ha. Så vi valde att följa deras önskan och satsar idag helhjärtat på det, säger Nicolas Passermand, företagets europeiska e-sportschef.

3
Nicolas är företagets europeiska e-sportschef

Under åren har World of Tanks växt sig till en enorm best och tagit över tronen som ett av världens största free-to-play-spel. Framförallt i Ryssland och flertalet andra östeuropeiska länder är dess popularitet massiv. När ett rejält skott viner igenom luften och spränger den sista motståndaren jublar, applåderar och skriker publiken. Det här är på allvar.

- Självklart hade vi inte varit någonstans om inte World of Tanks tagits emot så bra av fansen, fortsätter Nicolas.

Hundratals, om än kanske tusentals, människor köar utanför lokalerna långt in på eftermiddagen. Det är uppenbart fullt inne i arenan men fansen hoppas - kanske får de se glimten av sina idoler. När de oväntade vinnarna Hellraiser drar hem segern ekar skriken och jublen långt in i Warzawas stadskärna.

- Vi jobbar verkligen för att få spelet att växa på e-sportscenen - att fler ska kunna satsa på det på riktigt. Till exempel har vi dubblat prispotten i år i jämförelse mot förra året. Vi försöker även hjälpa spelare med bättre mickar och kameror så de kan lägga upp proffsigare videos.

För den som aldrig satt sin fot i de bepansrade fordonen lär det hela låta otroligt underligt. Till och med otekniska mammor vet ju vad Counter-Strike är, medan World of Tanks är förhållandevis nytt. Så här är en förklaring till din gamla morsa: I World of Tanks styr du en pansarvagn (duh!) och samarbetar med flera andra spelare för att ta över baser eller döda alla i motståndarlaget. Det släpptes redan 2011 och finns i dag till både PC, Android, iOS, Xbox 360 och Xbox One. Tillsammans med World of Warplanes och kommande World of Warships är det Wargamings flaggskepp.

- Tanken var alltid att släppa alla tre spelen och täcka både mark-, luft- och vattenstrider. Vi jobbar just nu på prototyper inför flera kommande koncept, men de tre spelen är grundstommen i vårt företag, säger Al King, företagets varumärkeschef.

al
Al King drömmer om att starta en hårdrocksfestival i Wargamings namn med Sabaton som huvudakt.

Trots hundratusentals dollar i prispott och miljontals spelare är World of Tanks ännu inte i samma fack som Starcraft, DOTA, LOL eller Counter-Strike. Åtminstone inte i västvärlden. Förra året släpptes World of Warplanes till ljummet mottagande och kallades därför snabbt tillbaka till ritbordet. Wargaming tror nämligen stenhårt på sin trilogi av krigsspel.

- 2014 var ett hårt år, men jag tror att vi kommer lyckas bli ännu större i väst i och med World of Warships. I USA minns de framförallt andra världskriget som ett krig på havet, där Pearl Harbor var ett av de största slagen. I Östeuropa finns ett otroligt intresse för pansarvagnar, medan andra delar av världen dras till andra typer av fordon, säger Al King.

Sista matchen är över och två dagar av pansarvagnsmassaker går mot sitt slut. Wargaming.net Leauge, eller VM-finalen i World of Tanks som vi dödliga kallar det, är slut för andra året i rad. Att spelet växer för varje dag som går är tydligt, men frågan är om det någonsin kommer bli lika stort som sina e-sportssyskon?

- Vi konkurrerar inte med de andra e-sportspelen utan riktar in oss till en annan målgrupp. Så de olika e-sportspelen lyfter snarare varandra, och sakta men säkert börjar e-sport bli mer och mer accepterat. Den stora drömmen är ju självklart att World of Tanks ska visas på tv och förhoppningsvis är vi där om inte alltför länge.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Fler artiklar av Robin Stjernberg