Andréas krönika #9: När Bloodborne sänkte mig

Andréas om spelet som dödade hans självförtroende som gamer.

Jag testade på Bloodborne förra helgen. Efter allt buzz kring spelet gick det liksom inte att låta bli. Och det gick inget vidare, för att uttrycka mig milt. Efter timvis av harvande, svett och ren ångest gav jag upp. Plockade ut skivan, troligtvis för gott, och stängde av min Playstation 4.

Tolka mig rätt - jag älskar utmanade spel. Hotline Miami och dess uppföljare är för mig moderna klassiker, Ninja Gaiden till Xbox nöttes till förbannelse och Mega Man-spelen till NES var några av min barndoms favoriter. Men Bloodborne går bara inte.

1

Efter mitt bittra nederlag, strax innan första bossen, har jag nu börjat ifrågasätta mig själv som gamer. Är jag en sån där casual som alla mina vänner tycks racka ner på? Borde jag spela Candy Crush Saga istället för Halo och Uncharted? Eller har jag helt enkelt blivit så bekväm med att spel blivit enklare att jag helt tappat fattningen?

Svaret är givetvis "nej".

Ämnet svåra spel har vi tidigare behandlat här på Eurogamer. Många av den moderna tidens AAA-titlar har helt enkelt blivit alldeles för anpassade för en bred publik. Det ska inte vara för svårt och helst ska du som konsument bli påtvingad en lång introduktion innan själva spelet "kommer igång" i form av en tutorial. Självfallet matas du med sparpunkter varannan sekund och banorna är så idiotiskt styrda att du kort sagt inte kan gå fel.

Allt det här kan jag skriva under på. Spel idag är, i jämförelse med gårdagens titlar, på tok för enkla. Men Bloodborne spelar i en helt annan klass. Det är oförutsägbart, obarmhärtigt och kan som närmast jämföras med en välriktad knogmacka.

Jag har inte varit så arg på länge som jag var när jag spelade Bloodborne under förra helgen. Det var längesedan jag svor så högt åt ett spel, kallsvettades i timmar efteråt och kände något som kan beskrivas som på gränsen till hopplöshet. Det tog mig dagar att återhämta mig och nu, drygt en vecka senare, har jag äntligen självförtroende nog att starta min Playstation 4 igen.

From Softwares bloddrypande självplågeri är inte ett spel för alla, och definitivt inget för mig. Även om jag önskar att det vore så.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (4)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading