Matt Korba: Nya King's Quest är en hyllning till min barndom

Vi fick en stund tillsammans med Matt Korba från The Odd Gentlemen om utvecklingen av kommande King's Quest.

Lanseringen av King's Quest, det första spelet i Activisions Sierra-satsning, närmar sig med stormsteg. Vi fick en stund över för intervju med Matt Korba, spelets Creative Director samt grundare av utvecklaren The Odd Gentlemen.

3
Matt Korba

Hej Matt, berätta lite kort om nya King's Quest!

Hej! Spelet fokuserar på kung Graham som har blivit väldigt gammal. Han blickar tillbaka på sitt liv och berättar historier för sitt unga och nyfikna barnbarn Gwendolyn. Spelet är indelat i kapitel där vi får följa Grahams resa från tonåring till en gammal man. Och det varvat med pussel och tight storyberättande som utgör kärnan i spelet.

Vad spännande! Hur gick utvecklingen av King's Quest?

Det gick fantastiskt bra, tack för att du frågar! Spelet har blivit vårt favoritprojekt där vi fått leka med allt från problemlösning till att få till en riktigt bra story. Det är också det bästa med spel som medie - du har hela spannet av kreativ frihet. Vi hoppas så klart att spelet uppskattas av spelarna då vi vill fortsätta att utveckla äventyrsspel. Genren är otroligt rolig och erbjuder fortfarande ett värde som inte går att hitta i andra spel.

Härligt! Berätta lite om din egen relation till King's Quest som serie.

Jag föddes 1981 och mina första minnen var faktiskt när jag spelade King's Quest med min farbror. På den tiden skrev man in kommandon som sedan omvandlades till gameplay. Jag kommer ihåg hur fascinerad jag blev över tekniken, och när jag började i mellanstadiet så blev jag bättre än min farbror på att lösa pussel. Jag var inte särskilt gammal och jag kände mig väldigt smart. Man kan säga att spelet är en hyllning till min barndom.

1

Det senaste spelet släpptes 1998. Det var ju ett tag sedan. Hur kommer det nya spelet att skilja sig från de gamla, och på vilket sätt kommer fansen att känna igen serien?

Vi har hela tiden utgått från tankesättet "Hur hade Ken och Roberta Williams (reds. anm: grundarna av Sierra) gjort?" Därför blev vi också tungt inspirerade av dem och vi ville göra ett spel som så väl gamla som nya fans skulle uppskatta. Därför är King's Quest proppat av musikreferenser, internskämt och nickningar åt karaktärer från tidigare spel. Titeln är full av referenser till King's Quest 1 och 2, och fansen kommer definitivt att känna igen gameplayet med alla pussellösningar. Men vi har även sett till att skämten kan tilltala nya spelare som inte är bekanta med serien sedan tidigare. Utöver detta har vi introducerat en öppen värld som är fri att utforska. Spelet är baserat på dina val som även påverkar storyn.

Det låter som att spelet kommer ha en hel del gemensamt med tidigare delar?

Ja, det är ju svårt att låta bli om man är ett så stort fan av serien som jag är. Även om tanken från början inte var på det viset, så har jag sett till att det finns en massa godis i spelet som är helt dedikerat åt hardcore-fansen. Men som sagt, spelet är roligt även utan tidigare referenser.

De gamla spelen var välkända för deras väldigt svåra pussel, och speciellt de som gjorde att spelet inte gick att klara ut om de inte löstes korrekt. Kommer vi se liknande gåtor i det nya spelet?

Vi har djup och vi har utmaningar, och vi har mer fokus på pussel och gameplay än många konkurrenter. Därför så finns det inga återvändsgränder. Det var viktigt för oss att spelarna inte ska fastna någonstans. Med det sagt är det fritt fram att manipulera storyn efter önskemål då alla valen du gör spelar stor roll. Men som svar, nej, du kan inte fastna med fel utrustning och hamna i en situation där allt du spelat varit förgäves.

2

Du nämnde att spelet kommer att vara episodbaserat. Varför inte släppa hela spelet på en gång?

Graham åldras efter varje kapitel, vilket gör honom som karaktär väldigt annorlunda. Episodformulan fungerar därför bra med vår spelstil. Vi ville inte göra ett spel där storyn var 48 timmar långt, helt enkelt till följd av att alla karaktärerna åldras och förändras personlighetsmässigt. Då varje karaktär bär på sin egen historia blir det ett större perspektiv i slutändan. Graham tittar helt enkelt tillbaka på det största äventyret någonsin.

Kan vi räkna med peka och klicka-gameplay, trots det att spelet även kommer till konsoler?

Nej, nya King's Quest är inte peka och klicka i traditionell bemärkelse. Det hade inte fungerat med den typen av historieberättande som vi vill uppnå. Vi satsade på den perfekta mixen mellan pussel, story och ren gameplay. Det tycker jag att vi har lyckats bra med. Och fansen kommer ändå att känna igen sig. Vi har skapat något vi valt att kalla för rörelse-klick. Det ger en känsla av att spelet är i 2D trots att det utspelar sig i en 3D-miljö.

Spelets grafikstil ser riktigt mysig ut! Hur uppnådde ni det?

Bra fråga! Vi är riktigt stolta över grafiken i King's Quest. Om du tar en bild från de gamla spelen och lägger den sida vid sida med vår artwork, då kan du tydligt se utvecklingskurvan och släktskapet. Detta uppnådde vi genom att vi skrev ut 3D-modellerna på papper, målade dem för hand med vattenfärg och skannade sedan in dem igen.

Spelet släpps till PC, Xbox One, Xbox 360, Playstation 3 och Playstation 4. Blir det ingen kärlek till Wii U?

De plattformarna vi utannonserat är där vi börjar. Om spelet visar sig gå bra så är det inte omöjligt att vi utforskar andra kanaler, exempelvis Wii U. Håll utkik!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading