I helgen var det dags för den årliga Retrospelsmässan i Göteborg. Entusiaster från landet runt samlades, köpte spel, tävlade i speedruns och testade gamla konsoler. Och så även jag.

Att vi befinner oss i en retrorenässans råder det liksom inte någon tvekan om. Ifall de 3700 besökarna som i år trängdes i kön in till Eriksbergshallen inte är bevis nog, är det bara att kika på de senaste årens trend inom indiespel. Det gamla, pixliga och begränsade är det nya svarta, och spel som Shovel Knight, Axiom Verge och kommande svenska Alwa's Awakening är ett kvitto på att gamers längtar tillbaka till den tiden som flytt.

Det är något alldeles särskilt med retrospel. Jakten efter rariteterna, nostalgifaktorn och den kult som byggts upp kring allas våran barndom lockar. Jag var själv skeptisk till att lägga tusentals kronor enbart på ett spel med perfekt kartong och tillhörande manual, men har på senare tid mjuknat. Det är något mysigt kring dåtidens stora klassiker.

Pixlar är en grafikstil som aldrig kommer bli gammal. Playstation och Xbox i all ära, men där Super Nintendos 16-bitsgrafik fortfarande förbluffar med varma färger, smarta lösningar och en svårighetsgrad som heter duga, är de spel som släpptes till Sonys och Microsofts första konsoler idag ganska fula. Äldre polygoner och första generationens 3D-grafik har inte alls samma charm idag som då.

1

I en bransch som domineras av AAA-spel och rejält påkostade utannonseringar från de största förlagen, bildar Retrospelsmässan i Göteborg en skön konstrast. Mässan är ett sätt att fly den bombastiska värld som spelbranschen trots allt blivit och gå tillbaka till rötterna. Till spelglädjen och det simplistiska. Där är det NES och SNES som regerar, tätt följt av Megadrive och Mastersystem. Även maskiner av det mer obskyra slaget är hårdvaluta och undertecknad var nära att planera in en veckas nudelkost till förmån för en gammal Philips CDI för 1600 spänn. Så lätt är det att ryckas med.

Det tråkiga med retrovågen är hur obskyrt höga priserna har blivit på vissa spel. När efterfrågan ökar och allt fler vill skrapa ihop smulorna efter barndomens sena sessioner med kassettbaserade konsoler, skjuter värdet i höjden. Och alla vet om det. Att hitta spel för runt 2000 kronor är ingen konst i sig och för att få ut så mycket som möjligt av kulturen bör du vara beredd på att åtminstone bränna 10 000 surt förvärvade kronor.

Men vad är pengar mot en dos hederlig nostalgi? Inte mycket, tydligen. Retrospelsmässan i Göteborg med sina tusentals besökare varje år är en garanti för en kultur som är på frammarsch.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.