Om mindre än fyra veckor går vad som för många är årets höjdpunkt av stapeln, nämligen E3-mässan i Los Angeles. Spel kommer avslöjas, samarbeten meddelas och lanseringsdatum bekräftas. E3 är den största nyhetshändelsen på året i spelbranschen, och även om senare års presskonferenser varit lite åt det ljumna hållet så har de nästan alltid bjudit på storslagna överraskningar och sylvassa rivaliteter. Samtidigt är det mycket som står på spel inför årets mässa: avsaknaden av stora spel på både Playstation 4 och Xbox One har gjort fans i bägge läger mer förväntansfulla än vanligt på utannonseringar av flådiga first party-spel, samtidigt som frågorna är många om den kommande VR-revolutionen med Oculus Rift och Project Morpheus. De stora jättarna i spelvärlden har allt att bevisa och mer att förlora, vilket förhoppningsvis kommer innebära ett hejdundrande spektakel för oss som ska titta. Nedan följer vad vi tror (och inte tror) kommer visas på E3, baserat på rykten och idogt detektivarbete (nåja).

Microsoft

Vad som definitivt kommer visas:

Halo 5: Guardians

halo5:XBOXONE

Det här är en fullständig no-brainer. Guardians är Microsoft absoluta flaggskeppstitel i höst och ni kan ge er fan på att det kommer få maximalt med uppmärksamhet på presskonferensen. Räkna med en lång speldemonstration, tonvis med information om flerspelarläget och en titt på Steven Spielbergs kommande Halo-serie.

Rise of the Tomb Raider

tombraider:XBOXONE

Igen, en fullständigt idiotsäker gissning. Microsoft har med all säkerhet plöjt ner enorma summor pengar i spelet för att säkerställa dess status som Xbox One-exklusivt (vilket de kommer skryta om som bara den), så de kommer naturligtvis försöka få ut så mycket som möjligt av investeringen genom att visa upp spelet rejält. En längre speldemonstration, ett slutgiltigt lanseringsdatum och meningar av typen "The Tomb Raider rises exklusively on Xbox this Holiday" är alltså att vänta.

Forza Motorsport 6

forza:XBOXONE

Även om namnet Forza Motorsport inte bär samma respekt som det en gång gjorde så är det fortfarande en relativt välsäljande spelserie, så Forza Motorsport borde få gott om uppmärksamhet på presskonferensen. I år är det dessutom seriens tioårsjubileum, så räkna med att höra något om det. Lanseringsdatum, vrålsnygga klipp på flådiga bilar och en massa perversa utläggningar om nya superbilen Ford GT kommer definitivt äga rum, så brace yourselves.

Fable Legends

fable:XBOXONE

På tal om spelserier som dalat så är ett nytt spel i Fable-serien under utveckling. Fable Legends, som det heter, är ett actionrollspel som är free-to-play, och går ut på att fyra goda spelare samarbetar mot en ond spelare. Microsoft och utvecklarna Lionhead Studios fick mycket skit när spelets betalningsmodell avslöjades, så det är nog inte alltför långsökt att tro att de kommer försöka rättfärdiga det på presskonferensen. Lanseringsdatumet kommer också avslöjas, naturligtvis.

Gears of War

gears:XBOXONE

Vid det här laget har varenda kotte sett de läckta bilderna och filmerna på nyversionen av första Gears of War-spelet, så vi vet bortom allt tvivel att det finns på riktigt. En fläskig speldemonstration följt av information om pris och datum är att vänta, och naturligtvis kommer vi att få en första titt på det nyaste spelet i serien, utvecklat av Blacktusk Studios.

Rares nya spel

banjo:XBOXONE

Vi vet att Microsoft-ägda Rare har något i görningen: dels har spelets kompositör sagt att 2015 kommer bli ett stort år för studion, och dels har studions Creative Director tydligen tweetat om att ett nytt spel från studion kommer visas upp på E3. Vad det spelet faktiskt är kan dock diskuteras: vissa menar att det är ett nytt Banjo Kazooie, andra ett nytt Battletoads medan somliga hävdar att det är ett helt nytt spel. Oavsett vilket ska det bli intressant att se vad studion kan göra nu när Kinect inte längre är deras huvudfokus.

Ett helt nytt IP

spencer

Det här är det potentiellt sett mest spännande mysteriet inför presskonferensen: ett helt nytt, Microsoft-utvecklat IP kommer avtäckas på mässan. Det är Xbox-chefen Phil Spencer själv som berättat detta så inga nypor salt (borde) behöva tas. Vad det är för IP är omöjligt att säga; Gears of War-utvecklarna Blacktusk Studios hade ju ett nytt IP på gång men det ställdes in, så det är nog inte det i alla fall. Nåja, så länge det inte är ännu ett skjutspel i sci-fi-miljö så är jag nöjd.

Grandiosa löften om exklusiva samarbeten med tredjepartsutvecklare

loggor

Jag vet det, ni vet det: en stor del av presskonferensen kommer ägnas åt att visa varför du borde köpa alla dina Assassin's Creed, Call of Duty- och FIFA-spel på Xbox One. Trist kan tyckas men så är det. Räkna med dödstrista utläggningar om exklusivt DLC och, förhoppningsvis, en och annan speldemonstration.

Quantum Break

quantum

Likt finska Remedy Games andra spel verkar kommande Quantum Break lida av en lång och svår utvecklingsprocess, och för några månader sen meddelades det att spelet skulle skjutas upp till 2016 för att ge plats åt de andra stora spelen som lanseras i höst. Vi kommer med största sannolik få en längre titt på spelet för att försäkra oss om att det faktiskt fortfarande är på gång.

Windows 10-integrering

windows10

Microsoft har slagit på stora trumman med Windows 10, och har utlovat en sömlös integration mellan det och Xbox One. Räkna med att få se ett nytt gränssnitt i konsolen och koncept på hur cross-plattformfunktionen mellan Xbox One-och PC-spel funkar.

Vad som kanske kommer visas:

Ny Xbox One-modell

Microsoft har aggressivt försökt matcha Xbox One-priset till priset på Playstation 4 genom att dels ta bort Kinect-kravet och dels ha hutlöst stora men tillfälliga prisreduceringar på konsolen. Microsoft är välbekanta med konceptet att släppa nyare och billigare versioner av sina konsoler, så det finns goda anledningar att tro att de även kommer göra det med Xbox One. Om de gör de nu på E3, däremot, återstår att se.

Crackdown 3

crackdown

Crackdown 3 är en svår nöt att knäcka (höhö) eftersom det just nu är mer en samling spelmekaniker än ett faktiskt spel. Spelet kommer använda sig av Microsofts molntjänst Azure för att möjliggöra en aldrig tidigare skådad skala av förstörbara byggnader och annat, men mycket längre än så verkar man inte ha kommit i utvecklingen. Frågan är alltså om det ens går att visa upp i ett sånt här sammanhang.

Scalebound

scalebound

Platinum Games berättade på förra årets E3-mässa att de skulle utveckla ett Xbox One-exklusivt spel vid namn Scalebound. Vad spelet går ut på verkar lite luddigt, men det ska i alla fall vara ett actionspel som innehåller drakar och andra monster. Det är möjligt att spelet kommer visas upp under tredjepartsutvecklardelen av presskonferensen, men frågan är om det är stort nog för det.

Vad som definitivt inte kommer visas:

Kinect-spel

kinect

Det här är kanske en lite för våghalsig gissning, men jag tror inte att Microsoft kommer säga ett dugg om Kinect på presskonferensen. De ska göra om gränssnittet i Xbox One så det blir mer handkontrollvänligt, de ska ha ett enormt fokus på spel för hardcore gamers och tiden verkar helt inte kunna räcka till för ett helt Kinect-segment. Visst, de kommer säkert snacka om spel med Kinect-integrering (host Forza Motorsport 6 host) men vi kommer inte se några Kinect-exklusiva spel. Tror jag, i alla fall.

Sony

Vad som definitivt kommer visas:

Uncharted 4: A Thief's End

uncharted4

Lika självklart som att Halo 5 kommer visas på Microsofts presskonferens är det att Uncharted 4 kommer visas på Sonys. Vi har redan fått se en hel del demonstrationer från spelet, så räkna med lite mer fokus på handlingen och, givetvis, information om när det faktiskt släpps.

Project Morpheus

morpheus

Sony-bossen Shuhei Yoshida har tidigare bekräftat att de första Project Morpheus-spelen kommer visas på E3, så förvänta er att se ett par stycken sådana. Vidare kommer vi antagligen få ett lanseringsdatum (eller åtminstone fönster) och en prissättning för VR-apparaten. Annat vore ju konstigt, trots allt.

Horizon

horizon

Horizon, kodnamnet för Killzone-utvecklarna Guerilla Games kommande spel, kommer med stor sannolikhet visas upp på mässan. Det var ju trots allt snart två år sen det senaste spelet från utvecklarna släpptes, vilket borde innebära att de kommit en bra bit på vägen med sitt nya spel. Vi kommer antagligen inte få något konkret lanseringsdatum, men definitivt en längre titt på vad spelet är och när det beräknas släppas (2016, om du frågar mig).

En jävla massa indiespel

thewitness

The Witness, Rime, No Man's Sky, Everybody's Gone to the Rapture...Sony kört stenhårt på indiespåret och om det är nånting som är hugget i sten om den här presskonferensen är det att vi kommer få se en hel uppsjö indiespel. Hela drösen kommer vara PS4- och PS Vita-exklusiva, givetvis. Och förhoppningsvis lite lanseringsdatum (jag tittar på dig, The Witness).

Ratchet & Clank

ratchet

Vi vet sen tidigare att Sony håller på att utveckla en nyversion av det första Ratchet & Clank-spelet med en ny spelmotor och HD-grafik, så de kommer naturligtvis att visa upp nånting från det på presskonferensen. Vad gäller avslöjandet av ett helt nytt Ratchet & Clank-spel verkar internet vara delat; eftersom Insomniac inte längre är en Playstation-exklusiv studio menar vissa att de inte har resurser nog att utveckla vad som antagligen är tre spel samtidigt (Två Ratchet & Clank-spel och en möjlig Sunset Overdrive-uppföljare), medan andra är övertygade om att det precis är vad de kan göra. Vi får se på mässan, helt enkelt.

God of War

godofwar

En nyversion av God of War 3 kommer släppas i juli, och den kommer Sony självfallet visa upp på presskonferensen. Huruvida Sony Santa Monicas beryktade hemliga spel kommer visas upp är en annan femma, dock. Personligen hade jag inte haft något emot en dubbelmacka med God of War, men det kanske bara är jag.

Until Dawn

untildawn

Supermassive Games överlevnadsskräckspel, som tidigare skulle släppas till PS3 med Move-stöd, återintroducerades förra året som ett PS4-exklusivt spel. Vi kommer med största sannolikhet få både lanseringsdatum, en längre titt på spelet och mer information om handlingen (hoppas jag i alla fall, för handlingen just nu är tunnare än ett pappersark).

Street Fighter V

streetfighter

Street Fighter V är Playstation-exklusivt, vilket är enormt. Det finns ingen chans att Sony inte kommer ta tillfället i akt att skryta näsan av sig om att PS4 är det enda stället du kan uppleva nästa generationens Street Fighter-spel (tror inte de kommer tycka att PC räknas, liksom) och att Street Fighter aldrig varit bättre och...ja, ni fattar. Lanseringsdatum borde bekräftas.

Vad som kanske kommer visas:

Sony Bends skräckspel

bend

PSP-och PS Vita-bekanta utvecklarna Sony Bend har enligt rykten ett överlevnadsskräckspel under utveckling. Det finns en möjlighet att det kan dyka upp på mässan, men det beror helt på hur långt gånget i utvecklingsprocessen spelet är. Svårt att säga när det inte ens officiellt existerar än, liksom.

Level-5s PS4-exklusiva rollspel

level5

I november avslöjades det att Level-5 har ett PS4-exklusivt rollspel under utveckling. Huruvida det kommer visas på presskonferensen eller inte beror på hur stort spelet är: är det en Ni No Kuni-uppföljare kommer det definitivt visas upp, medan ett Attack of the Friday Monsters-liknande spel nog snarare skulle dyka upp på PlayStation Blog.

Vad som definitivt inte kommer visas:

The Last Guardian

thelastguardian

Har ni sett några grisar flyga på sistone eller? Nä, precis. Bara glöm det och gå vidare.

Vad tror du om Microsofts och Sonys presskonferenser i år? Något du hoppas ska visas upp, eller något du verkligen inte vill se? Skriv en kommentar här nedanför och dela med dig.

På tisdag kan du läsa andra delen i vår guide inför årets E3.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

Spel i den här artikeln

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.