Andréas krönika #10: Tack för allt, sjunde generationen

Nu är en era slut. Länge leve Xbox 360 och Playstation 3.

Min första konsol under förra generationen var en Xbox 360. Efter en lång och mödosam övertalningskampanj från en väns sida, kapitulerade jag i februari 2007 och hostade upp 3200 surt förvärvade kronor på Microsofts HD-best. Originalplanen var att köpa Playstation 3 först då jag tidigare prioriterat Sonys konsoler före de andra. Men det blev för svårt att stå emot, inte minst efter att ha sett vännen spela next gen-titlar som exempelvis Gears of War och Dead Rising. Playstation 3 köptes drygt ett år senare och var den lokala spelbutikens allra sista exemplar av 60 GB-modellen.

Jag kommer att minnas Xbox 360 och Playstation 3-eran med värme. Förra generationen var verkligen en lång och mysig tid. Mot slutet hostade och frustade HD-tvillingarna men levererade ändå rejält bra titlar, och The Last of Us, GTA V, DMC Devil May Cry och Dishonored är bara ett axplock av allt det briljanta som släpptes under slutspurten. Och för att inte glömma att Sony med Playstation 3 introducerade en av mina favoritserier - Uncharted.

Men nu är det över, dags att vända blad och gå vidare.

I förra veckan rapporterade nämligen vår brittiska systersida Eurogamer.net att Ubisoft, en av branschens största utgivare, till slut släpper taget om Playstation 3 och Xbox 360. Man kommer helt enkelt inte att satsa mer på de lastgamla maskinerna utan väljer att lägga fullt fokus på Playstation 4 och Xbox One. Det är väl förståeligt och bara startskottet på konverteringen. Andra stora utgivare signalerar nämligen samma sak. Till exempel EA struntar sonika i att släppa NHL 16 till förra generationen. Spelarna som är kvar i det gamla och förlegade får helt enkelt nöja sig med en upphottad version av förra årets spel.

Och visst är det väl ändå på tiden? Playstation 4 och Xbox One fyller inom kort två år och det är dags att utvecklarna tar vara på den nya hårdvaran på riktigt. Multiplattformsspelen som släppts fram tills nu har ändå till en viss mån varit begränsade - designade att fungera på 10 år gammal hårdvara. För att branschen ska kunna blomma ut på nytt och finna nya vägar till innovation behöver därför fler våga ta steget och hoppa.

Med det sagt kommer jag ändå att sakna den sjunde generationens konsoler. Jag kommer att blicka tillbaka med nostalgi på den kaxighet som nästan sänkte Sony och fortsätta att drömma mardrömmar om Red Ring of Death.

Tack för kaffet Playstation 3 och Xbox 360. Jobbet är gjort, nu förtjänar ni att få vila.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Recension: Traverser

Jonas har lekt med gravitationen i svenska indietiteln Traverser. Vad tycker han?

Nintendo Switch - spelen, specifikationer, releasedatum och allt vi vet om den nya maskinen

Från kontroller till mjukvara, här är vad du kan förvänta dig av Nintendos nya system.

Recension: Zombi

ZombiUplay - en zombie på riktigt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading