Recension: Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Square Enix kläcker ur sig ett av sina favoritbarn för tredje gången.

Svärd stora som Bill Gates sparkonto? Check. Monster färgglada som en äkta Van Gogh? Dubbelcheck. I Final Fantasy X/X-2 HD Remaster till Playstation 4 får vi än en gång dyka ner i den episka världen Spira för att ta oss an den gigantiska flygande kolossen Sin. Till hjälp har vi återigen den övermodiga idrottaren Tidus, den ständigt kidnappade helaren Yuna, Wakka med bollar av stål, krigarmunken Auron med en mystisk bakgrund, magikern Lulu vars övre behag är i ständig kamerafokus och till sist - tjuven Rikku med ett väldigt glättigt humör. Med detta brokiga gäng ska vi nu rädda Spira från total undergång. Spelet tar oss genom dånande åskväder, tropiska öar, vindlande bergstoppar och oändliga slätter. Och det är precis lika fantastiskt som första gången.

-system-headline
Hårmode från 2001?

Final Fantasy X/X-2 har släppts i en omgjord version två gånger. Första gången 2013 och andra gången nu i maj 2015. Storyn ligger orörd med undantag vissa tillägg som Nordamerika inte fick ta del av när spelet släpptes för första gången 2001. På den tiden hette utvecklaren Square - bolaget som senare slogs ihop Enix och bildade Square Enix. Vad som däremot förändrats till de båda nylanserade tillfällena är stora grafiska förbättringar och uppdaterad musik. Texturer har förbättrats, färgerna är skarpare än ett kaleidoskop och våra hjältar har fått tydligare ansikten. Yunas perfekta hudvårdsrutin gör mig skakig; maken till porslinshy har jag sällan skådat.

-system-headline1
Jag svär, den kvinnan har inga porer!

Något som också följer med i Final Fantasy X/X-2 HD är en ny ljudfil som spelar upp en historia som inträffar något år efter X-2 har utspelat sig. Utan att avslöja för mycket; om Tidus låter som en pubertal fåntratt i Final Fantasy X så kan ingenting mäta sig mot det nya ljudklippet. Undertecknad uppmanar alla, såväl fans som nyvälsignade, att undvika denna ljudbaserade uppföljare med en brinnande passion.

Nu är det inte bara Final Fantasy X som följer med det nylanserade spelet. Samma skiva innehåller (tyvärr) även uppföljaren med det innovativa namnet Final Fantasy X-2. Medan X-2 inte fått någon uppdaterad musik, finns där istället något som Final Fantasy X saknar - varierande ansiktsuttryck och en avsaknad av mindre smickrande kameravinklar. Andra spelet i X-serien tar dock temat ur första spelet, parfymerar det med blommiga dofter, kastar in det i en flytande regnbåge för att till sist noggrant täcka det i socker. X-2 tog en historia om hopp och tragedi och gjorde det till någonting komiskt med en stor näve typisk japansk gullighet.

Två år efter Tidus och Yuna räddat världen från förintelse står nu sistnämnda, Rikku och den nyintroducerade karaktären Paine i centrum. De springer runt och samlar ihop spheres vilket kort och gott är inspelade minnen från den förflutna. På vägen stöter de på hinder och trubbel runt varje hörn och dessa tar de sig över genom dans, sång och skratt. Som Spice Girls, fast med två stycken Baby Spice. Paine är Sporty Spice, varje dag.

-system-headline3
Ett lättklätt godisregn.

Är spelet värt en tredje lansering? Bortser man från Final Fantasy X-2 och den galet förvirrande uppföljaren i ljudformat så - ja. Final Fantasy X är ett spel som kan spelas i 100 timmar och 100 timmar igen. När 10-års jubileumet närmade sig 2011 blev den gamla producenten så nostalgisk att han ville ge sina barn samma möjlighet till det magnifika spelet som han fått år 2001. Bara den här gången skulle det vara vackrare, bättre men med samma känsla. Man tog ett spel, gav det till en ny generation av spelare, och det är magiskt.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Malin Granberg

Malin Granberg

Skribent

Malin har, trots sin härstamning från Piteås vackra älv, förlorat sin dialekt till Östergötlands platta landskap. Liksom det som drar henne till spel, så var det även äventyr och universitet som förde henne ner till den södra delen av landet där hon byggt sitt näste. En allätare med förkärlek till rollspel.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Tom Clancy's The Division

Är den här post-apokalyptiska versionen av New York värd att rädda?

RekommenderatRecension: Darkest Dungeon

Det finns inget mod utan galenskap.

RekommenderatRecension: World of Warcraft: Legion

World of Wacraft är tillbaka och starkare än någonsin.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading