För några dagar sedan släppte vi den första delen av vår extensiva artikelserie om vad vi tror kommer dyka upp på E3-mässan i år. I den tittade vi på giganterna Microsoft och Sony med förstoringsglas och kam för att luska ut vad de kunde tänkas visa upp på mässan. Ni hittar den här. Nu är det dags för del två, där vi tar en närmare titt på några av de största tredjepartsutvecklarna i branschen. Trevlig läsning önskar vi, och glöm inte att berätta hur fel jag har i kommentarsfältet!

Nintendo

Xenoblade Chronicles X

xenoblade

Nu när Nintendo bestämt sig för att inte släppa det nya Legend of Zelda-spelet i år så är plötsligt Xenoblade Chronicles X det stora Wii U-spelet i höst. Vi borde få ett lanseringsdatum för oss i västvärlden samt ett överflöd av dramatiska filmsekvenser från spelet. Och en intervju med skaparna, så klart, för det är ju en Nintendo Direct-sändning vi pratar om här.

Star Fox

starfox

Ni som följer mig på Twitter vet kanske att jag felaktigt gissat att nya Star Fox-spelet till Wii U skulle visats upp på de senaste två Nintendo Direct-sändningarna, men nu vet jag att jag har rätt. Det ska fortfarande släppas i år, vi har inte fått se något mer än en bild på en tv-skärm med ett rymdskepp på och Nintendo är i desperat behov av stora spel att visa upp. Det kommer hända, tro mig. Ett lanseringsdatum är givet, en längre titt på vad spelet faktiskt är likaså.

Yoshi's Woolly World

yoshi

Det här spelet släpps ett par veckor efter E3, så det är självklart att det kommer dyka upp på sändningen i någon form. Vi kommer antagligen också få veta mer om amiibo-integrationen i spelet, och om framtida DLC-planer.

Splatoon

splatoon

Nintendo slår på stora trumman med Splatoon just nu och det kommer de fortsätta göra i E3-sändningen. Tänk framtida planer om DLC, spelturneringar och Amiibo-uppdateringar så är ni inne på rätt spår.

Mario Maker

mariomaker

Mario Maker ska släppas i september, så ett fast lanseringsdatum och en ny titt på spelet är nog på sin plats. Kanske visar de även upp nya stilar för spelet tillsammans med de tre som redan finns, men det är nog mer önsketänkande än en rimlig gissning.

Mario Kart- och Super Smash Bros-DLC

mariokart

Även om det här kan kännas som en tråkig punkt så är den ändå väldigt självklar: naturligtvis kommer vi få se nya DLC-paket till Nintendos just nu bästsäljande Wii U-spel. Vi får väl bara hoppas på att det är nåt mer spännande än Mewtwo, antar jag.

Vad vi kanske kommer få se:

Retro Studios nya spel

retro

Vi vet att Retro Studios har ett nytt spel i görningen, och att det antagligen använder en helt ny spelmotor. Vad det spelet är har vi dock ingen aning om, även om vi nog kan stryka Donkey Kong Country från listan. Ett nytt Metroid Prime-spel, kanske? Vem vet.

Nya Animal Crossing-spelet

animalcrossing

Utvecklarna bakom Animal Crossing: New Leaf har jobbat på en uppföljare till det spelet sen 2014, men har inte sagt om det är till Nintendo 3DS eller Wii U. Eftersom seriens producent också råkar ha samma titel i kommande Splatoon så vet vi att det nya Animal Crossing haft en timeout i utvecklingen, så frågan är om det ens är färdigt nog att visas.

Ett nytt Pokémon-spel

pokemon

Det råder väldigt delade meningar om huruvida ett nytt Pokémon-spel till 3DS är under utveckling just nu, och vad det ens är för spel. Vissa menar att det är en uppföljare till storsuccén Pokémon X och Y, andra att det är en nyversion som Pokémon Omega Ruby och Alpha Sapphire. Vi vet att serien firar tjugoårsjubileum nästa år, dock, så nånting måste ju vara i görningen. Huruvida det är färdigt nog att visas upp återstår dock att se.(OBS bilden ovan är inte officiell och inte heller gjord av oss. Kudos till hen som gjort den).

Vad som definitivt inte kommer visas upp:

Zelda Wii U

zelda

Okej: jag vet det, ni vet det. Vi kommer få se en filmsnutt på Eiji Aonuma när han ber om ursäkt för spelets försening och bugar i skam mot kameran, inget mer. Få inte upp hoppet i onödan, kids.

Ett nytt 3D Mario-spel

mario3d

Jag vet att ni är många som tycker att Super Mario 3D World inte är ett äkta 3D Mario-spel och att Nintendo borde ha ett sånt under utveckling, men det är fel. Miyamoto själv har sagt att det inte kommer göras fler sådana under Wii U:s livstid, så igen: bara släpp det. Det blir enklare så.

Spel från tredjepartsutvecklare

ubisoft

Skoja bara. Även om det nog är rätt sant.

Bethesda

Vad som definitivt kommer visas:

Fallout 4

fallout4

Det har kommit tillräckligt många rykten om nästa Fallout-spel för att man nästan ska kunna vara helt säker på att det existerar. Det här är Bethesdas stora flaggskepp (hela mässans egentligen, på ett sätt) så ni kan vara så säkra på att det kommer få gott om skärmtid i utgivarens presskonferens. Tveksamt om lanseringsdatum kommer ges, dock.

Doom

doom

Doom, som en gång i tiden hette Doom 4, har varit i utveckling sen 2008 och har sen dess rebootats minst två gånger. Nu verkar utvecklingen äntligen vara på banan dock och vi har blivit lovade av Bethesda att vi kommer få se en första glimt av gameplay på presskonferensen. Någon information om när det släpps hade också varit trevligt att få, förstås.

Elder Scrolls Online

elderscrollsonline

Även om Elder Scrolls Online floppat rätt hårt än så länge så kommer Bethesda ta tillfället i akt och påminna alla om att spelet snart släpps på konsoler. Inget jättefestligt för oss icke-MMO:are kanske, men man kan inte få allt man vill här i världen.

Vad som kanske kommer visas:

Battlecry

battlecry

Battlecry är ett spel som bäst kan beskrivas som Team Fortress 2 utan skjutvapen, och det visades upp för första gången förra året. Vi har inte hört så mycket om det sen dess, så frågan är om det stött på trubbel i utvecklingen eller om Bethesda bara inte bryr sig om att marknadsföra det. Hur det än må vara så är chansen rätt god att det kommer dyka upp på presskonferensen, men eftersom jag i det här skedet av artikeln börjar bli lite feg i mina gissningar så sätter jag spelet här istället för ovan. Deal with it.

Dishonored

dishonered

Det har ryktats både hit och dit om både en nyversion av 2012 års Dishonered, och/eller en uppföljare till den, är under utveckling. Vad gäller den förra av dessa så verkar den faktiskt hända, och den senare likaså. Vi har dock ingen aning om hur länge de varit under utveckling eller i vilket skick de är i, så jag sätter ett stort kanske på bägge.

Vad som definitivt inte kommer visas:

Ett nytt Elder Scrolls-spel

skyrim

Jag har sett några tokstollar online spekulera i om ett nytt Elder Scrolls-spel kommer visas på presskonferensen, vilket är så uppåt väggarna tokigt att jag blir helt tokig. Tokerier är vad det är!

EA

Vad som definitivt kommer visas:

Sportspel

fifa16

Det är kanske lite slappt av mig att bunta ihop alla EA Sports-spel i en kategori, men det ändrar inte faktumet att det är bergssäkert att samtliga sportspel kommer visas upp. Massor med information om nya och (förhoppningsvis) förbättrade spellägen lär följa, ackompanjerat av några svulstiga trailers och en massa svett. Kanske inte det sistnämnda men ni förstår vart jag är på väg.

Mass Effect

masseffect4

Lika säkert som att redaktionschefen Robin Stjernberg delar namn med Sveriges bästa popsångare är det att Mass Effect kommer visas upp i någon form på EA:s presskonferens. Det har retats om det hit och dit och stora delar av spelet har t o m läckt ut, så frågan är inte om vi kommer få se det, utan snarare vad vi faktiskt kommer få se. Mitt hjärta säger långa, härliga speldemonstrationer medan hjärnan skriker förrenderad trailer och konceptbilder. Nåja, kan ju alltid hoppas att jag har fel.

Star Wars: Battlefront

battlefront

Spelet som fick hela internet att salivera i extas (nåja, nästan alla) kommer givetvis få stor uppmärksamhet på presskonferensen. Räkna med långa utläggningar om olika spellägen och klasser och en massa filmsekvenser som kommer sätta ditt Star Wars-bultande hjärta i brand. Ni som vill höra något om rymdstrider kommer nog bli rätt besvikna, är jag rädd.

Need for Speed

needforspeed

Nya Need for Speed utannonserades för några dagar sen med en teaser, med löftet att mer information skulle ges snart. En stor urladdning på E3 är alltså att vänta, och vi kan nog kallt räkna med både lanseringsdatum, förhandsbokningsbonusar och DLC-planer. Och lite gameplay också, förstås.

Mirror's Edge 2

mirrorsedge2

Mirror's Edge 2 har varit under utveckling längre än de flesta spel, och trots att det officiellt utannonserades först för två år sedan så måste utvecklingen ha kommit bra mycket längre än så. Förra E3 bjöd EA på speldemonstrationer av spelet, vilket borde upprepas på årets presskonferens. Huruvida ett konkret lanseringsdatum ges återstår dock att se; mycket kan hända innan spelets släpps nästa år, trots allt.

Battlefield Hardline-DLC

hardline

I vad som kommer vara den i särklass tråkigaste delen av presskonferensen kommer någon nervös anställd från antingen Dice eller Visceral berätta om DLC-planerna för Battlefield Hardline och hur "spelet inte alls är över, utan bara har börjat". Kanske inte ordagrannt, men själva essensen lär vara densamma. Nåja, kul för er Season Pass-människor som får valuta för pengarna i alla fall.

Vad som kanske kommer visas:

Dragon Age: Inquisition-DLC

inquisition

Även om det känns rätt troligt att Dragon Age: Inquisition kommer nämnas i någon form på E3 så är jag osäker på hur. Cynikern i mig säger att någon EA-representant kommer dyka upp på Microsofts presskonferens och glatt meddela att Xbox-tidsexklusiviteten från förra året kommer fortsätta även nu, men det är svårt att säga. Låt oss hoppas att vi får en riktigt munvattnande enspelarexpansion med timvis av underhållning och sprillans nya karaktärer istället för återanvända miljöer och nya karaktärutstyrslar. Snälla EA, var inte såna nu.

Titanfall 2

titanfall2

Den här gissningen är svår, för trots att vi vet att Titanfall 2 faktiskt existerar så är det väldigt svårt att säga i vilken form det gör det. Visst, de kommer inte behöva börja från noll som med det första spelet men frågan återstår ändå om hur mycket som faktiskt går att visa av spelet. Om det blir så att spelet visas lär det alltså troligen vara i form av konceptbilder, vaga löften om nya spelmekaniker och en supersnygg (men väldigt, väldigt förrenderad) CGI-trailer som visar spelets logotyp och inte mycket mer. Inte för att upprepa mig själv eller så, men: låt oss hoppas jag har fel.

Vad som definitivt inte kommer visas:

Andra Star Wars-spel än Battlefront

forceunleashed

EA och Dice jobbar bokstavligt talat mer än dygnet runt just nu för att se till att Star Wars: Battlefront ska hinna bli klart inför lanseringen, och det finns inte en chans att de kommer få använda Star Wars-licensen igen innan Disney får se att de kan leverera. Bättre lycka nästa år.

Nya sportspel till Xbox 360 och PS3

nhl

När jag säger nya spel menar jag nyutvecklade, aldrig tidigare släppta spel. Inte upphottade versioner av gamla spel, som ju NHL 16 faktiskt är. Nog dags att uppgradera till en nyare konsol om ni vill spela ett FIFA ni inte redan spelat, 360- och PS3-ägare.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

Spel i den här artikeln

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.