Här är allt du behöver veta inför E3 - Del 3

Fem presskonferenser avklarade, fem kvar. Här är Eurogamer Sveriges guide inför årets E3-mässa.

Förra veckan släppte vi den andra delen av vår extensiva artikelserie om vad vi tror kommer dyka upp på E3-mässan i år. I den tittade vi på giganterna Nintendo, Bethesda och EA med förstoringsglas och kam för att luska ut vad de kunde tänkas visa upp på mässan. Ni hittar den här, och den första delen här. Nu är det dags för del tre, där vi tar en närmare titt på fler av de största tredjepartsutvecklarna i branschen, närmare bestämt Ubisoft, Activision och Square Enix. Trevlig läsning önskar vi, och glöm inte att berätta hur fel jag har i kommentarsfältet!

Ubisoft

Vad som definitivt kommer visas:

Assassin's Creed Syndicate

syndicate

Assassin's Creed-serien har kommit att bli Ubisofts stöttepelare och levebröd genom åren, och även om senare års utgåvor av serien varit lite väl bristfälliga så har de ändå hållit en förvånansvärt hög kvalité med tanke på takten som de spottats ut i. Assassin's Creed Syndicate, den senaste delen i serien som släpps i höst, har ett tungt lass att dra: inte nog med att det måste det vara bra nog för att folk ska glömma den smärre katastrofen som var Assassin's Creed Unity, det måste även vara tillräckligt innovativt för att motbevisa Ubisofts kritiker som beskyller företaget för att använda samma idéer och strukturer i alla sina spel. Det finns saker som talar för att Syndicate kan bli ett av de mer spännande inslagen i serien på flera år (bara det att det nu finns en spelbar kvinnlig protagonist i spelet lovar ju gott), men det finns även saker som pekar på det motsatta. Det gäller nu för Ubisoft att övertyga såväl fans som skeptiker att de är på rätt väg med spelet, något som kommer kräva både finess och självförtroende. En stor speldemonstration är att vänta (huruvida den dyker upp på Ubisofts presskonferens eller på Microsofts eller Sonys är dock mindre självklart), likaså information om Evie, den kvinnliga protagonisten. Och DLC-planer, förstås.

Tom Clancy's Rainbow Six: Siege

siege

Rainbow Six-serien var en av de serier som tog mest stryk när Call of Duty och Battlefields popularitet steg som en raket för några år sen. Det kan ju bara finnas så många skjutspel på en sådan liten marknad, trots allt, och Rainbow Six-seriens fokus på samarbete och taktik verkade inte tilltala lika mycket som Call of Dutys frenetiska dödsmatcher eller Battlefields slagfältskaos. Med Siege hoppas nu Ubisoft locka tillbaka de mer taktiksinnade spelarna till vad som utlovas vara en mer verklighetstrogen tolkning av gisslansituationer med brottslingar och elitpolisstyrkor, något som inte minst syns på företagets val av lanseringsdatum för spelet (en vecka innan Call of Duty: Black Ops 3, klokt nog). Vi vet när det släpps, vi vet hur det spelas, så vad kan Ubisoft visa upp? Det mest självklara torde vara en längre livedemonstration av ett nytt spelläge, och en första titt på spelets kampanjläge. Om ett sådant nu finns.

The Division

thedivision

The Division verkar ha befunnit sig i vad som i branschen kallas för "development hell" en längre tid nu, något som bekräftades för oss utomstående när dess lansering skjöts upp till nästa år. Spelet verkar på många sätt spegla Watch Dogs, fjolårets storsatsning från Ubisoft som målades upp som det första riktiga nextgenspelet men som i slutändan gjorde såväl spelare som kritiker besvikna. Inte nog med att spelets grafik inte kommer se ut som Ubisoft först utlovat, utan även funktioner som tidigare visats har försvunnit. Likt fallet med Assassin's Creed har alltså Ubisoft allt att bevisa och ännu mer att förlora, vilket är varför de kommer slå på stora trumman för att försäkra både spelare och aktieägare att spelet inte kommer floppa. Vi kommer få ett lanseringsdatum (som Ubisoft verkligen, verkligen borde hålla sig till den här gången) och en riktigt spektakulär trailer med en massa mörka fakta om hur körd världen är och att ingen kan göra något åt det. Om de verkligen vill försäkra folk om att spelet faktiskt existerar borde de också köra en lång genomgång av spelet live, men frågan är om det är klart nog för det. Som med det mesta andra i den här artikelserien får vi helt enkelt vänta och se.

Just Dance 2016

justdance

Ni vet lika väl som jag att det kommer dansas på Ubisofts presskonferens, antagligen med svettiga och obekväma spelutvecklare. Det kommer vara pinsamt, det kommer vara långtråkigt, men det måste göras. Är en spelserie så populär som Just Dance är har man liksom inget val: det måste visas upp, och det måste visas upp ordentligt. Årets sommarplåga kommer dyka upp och den kommer vara fruktansvärd, precis som dansen som ackompanjerar den. Naturligtvis kommer vi få veta när spelet släpps också, så vi kan räkna dagarna till när vi kan svänga rumpa till Lady Gaga och Katie Perry.

Vad som kanske kommer visas:

Ett nytt Rayman-spel

rayman

Det var ett tag sedan det från början Wii U-exklusiva Rayman Legends släpptes, två år för att vara exakt. Det borde innebära att ett nytt spel med den lemlösa hjälten varit under utveckling sedan dess, och eftersom det borde vara mer färdigt än ofärdigt så känns det som att tiden är inne att visa upp det. Som alla andra UbiArt-skapade spel kommer det vara toksnyggt, megacharmigt och fullständigt tvådimensionellt. Mer än så går inte att säga, men klart är att vi nog kan förvänta oss en galen genomspelning av en noga utvald bana från spelet och information om när det släpps. Vilket borde vara i år, men Ubisoft och logiska lanseringsfönster går inte alltid hand i hand.

Nytt material till The Crew

thecrew

Även om cynikern i mig vrålar att Ubisoft kommer ta varje tillfälle i akt att få folk att spendera mer tid med The Crew så undrar jag om de kommer göra det på E3. Spelet fick en väldigt blandad kritik från recensenter när det släpptes och har från vad jag kan se inte riktigt nått upp till Ubisofts förväntade försäljningssiffror, vilket gör The Crew till ett sånt där typiskt sopa-under-mattan-spel. Om The Crew överhuvudtaget nämns på presskonferensen är jag i alla fall säker på att det kommer handla om DLC-planer snarare än en uppföljare. Å andra sidan är ju Ubisoft ruggigt bra på att göra uppföljare till spel...

Watch Dogs 2

watchdogs2

Vi vet att en uppföljare till Watch Dogs är under utveckling, men hur långt Ubisoft kommit i den processen är helt okänt. Även om det inte är ovanligt att spel visas upp innan de knappt existerar så undrar jag om Ubisoft har råd att göra det igen med Watch Dogs 2. När det första spelet visades upp för första gången var det ju inte speciellt färdigt, direkt, vilket gav företaget en orkan av skit när spelet väl släpptes och inte alls såg ut eller fungerade som utlovat. Om det nu kommer visas upp på presskonferensen så är jag rätt säker på att det enda vi kommer få se är en vacker men fullständigt förrenderad CGI-trailer och vilket år spelet planeras släppas.

Vad som definitivt inte kommer visas:

Ubisofts nya varumärke

ubisoft

Av någon outgrundlig anledning kommer inte Ubisofts nya spel visas upp på E3, utan vid ett senare tillfälle i höst. Jag menar, om det finns nånting som kan ändra bilden av Ubisofts spel som identiska så är det väl ändå avtäckningen av ett helt nytt spel? Om inte det också är exakt likadant som alla andra av företagets spel, förstås. Åh nej, nu fick jag en dålig känsla här.

Beyond Good & Evil 2

beyondgoodandevil2

Att Beyond Good & Evil 2 skulle dyka upp på E3 är kanske inte fullt lika otänkbart som att t ex The Last Guardian skulle göra det, men det är fortfarande rätt så jäkla orealistiskt att hoppas på det. Även om spelet existerat i olika former sedan 2008 så är det få som vet hur mycket av spelet som egentligen är klart, vilket borde hissa en röd flagga för alla som läser det. I den bästa av världar skulle vi fått lägga vantarna på spelet för länge sedan, men nu lever vi i en värld där Kim Kardashians nakna bakdel får mer uppmärksamhet än Nobelprisvinnare så det är bara att sluta hoppas.

Activision

Vad som definitivt kommer visas:

Call of Duty: Black Ops 3

blackops3

Lika självklart som att jorden är rund och att Andréas Göransson är kass på spel är det att Activision kommer mjölka sönder Call of Duty: Black Ops 3 på E3. Det är ju deras flaggskeppserie, trots allt, och eftersom Black Ops 2 fortfarande är det bäst säljande spelet i seriens historia så är uppföljarens succé oerhört viktigt för dem. En riktigt actiontung livegenomspelning av en av spelets sekvenser kommer visas upp, tillsammans med ryggdunkningar från Microsoft som stolt berättar att Xbox-ägare återigen kommer få tillgång till spelets DLC-delar först.

Nya Destiny-expansioner

destiny

Destiny är ett fruktansvärt påkostat spel, och även om det sålt bra så är jag väldigt skeptisk till att Activision gått jämnt med spelet. Det är därför inte konstigt att Activision fortsätter pumpa ut expansioner till spelet, något de kommer fortsätta göra under en överskådlig framtid. Räkna alltså med att få veta mer om höstens och vårens expansioner, naturligtvis med fagra ord om hur de kommer förändra din upplevelse i spelet för alltid och att allt kommer bli annorlunda. Naturligtvis kommer inte Sony missa tillfället att skryta om hur du kommer kunna spela allt det här på Playstation först, så det kommer ju bli kul att lyssna på. Jättekul, verkligen.

Tony Hawk's Pro Skater 5

tonyhawk

Ända sedan en förvånansvärt klantig cateringkille råkade kläcka ur sig att spelet existerade har vi varit många som undrat vad tusan Tony Hawk's Pro Skater 5 är för spel. Hur ser ett skatingspel ut 2015, egentligen? Varför har Activision ens valt att återuppliva serien överhuvudtaget? Frågorna är många, och utgivaren borde ge oss åtminstone några svar på mässan. Naturligtvis kommer ingen mindre än seriens namne, Tony Hawk, vara den som går ut på någon scen (om det är Sonys eller Microsofts är svårt att säga) och visa upp spelet, och naturligtvis kommer orden "dude" och "skate on" yttras. Annars blir jag besviken.

Guitar Hero Live

live

Eftersom Activision numera verkar leva efter tesen att allt var bättre förr har de ett nytt Guitar Hero-spel under utveckling, som givetvis kommer dyka upp på mässan i någon form. Om jag får gissa kommer en extremt exotiskt klädd människa spela spelet live på scen, och på så sätt visa upp den nya gitarren med dess nya knappar och funktioner på bästa sätt. Valet av låt är svårare att gissa, men kanske...The Killers? Om nu Activision tror att det är 2009 just nu (varför skulle de annars göra nya Guitar Hero- och Tony Hawk-spel liksom) så låter ju det som ett rimligt val.

Vad som kanske kommer visas:

Ett nytt Skylanders-spel

skylanders

Vi vet att Activision gillar att tjäna pengar, och vi vet att folk gillar att spendera hutlösa summor på Skylanders-gubbar, så det måste ju finnas ett nytt Skylanders-spel under utveckling. En snabb Google-sökning visar att det verkar vara fallet, men frågan är i vilket skick spelet är just nu. Och var visar man ens upp ett nytt Skylanders-spel? Hos Microsoft? Gamespot? Jag har ingen aning, men det spelar nog ingen roll. Det kommer ju sälja som smör ändå, trots allt.

Vad som definitivt inte kommer visas:

En fysisk bräda till Tony Hawk's Pro Skater 5

ride

Jag hoppas för både Tony Hawks och Activisions skull att de förstår vilken otroligt korkad idé det var att släppa en fysisk bräda som handkontroll till ett skatingspel. Cool idé i teorin, kanske, men fruktansvärt opraktiskt i verkligheten. Jag är nästan helt säker på att de inte är dumma nog att upprepa det misstaget med nya Tony Hawk-spelet, men om de är det så är det här inte en bransch jag vill vara en del av. Snälla låt mig inte ha fel nu, Activision.

Square Enix

Vad som definitivt kommer visas:

Final Fantasy 15

finalfantasy15

Final Fantasy 15 kunde för första gången åtnjutas av oss vanliga människor i våras, om än i demoform, och vi var många som gillade vad vi spelade. Spelet har varit hett efterlängtat av många under väldigt många år nu, och det verkar som att spelet äntligen är på god väg att bli klart. E3 är en utmärkt plattform för Square Enix att göra en styrkedemonstration på och visa upp Final Fantasy 15 rejält, och om spelet är så färdigt som de påstår så har de ingen anledning att inte göra det. Såvida de inte vill spara lite av krutet till Tokyo Game Show, förstås.

Rise of the Tomb Raider

tombraider

Som delutgivare av Rise of the Tomb Raider tillsammans med Microsoft har Square Enix all anledning till att vilja marknadsföra skiten ur spelet. Det kommer de naturligtvis att göra på E3, både på sin egen men också på Microsofts presskonferens. Förhoppningsvis väljer de att inte lägga lika mycket fokus på Laras makabra dödsanimationer den här gången.

Deus Ex: Mankind Divided

deusex

Det var en glädjens dag för många när nya Deus Ex-spelet Mankind Divided visades upp för första gången i våras, och som en av Square Enix mer omtyckta spelserier kommer utgivaren givetvis utnyttja spelets momentum och visa upp det från dess allra bästa sida. Vi kommer få en demonstration av spelet tillsammans med mer information om handlingen, men jag är osäker på om vi kommer få ett lanseringsdatum. Vi sätter ett stort kanske på det, helt enkelt.

Just Cause 3

justcause3

Just Cause 3 av svenska Avalanche Studios har varit under utveckling länge nu och borde vara i ett presenterbart skick på mässan. Räkna med galna demonstrationer av spelets fysik och mer information om spelets flerspelarläge. Ett lanseringsdatum är nog också att vänta.

Star Ocean 5

starocean5

Star Ocean 5, som utannonserades för en dryg månad sen, är ett spel jag har absolut noll koll på, så jag kommer inte försöka göra några gissningar om det eftersom jag helt enkelt inte kan. Vad jag däremot kan gissa är att det kommer visas upp igen på mässan, men om det kommer vara det som visades upp i april eller något nytt har jag ingen aning om.

Ett nytt Hitman-spel

hitman

Att ett nytt Hitman-spel är under utveckling har vi vetat sedan januari, och med tanke på att vi blivit lovade att information om spelet skulle släppas någon gång i år känns det ju inte alltför orimligt att gissa att det kommer hända på E3. Även om Hitman-serien inte säljer lika bra som, säg, Tomb Raider eller Deus Ex så har den en kultstatus och kommer behandlas därefter på presskonferensen. Jag är osäker på om vi kommer få ett lanseringsdatum till spelet, men en första titt på det är nästan helt garanterat.

Vad som kanske kommer visas:

Kingdom Hearts 3

kingdomhearts

Jag vet att många av er hoppas på att få se det här på mässan, men jag är osäker på hur långt Square har kommit i utvecklingen av det. Det vore ju onekligen smartare för dem att bara visa upp det, men vi får se. Jag förblir cynisk om allting i spelbranschen tills motsatsen bevisats. Ni borde prova det, det tar bort all smärta!

Vad som definitivt inte kommer visas:

Kane & Lynch

kaneandlynch

Det här är mer önsketänkande än en faktisk gissning, men jag hoppas innerligt att vi aldrig någonsin kommer behöva se eller höra om Kane & Lynch någonsin igen. Snälla låt dem vara döda snälla låt dem vara döda snälla låt dem vara döda.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading