E-sportskollen vecka 22

Eurogamer Sveriges e-sportsexpert Joakim håller koll på veckans e-händelser.

I veckans e-sport raljerar vi vitt och brett om vad som hänt och är på gång i den ständigt växande scenen för tävlingsinriktade spel.

Hjärtligt välkommen till den allra första rapporten med Veckans e-sport. Det kan väl vara på sin plats att börja med att redogöra för var mina kunskaper och intresseområden befinner sig för att få lite hum om var fokus kommer att ligga i mina artiklar framöver.

Mitt intresse för e-sport låg och pös i många år, tävlingsinriktade spel har alltid tilltalat mig men i ärlighetens namn var vare sig presentationen eller kommentatorerna någon höjdare i begynnelsen. Dessa saker har dock utvecklats i en rasslande fart. Dagens e-sporttitlar är designade med åskådarna i åtanke, det har vaskats fram massvis med kompetenta och karismatiska kommentatorer och tjänster som Twitch har dessutom gjort alltsammans ofantligt mycket mer lättillgängligt.

Spelen jag har goda kunskaper om och hänger med i är Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone, Heroes of the Storm och Starcraft 2. Spelen som i viss mån kommer att figurerar i mina rapporter men där kunskapen är mer begränsad är främst Dota 2 och League of Legends då de helt enkelt är spel med väldigt mycket följare, många stora turneringar och dessutom, som i så många andra spel, en rad framstående svenska representanter.

Just svenskkollen tycker jag känns central och kommer därför alltid där det är relevant fokusera på hur det går för våra svenska proffs. Under min tidigare sejour här på Eurogamer Sverige knöt jag ett par fina kontakter med några av dem och hoppas kunna använda dessa för att krydda rapporterna med lite skvaller och annat.

Det var en liten sammanfattning om förutsättningarna för Veckans e-sport. Ambitionen är att leverera en rapport varje måndag framöver och jag vore mer än tacksam om du vill bemöda dig med lite feedback och eventuella önskemål om innehåll. Till rapporten!

Esport SM

Slutetappen på SM i esport är i full gång och i helgen blev en rad lag och spelare klara för de stora finalerna på Elmia under Dreamhack den 13:e till 16:e juni.

Både Simon Nystedt och Simon Eriksson vann sina semifinaler i Fifa 15 kontrollerat med 2-0 och ska nu göra upp om äran att vara svensk mästare. Som grädde på moset får vinnaren 50 000 SEK att köpa energidryck för.

FIFA
Simon Nystedt sträcker armen i luften och är ett steg närmare ära och berömelse

I Counter Strike: Global Offensive hade två mindre kända lag, Exertus och INFINTY, lyckats skrälla en aning och vunnit sina deltävlingar. Väl framme i semin gjorde dock Team Acer respektive Ninjas in Pyjamas processen kort med och möts i finalen där 100 000 SEK ligger i prispotten.

NIP
Ninjas in Pyjamas in Action in Esport SM

Heroes of the Storm släpps

Blizzard har i vanlig ordning tagit god tid på sig, men nu anser de att MOBA-utmanaren Heroes of the Storm är tillräckligt putsat för att släppas. Den andra juni smäller det och med tanke på att spelets beta har haft flera miljoner aktiva spelare får det nog ses som ett av sommarens största spelsläpp.

hots
HotS blir gratis att spela med en modell liknande den i Hearthstone

Det har redan innan release hållits både små och stora tävlingar i spelet och det råder ingen tvekan om att företaget har som ambition att det ska bli en titel att räkna med i esportssammanhang. Tävlingen Heroes of the Dorm direktsändes på ESPN i USA och blev både uppskattad och omtalad. Produktionsvärdena var höga och när finalen tog över en av huvudkanalerna svämmade Twitter först över av arga inlägg från tittare vana vid fotboll och poker för att sedan alltmer övergå i förundran över underhållningsvärdet och kvalitén på sändningen. Colin Cowherd på ESPN förlöjligade det hela på ett både skrämmande och komiskt vis i sin radioshow:

Räkna med både recension och nybörjarguide för Heroes of the Storm i veckan.

CS:GO Operation Bloodhound är ute

Counter Strike: Global Offensive fick en rejäl uppdatering i veckan med fyra helt nya kartor och två nygamla. Nya lådor med kosmetiska godsaker är förmodligen den största nyheten för många och detta lär också resultera i ökad aktivitet på bytes och bettingsajter som CSGO Lounge.

bloodhound

I organiserat tävlingsspel märks inte uppdateringen särskilt mycket då relativt lite har ändrats vad gäller rent spelmekaniska saker. Många hade kanske hoppats på att det omdiskuterade hoppskottet med krypskyttegeväret Scout hade fixats till, men så blev det inte.

Twitch bannar barnförbjudna spel

Twich gjorde ett lite egendomligt utspel i veckan då de gick från att bedöma spels lämplighet för streaming på individuell basis till att inte tillåta spel märkta "Adults Only" i USA. Vad det innebär i Europa är en aning oklart.

Att denna censurering faller samman med spelsläppet Hatred är knappast en slump, men jag tycker som sagt att det är konstig. Varför implementerar man inte en ålderbegränsning på 18 år för detta istället?

Det var allt för den här veckan, god tur och nöjsamt spelande till er alla!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Joakim Håkansson

Joakim Håkansson

Skribent

Joakim kommer ifrån de mörka skogarna på småländska höglandet. När han inte snickrar på huset och springer efter sin tokiga 1-åring Nemo älskar han att varva ner med lite spel. Han föredrar att spela med vänner, tillsammans mot ondskans lakejer i World of Warcraft eller emot varandra i tävlingsinriktade spel som Counter Strike och Heroes of the Storm.

Relaterat material

Prenumerera på vår Youtube-kanal

Vi fyller kontinuerligt på med feta spelvideos. Se till att inte missa något.

RekommenderatRecension: FIFA 17

Med nytänk och stabilt gameplay siktar FIFA efter fotbollstronen i år igen.

FeatureFörtitt: PES 2017

Konamis raka svar på Fifa är tillbaka.

FeatureAlex spelar FIFA på svårighetsgraden Legendarisk

...Och hinner dessutom med att extraknäcka som kommentator.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading