Som många vid det här laget lär ha vetat var det ikväll första gången som Bethesda ärade E3 med en konferens. Hypen var total, inte minst med tanke på den nyligen släppta Fallout 4-trailern. Med pompa och ståt klev det populära spelföretaget ut på scenen kl 04:00 svensk tid. Undertecknad stannade givetvis uppe för att bevaka spektaklet.

Till tonerna av The Hives sparkar konferensen igång ett flådigt potpurri av rörliga bilder från allsköns spel. Konferencieren för kvällen berättar att konferensen kommer fokusera på spel och börjar genast prata Doom.

Marty Stratton från Id Software välkomnas in på scenen och kickar igång en ganska lång video där vi får följa en verklig spelare kötta sig igenom en industrilokal befolkad av mängder av monster. Spelaren plockar upp det ena vapnet fetare än det andra - plasma rifles, maskingevär och inte minst en rejäl hagelbrakare. Doom tycks spela lika mycket på nostalgisträngarna som det verkar innovera. Melee tycks vara ett viktigt element då det går att vrida nacken av fienderna, eller varför inte mata dem med en handgranat? Traditionellt, nytänkande och supertajt. Lite som Wolfenstein: The New Order?

Motorsågen avslutar demonslakten och dess frammarsch resulterar i cirka 40 liter blod. Vi får även se en snutt från spelets flerspelarläge som liksom kampanjen ser rejält röjig ut. Dessutom får vi också se spelets kommande karteditor, Doom Snapmap, visas. Nystarten av Doom skall släppas våren 2016.

Efter denna blodiga uppvisning berättas det om företagets kommande plattform Bethesdanet. Jag får genast lite surströmmingssmak i munnen då tankarna förs till exempelvis Uplay och Origin. Det sägs inte mycket om det mer än att det kommer interagera företagets olika spel med varandra.

2
Nya Doom verkar bli ännu en härligt köttig historia.

Hack n' slash-spelet Battlecry demonstreras efter denna lilla turnoff och vi får veta att spelet snart kommer att finnas spelbart som beta.

Två representanter från Arkane studios, skaparna bakom Dishonored, kliver nu upp på scenen och de har goda nyheter. Vad som väntar härnäst är oerhört krispiga bilder från inget mindre än Dishonored 2. Något datum avslöjas dessvärre inte. Killarna meddelar också att Dishonored: Definitive Edition i höst för Playstation 4 och Xbox One.

Efter detta trevliga avslöjande blir det lite prat om Elder Scrolls Online och vi får ser lite kaotiska bilder från spelets kommande konsolversion. Vi får också lära oss att The Elder Scrolls Legends, ett taktiskt kortspel baserat på Elder Scrolls, är på gång. Spelet kommer att vara Free2play.

Todd Howard, Game Director på Bethesda Studios, kliver nu äntligen upp på scenen. Efter lite slentrianmässigt babbel om spelmediet som fenomen presenteras kvällens huvudnummer - Fallout 4. Vi får lära oss att utvecklingen skett under fyra års tid där munkavle uppenbarligen varit ständig dresscode. Vi matas först med mängder av konceptbilder från spelet innan det förkunnas att spelet tar sin början innan bomberna fallit över världen. Vi får följa den familj som figurerade i trailern och spelets karaktärseditor visas upp. Nu avslöjas också att du liksom i föregående delar av serien kan spela som kvinna.

Vi kastas snart 200 år framåt i tiden, till något som ser klart mer välbekant ut. Vi är alltså tillbaka till allas vår älskade soptipp, nämligen den värld som ligger till grund för Fallout. Vi stiftar bekantskap med en hund vilken skall visa sig fullt möjlig att kommendera (bara jag som tänker på Fable 2?). Spelets stridssystem visas också upp och vi märker tidigt omtyckta Vats är tillbaka. Pipboy, som nu blivit mer avancerad visas även den upp. Vi får lära oss att den numera bland annat kan spela gamla Arkadspel. Todd berättar att spelet, liksom sin föregångare kommer vara spelbart både ur första- och tredjeperson.

1
Vi fick oss en rejäl portion Fallout 4.

Todd tar en paus ifrån spelbilderna och börjar nu prata om spelets kommande Collectors Edition som, tro det eller ej, kommer innehålla en faktisk pipboy. En tillhörande App för Android och iOS visas också upp liksom ett gratisspel för iPhone vid namn Fallout Shelter. XCOM och Sim City nämns som influenser för detta sidospår som skall finnas ute redan nu.

Vi kastas tillbaka till Fallout 4 och får se något väldigt revolutionerande för serien. Spelet kommer nämligen tillåta byggande. Och med byggande menar Bethesda allt från generatorer till fullstora hus. De 50 basvapen som kommer finnas kommer också att kunna kombineras med 500 olika modifikationer.

Och nu faller den riktiga bomben. Fallout 4 skall släppas den 10 November 2015. Det vill säga om 5 månader.

Närmare en och en halv timmes uppvisning av läckerheter senare är det över. Vi kan lugnt konstatera att det börjar bra för Bethesda, liksom för E3 2015.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Alex Pettersson

Alex Pettersson

Skribent

Alex är en allätare och lapar i sig det mesta inom spel. Dark Souls, Metroid och Uncharted får helt enkelt slåss med FIFA om uppmärksamheten i sladdljungeln under tv:n. Och eftersom han är så förbaskat gammal har han också minst 25 års erfarenhet av spelande.