E-sportskollen vecka 25

Eurogamer Sveriges e-sportsexpert Joakim håller koll på veckans e-händelser.

I veckans e-sport raljerar vi vitt och brett om vad som hänt och är på gång i den ständigt växande scenen för tävlingsinriktade spel.

Tjena på er där ute i den bistra sommarvinden! Förra veckan gick sommarupplagan av världens största datorfestival Dreamhack av stapeln på Elmia i Jönköping. Detta gör givetvis att vi helt och hållet lägger fokus på den e-sport som ligger till grund för att tillställningen växer så det knakar och slår nya rekord varje år.

E-sport SM körde samtliga av sina finaler under festivalen och delade totalt ut över 600 000 SEK till de svenska mästarna.

I Fifa 15 blev det Simon "Erizzon" Eriksson som drog hem pokalen i en matchserie i bästa av fem med sitt lag Real Madrid. Simon “Schismatron” Lindström blev i sin tur krönt som Sveriges bästa Hearthstone spelare. Sist men inte minst bland de individuella sporterna gick Anton “Zanster” Dahlström segrande ur finalen i Starcraft II.

fifa 15
Grattis Simon Eriksson, svensk mästare i Fifa 15

I lagsporterna blev det storslam för klubben Ninjas in Pyjamas då båda deras representanter mosade sina konkurrenter i Counter Strike: Global Offensive och Dota 2.

dota 2
Ninjas in Pyjamas är en kraft att räkna med inom svensk E-sport.

I de stora internationella tävlingarna fanns också en del svenska framgångar, i synnerhet för Counter Strike: Global Offensive-laget Fnatic som tog hem guldpokalen och 20 000 dollar att dela på.

I DreamHack Hearthstone Grand Prix blev det kinesisk vinst till slut, stort grattis till Xieyu “TiddlerCelestial” Wang.

ASUS ROG DreamLeague i Dota 2 togs hem av europeiska samarbetet Virtus.Pro som vann en rejäl check på 40 000 dollar. MOBA blir större och större på Dreamhack och Heroes of the Storm hade premiär med europeiska Team Liquid som vinnare.

heroes of the storm
Dreamhacks första mästerskap i Heroes of the Storm lär knappast bli det sista.

Leauge of Legends och Heroes of Newerth hade också stora turneringar och vanns av We Are Doggsz respektive Neolution.MRR.

Fightingspelen fortsätter att stå lite i bakgrunden på Dreamhack, men två mindre turneringar fick i alla fall plats. I Mortal Kombat X var Denom “A F0xy Grampa ” Jones dominant och tog hem segerchecken på 25 000 SEK. Ultra Street Fighter IV fick fransk segerherre i Olivier “MD.Luffy” Hay.

street
Fortsatt jämförelsevis små vinstsummor för fightingspelen, men visst är det äran som är viktigast?

Avslutningsvis fick vi även se en lite större tävling i Call of Duty: Advanced Warfare där Team Envyus såg till att amerikanarna fick med sig en grenseger till slut.

Det är sannerligen fantastiskt att vi har en så prestigefylld och välorganiserad e-sportstävling som Dreamhack här på hemmaplan och frågan är om inte evenemanget håller på att bli så stort att det snart blir omöjligt att ha kvar det på Elmia i Jönköping. Spelarna själv uttrycker ofta att även om det inte är den största tävlingen i världen så är det den roligaste att spela på eftersom den har en så stor, livlig och uppskattande publik.

Många inser nog inte vilket privilegium det är att ha tillgång till detta och jag råder verkligen alla som är det allra minsta nyfikna att inte gå miste om upplevelsen nästa gång. Många europeiska storstäder och organisationer är och rycker i varumärket och snart kan det mycket väl bli betydligt knöligare att uppleva detta underbara spektakel.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Joakim Håkansson

Joakim Håkansson

Skribent

Joakim kommer ifrån de mörka skogarna på småländska höglandet. När han inte snickrar på huset och springer efter sin tokiga 1-åring Nemo älskar han att varva ner med lite spel. Han föredrar att spela med vänner, tillsammans mot ondskans lakejer i World of Warcraft eller emot varandra i tävlingsinriktade spel som Counter Strike och Heroes of the Storm.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Mortal Kombat X

Alex har delat ut mer däng än Paolo Roberto i Kungsträdgården under 80-talet.

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 1

Med vänliga hälsningar, E3-experten.

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 2

Den efterlängtade fortsättningen är här!

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading