Uppiffad grafik, högre bilduppdatering, men samma gamla spelmekanik. Du har säkerligen läst detta otaliga gånger ifall du surfat på en spelsida de senaste året, men vid det här laget ställer jag mig en aning skeptisk - var allting verkligen bättre förr?

Gears of War: Ultimate Edition undviker denna fråga till viss del. Denna nyutgåva dränker sig inte i nostalgi utan vågar ta sig an de nymodigheter som utvecklades med seriens senare delar. Nya spellägen, banor, dedikerade servrar och moderniserade kontroller. Den essentiella upplevelsen är densamma, men utvecklaren The Coaliton har gjort sitt bästa för att tvinga in spelmekaniken i 2010-talet.

För det mesta så fungerar det utmärkt. På gott och ont så har tredjepersonsskjutare inte ändrats mycket sedan titeln förfinade genren år 2006. Till skillnad från spelserier som GTA, Uncharted eller Watch Dogs så är Gears of Wars enda spelmekanik att panga onda snubbar i trånga utrymmen, och då är det såklart extra viktigt att få till den rätta skjutkänslan. Lyckligtvis har utvecklaren The Coalition inte tummat på detta, utan tagit vara på uppföljarnas förbättringar, såsom möjligheten att märka ut fiender och med ett knapptryck kunna se var alla vapen är utplacerade på banan. Dessa nymodigheter hjälper verkligen för att så snabbt som möjligt kunna återfå spelets rytm.

Däremot så tycker jag gärna att The Coalition kunde fått pilla lite längre på vapenbalanseringen. Den exploderande pilbågen, snipern och granatkastaren är fortfarande oerhört roliga att använda, men precis som alltid så är spelets hagelbrakare Gnasher överlägset allt annat på kort till medellångt avstånd. Även om det är ett väldigt tillfredställande vapen att använda så känns det riktigt tråkigt att automatkarbinen Lancer endast används till blodiga avrättningar med dess motorsågsbajonett.

1

Det här känns i stort sett som en polerad produkt, två månader innan det släpps. Saker som normalt brukar vara problem i slutet av utvecklingen som stabil bilduppdatering och funktionell matchmaking är betydligt bättre än flertalet färdiga spel. Jag skulle tippa på den aningen underväldigande tekniska uppiffningen som anledningen för detta. Även om spelet nu körs i 1080p med nya texturer och ljussättning så ser det en aning föråldrat ut. Det förtar inte alls från spelkänslan, men jag förväntade mig något aningen bättre efter att ha sett steget vissa remasters kan ta idag. Nämnvärt är att betan endast visade multiplayer-läget, och kampanjen kommer säkerligen vara mer tekniskt imponerande.

Gears of War Ultimate Edition erbjuder mer spelmekaniskt än originalet, och på förhand verkar det fungerar ypperligt. Men det förändrar inte det faktum att det fundamentalt är Gears of War 1, nu på din Xbox One. Om det räcker för att återigen punga ut en femhundring är upp till dig.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Christoffer Lundberg

Christoffer Lundberg

Skribent

Trots sin ringa ålder är Christoffers smak väldigt gammalmodig. MOBA’s går helt över hans huvud och virtuella kortspel är inte ens att tänka på. Bäst trivs han i de norrländska skogarna med en rejäl bit renkött och en kopia av valfri Rockstar-titel.