Forskare: "Väcker väldigt mycket känslor när kvinnor tar plats"

En av nyheterna på FIFA 16 är att tre länder kommer ha kvinnor på omslagen. Att det inte är fler länder och att det väcker starka reaktioner är inte konstigt enligt idrottsforskaren Jesper Fundberg.

Under gårdagen kom nyheten om att såväl Kanada som USA kommer att ha kvinnor på omslagen till FIFA 16. Detta då Christine Sinclair respektive Alex Morgan tar platsen bredvid Lionel Messi. Tidigare har Eurogamer även skrivit om Stephanie Catley, som Australien röstade fram till omslaget "Down Under". Att kvinnorna nu tar plats på omslagen sammanfaller med det faktum att damlandslag nu kommer vara tillgängliga på spelet. Det har dröjt 23 år innan kvinnorna får plats, vilket inte är särskilt märkligt enligt Jesper Fundberg som är idrottsforskare på Malmö Högskola.

"Det här följer ett mönster av manlig överordning och kvinnlig underordning. Där kvinnor får göra vissa saker men man får liksom inte ta plats på ett omslag på ett fotbollsspel", berättar han för Sveriges Radio.

morgan och sinclair
Alex Morgan och Christine Sinclair är två av tre kvinnor som kommer finnas på omslag runt om i världen.

Att just Australien, Kanada och USA tar klivet till att ett jämställt omslag är inte heller det särskilt förvånande, enligt Fundberg.

"Framförallt så finns det inte den starka statusen av herrfotboll i de här länderna. Som om man skulle jämföra med europeiska länder. Det gör det därför mer möjligt för damer att kliva fram där".

Just att damfotbollen har en likartad eller högre status i de här länderna syns inte minst om man granskar de nationella framgångarna, kanske inte allra minst hos Kanada som på herrsidan enbart har deltagit i ett VM-slutspel medan de på damernas sida är en världsnation.

När kvinnorna nu fått plats på omslagen har en hel del röster höjts i såväl forum som på sociala medier. Någonting som inte förvånar.

"Det väcker väldigt mycket känslor när kvinnor tar plats inte minst inom fotbollsvärlden", sade Jesper Fundberg.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robert Rosén

Robert Rosén

FIFA-skribent

Robert är bördig från de djupa Göingeskogarna, i det territorium där snapphanarna en gång i tiden härjade. Som mycket ung fattade han tyckte för den finaste idrotten av dem alla - fotboll. Hand i hand med idrotten gick intresset för FIFA. I dag gör den unge mannen sitt bästa för att balansera studier och ihärdigt skrivande.

Relaterat material

Fansen vill inte se Messi på FIFA 16-omslaget

Och därför har en namninsamling skapats.

Prenumerera på vår Youtube-kanal

Vi fyller kontinuerligt på med feta spelvideos. Se till att inte missa något.

Gratisversionen av PES 2017 är här!

Vad väntar du på? Dags att lira.

Spela FIFA 17 gratis i helgen

Passa på att testa FIFA 17 i helgen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading