Förtitt: FIFA 16

Alex hälsade på EA för att kötta FIFA 16 en hel dag. Här kommer hans intryck!

En återkommande känsla inför de årliga FIFA-släppen är att det mesta brukar vara sig likt. Istället för flyga upp i ansiktet på dig brukar de årliga nyheterna växa fram allt eftersom; ju fler timmar som läggs på spelet desto mer av de nya funktionerna upptäcks. Därför känns det extra spännande att kasta sig in i FIFA 16 - en installation som vid första anblick har potential att bli en milstolpe. FIFA 16 känns nämligen som den fräschaste delen serien sett på mycket länge.

Den första upptäckten är att spelarna både rör och beter sig mer naturligt än tidigare. Fler animationer har implementerats och spelarna återges nu både bättre och mer mänskligt i sina beteenden på fotbollsplanen. FIFA 16 känns liksom mer levande än tidigare.

2
Skotten har liksom det mesta vässats till i FIFA 16.

Av de nya funktionerna i det rent spelmässiga är möjligheten att slå en rappare passning en av de saker som gör mig gladast.

Försvarsspelet har tajtats till rejält vilket får mig att mer bli arg på mig själv än på spelet vid de många baklängesmål jag nu släpper in på de högre svårighetsgraderna. Av de nya funktionerna i det rent spelmässiga är möjligheten att slå en rappare passning en av de saker som gör mig gladast. Genom att hålla in LB (L1 på PS4) så slår spelaren en passning som är något hårdare än en traditionell. Även om skillnaden inte är häpnadsväckande så är den klart märkbart. Såhär säger en av spelets producenter Sebastian Enrique:

- Vi kände kring E3 detta år att vi hade kommit längre i utvecklingen än vad vi hade med FIFA 15 motsvarande period förra året. När du utvecklar spel får du alltid ett massivt antal buggar som skall fixas. Inför detta år ändrade vi en del processer i byggandet för att försäkra oss om att vi uppnår en mycket bättre kvalitet. Detta märks inte bara när du plockar upp kontrollen och känner spelet. Exempelvis varje gång vi har visat upp spelet för någon så har vi inte behövt tänka på att versionen skall vara stabil, vi har alltid tagit den senaste versionen och dessa har alltid fungerat bra.

4
En liten nyhet är att Bundesliga nu kommer ha grafiken vi kan se i de riktiga tv-sändningarna.

En annan noterbar skillnad är att varje lag nu känns mer unika och trovärdiga gentemot deras verkliga motsvarigheter. När jag spelar som Brasilien känns spelet mjukt och lustfyllt, precis som det känns kontrollerat och stabilt när jag spelar som Bayern München.

- En del av balanserandet är att göra bättre användande av lagens och spelarnas attribut, säger Sebastian.

Trainer är en helt ny funktion som kan bli ett intressant verktyg för att utveckla FIFA-spelarnas färdigheter - oavsett skicklighetsnivå. Med en enkel knapptryckning visas instruktionsförslag kring den spelare som kontrolleras, till exmepel: "tryck X för ett inlägg". Det fiffiga är att spelet baserar instruktionerna utifrån din erfarenhet - även om du tidigare aldrig varken ägt eller ens spelat ett FIFA-spel kommer spelet att läsa av dina aktioner och utifrån dessa ge tips baserade på just din nivå. När du exempelvis slagit en lyckad passning ett antal gånger går Trainer över till en mer avancerad variant (till exempel en lobbpassning). Din exakta nivå går även att finjustera i spelets menyer.

"Vi kände kring E3 detta år att vi hade kommit längre i utvecklingen än vad vi hade med FIFA 15 motsvarande period förra året."

- Många nya spelare uppfattar FIFA som väldigt komplext, vilket delvis beror på att vi ju har en över 20 år lång historia. Trainer är den rätta vägen för att få spelare lära sig FIFA och dessutom bli bättre på det. Är det en helig gral för att lära sig spelet? Nej, men det är ett fantastiskt hjälpmedel. Jag har sett många spelare som till exempel inte vet att de kan trycka på X tre gånger för att slå ett lågt inlägg, eller hur du kastar ett långt inkast.

De flesta spelar nästan bara online eller mot polare i soffan, själv gillar jag att rollspela FIFA. Att fördjupa mig nördigt mycket i ett lag och se hur det i min egen regi utvecklas och förändras. Jag lägger alltså det mesta av krutet i seriens karriärläge, något som också tycks få sig ett rejält uppsving i FIFA 16.

- Många spelare är trötta på betydelselösa träningsmatcher och vill ha något mer meningsfullt och det var så Precicion Tournament kom in i bilden. Så när du nu startar en säsong får du direkt spela något som betyder något och som dessutom kan belöna dig ekonomiskt.

3
I FIFA 16 får vi för första gången ta del av det moderiktiga inslaget tatueringar.

Något ännu roligare är att det äntligen kommer bli möjligt att vässa sina spelares egenskaper i form av ett helt nytt träningsläge. Har du en slö sate på vänsterbacken kan du helt enkelt träna upp honom att bli lite snabbare. Eller tycker du din striker behöver mer krut i avsluten är det bara att sätta honom på lite skottövningar. Träningsläget funkar så att du har fem slots som du kan tilldela varje vecka till de spelare du väljer. Och beroende på vilken träningsform du väljer kan spelarna utvecklas i olika riktningar.

Träningsläget ger dig två val: antingen simulerar du träningarna eller så spelar du igenom dem själv. Oavsett om du genomför en skotträning eller passningsövning så skall den manuella träningsvarianten ha mer potential att utveckla spelarna. Det skall sägas att jag aldrig ges möjlighet att testa detta läge överhuvudtaget så hur bra det kommer fungera återstår att se. Men att det är ett efterlängtat inslag i karriärläget är jag den första att skriva under på.

- Många upptäckte att de nästan aldrig använde sina unga talanger på grund av deras låga stats. Ofta ledde detta till att man sålde dem för väldigt lite pengar. Träningsmöjligheten gör att du nu kan förbättra dessa och antingen sälja dem för seriösa slantar eller använda dem i din elva som färdiga spelare. Du kan även använda läget för att skola om spelare. Om du till exempel har en högerback och upptäcker att du behöver en högermittfältare kan du träna denne till att få stats mer lämpade för det senare.

1
Att FIFA äntligen får damspelare är det nog få som missat.

Introduktionen av damlandslag har varit förmodligen den största snackisen detta år. Under min dag hos EA hinner jag kötta mig igenom ett antal dammatcher och finner att dessa har särskild charm. Även om tempot här är något lägre så är det en euforisk känsla när jag lyckas göra ett Zlatan-doftande klackmål med Sofia Jakobsson - Sveriges kanske enda ljusglimt under sommarens fiasko-VM. EA Sports tycks ha gjort sin hemläxa för att kunna återge en autentisk upplevelse av den ständigt växande damfotbollen.

På frågan om varför damlagen inte kommit tidigare svarar Sebastian såhär:

- Vi blev tillfrågade om detta första gången för fyra år sedan, sedan dessa har förfrågningarna bara ökat och ökat. Det har varit på listan över saker vi vill göra och för två år sedan testade vi en prototyp. Vi satte in en kvinnlig spelare från ett av våra tennisspel vilket gav oss ett hum och en checklista över saker vi behöver göra för att möjliggöra damspelare. Vi har varit väldigt bestämda över att när vi väl gör detta skall vi göra det ordentligt och inte lämna utrymme för negativ kritik. En sådan sak som spelets kommentatorer var också ett hinder för oss, vi har ju under 10 år byggt upp en ljudbank av kommentarer. Föreställ dig att behöva spela in en mängd kommentarer motsvarande hälften av dem vi redan har - på ett år.

"Vi satte in en kvinnlig spelare från ett av våra tennisspel vilket gav oss ett hum och en checklista över saker vi behöver göra för att möjliggöra damspelare."

FIFA Ultimate Team - FUT - har aldrig varit någon favorit, men att ifrågasätta dess popularitet är orimligt. Även här får vi se en stor nyhet i form av Draft. I detta nya tillskott får du redan från start välja och vraka mellan mer berömda spelare som du lär känna igen. Dessa kommer du få behålla så länge du vinner dina kommande matcher. Ett bra tillägg för de ivriga spelarna som inte orkar vänta på att spela ihop de eftertraktade FUT-mynten.

- Jag tycker Draft-läget i FIFA Ultimate Team är ett fantastiskt tillskott. FUT är väldigt djupt om du inte är allt för insnöad på fotboll - överväldigande för nya spelare. Men Draft är på sätt och vis lättviktigt och gör spelläget mer tillgängligt.

5
Jordan Henderson, en av omslagspojkarna för året.

Jag tar även tillfället i akt och frågar om hur det går till när de väljer ut vilka spelare som skall pryda seriens omslag, vilket visar sig vara en rad av faktorer. I korthet skall det vara en spelare som är på uppgång och som bland annat står för fair play.

Jag måste erkänna att denna förhandsversion av FIFA 16 gjorde mig oväntat entusiastisk. Den gav en förhoppningsfull känsla av att spelet kommer få många att se på spelseriens framtida utveckling som före och efter FIFA 16. Den 22 september kommer ni antagligen förstå vad jag menar.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

Spel i den här artikeln

About the author

Alex Pettersson

Alex Pettersson

Skribent

Alex är en allätare och lapar i sig det mesta inom spel. Dark Souls, Metroid och Uncharted får helt enkelt slåss med FIFA om uppmärksamheten i sladdljungeln under tv:n. Och eftersom han är så förbaskat gammal har han också minst 25 års erfarenhet av spelande.

Relaterat material

Recension: MLB 16: The Show

Redaktionen har även i år gett Jonas äran att lira baseball tills händerna ömmar. Hur bra är årets MLB?

EssentielltRecension: FIFA 16

EA har än en gång förbättrat spelserien

FeatureVad är retro?

Jerry inser att han börjar bli gammal.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading