Så var Microsofts Gamescom-konferens

Microsoft matade oss med flera spelsessioner men i stort sett inga överraskningar

Gamescom må vara markant mindre än E3-mässan, men det är ändå en stor chans för utvecklarna att återigen spänna musklerna. Microsoft var först ut med sin konferens i år och det hela inleddes med en stämningshöjande promo, där röstskådespelare från Tomb Raider, Halo och Gears of War levererade sköna repliker.

Gregor Bieler från Xbox Germany gick upp på scen till ljudet av enorma applåder och hälsade mässans besökare välkomna, på tyska. Därefter gick ordet raskt vidare till Phil Spencer som inledde med att hylla utvecklarna Rare för sitt stora framsteg med Rare Replay som lanserades idag. Vår recension av spelet hittar du här.

Spencer är heller inte sen med att uttrycka sin kärlek för finnarna Remedy, som ju har haft megatiteln Quantum Break på lut ett bra tag nu. Även legenden Sam Lake kommer in och pratar kortfattat om spelet, tillsammans med Shawn Ashmore som spelar spelets huvudkaraktär.

Nytt gameplay visas upp från spelet och lyckas imponera lite mer än tidigare. Videon visar prov på huvudkaraktärens tidsmanipulering som kan varvas mellan eldstriderna, och kan förhoppningsvis krydda till det till synes linjära spelet lite extra. Även vissa av spelets fiender tycks bära på samma krafter för att matcha dina gudalika krafter.

Quantum Break fick även sitt lanseringsdatum, vilket kommer att bli den 5 april 2016, exklusivt på Xbox One.

Efter Quantum Break är det dags för Crackdown 3 och creative director Dave Jones välkomnas upp på scen. Han introducerar nytt gameplay från spelet, och mer specifikt från dess flerspelarläge. Videon skryter med att spelet använder sig av 100% förstörbara omgivningar, genom 20 gånger kraften hos en Xbox One tack vare Microsoft Cloud.

Flerspelarläget är dock inte aktuellt förrän sommaren 2016.

Vidare från brottsbekämpning i en storstad kommer vi in på drakar och fantasylandskap med Platinum Games senaste titel - Scalebound. Spelregissören Hideki Kamiya berättar kortfattat om spelet innan han kör igång en speldemo live på scen. Demot inleder med en storslagen mellansekvens och landar i en strid mellan soldater och huvudkaraktären på sin egna drake. Spelet påminner vagt om Devil May Cry, fast med en överlag ljusare stämning. Demot avslutas hektiskt med en mindre bossfight och utannonseringen av co-op-läget om fyra spelare.

Scalebound planeras att lanseras under julen 2016.

Från Platform Engineering kommer VD:n Mike Ybarra in för att prata mera hårdvara. Han berättar att du kommer att kunna spela in tv-serier på din Xbox One medan du spelar, genom DVR-funktionen. Episoderna lagras under DVR Section. Tjänsten är prenumerationsfri och kommer att lanseras på Xbox One under 2016.

För att underlätta för sättet att chatta med andra spelare så introduceras även Xbox Chatpad, som kan kompletteras med Xbox Ones handkontroll. Chatpad blir tillgänglig i november, men kan redan nu förhandsbeställas.

1

Xbox Ones bakåtkompabilitet var ett av de hetaste avslöjandena under årets E3 och Ybarra går kort in på ämnet även här. Alla framtida Xbox 360-spel som ingår i Games With Gold kommer till Xbox One vid lansering. Själva funktionen kommer att släppas i november 2015, utan kostnad.

Microsoft head of publishing, Shannon Loftis, utannonserar att Killer Instinct Season 3 kommer att släppas den 3 mars 2016, till Xbox One och Windows 10. Season 3 får dessutom en bonus i form av en Battletoad som spelbar karaktär, vilket styrks med kort gameplay.

Det är en fin tid att leva i för indieutvecklare då även Microsoft satsar på dem med programmet ID@Xbox. Chefen för programmet, Chris Charla, stegar in för att prata om vad framtiden bär på vad gäller indietitlarna som kommer ut på Xbox One.

Först och främst välkomnas projektledaren Koji Igarashi in för att prata om Kickstarter-spelet Bloodstained: Ritual of the Night, som finansierades i juni med över 5,5 miljoner dollar från över 64 000 backare. Iförd hatt och utrustad med piska berättar Igarashi att Xbox One- och Windows 10-användare kommer att kunna spela spelet tillsammans. Vidare introduceras en ny karaktär via concept art och beskrivs som en hjälte beväpnad med två svärd samtidigt.

2

Tråkigt nog har vi ingen aning om när spelet släpps, mer än "så snart som möjligt".

Vi går tillbaka till Chris Charla som berättar att över 150 indietitlar väntas anlända till Xbox One, och utannonserar nya titlar från utvecklarna - tillika utgivarna - Team17. Vi får en glimt av The Escapists: The Walking Dead, postapokalyptiska pixelspelet Sheltered och Worms WMD.

På tal om klassiska pixelspel så finns det ännu många (undertecknad inkluderad) som älskar klassiska peka och klicka-äventyr, och Ron Gilbert från Terrible Toybox passar därför på att presentera Thimbleweed Park, till Windows 10 och Xbox One. Vi bevittnar en riktigt cool trailer som påminner om de gamla Monkey Island-spelen på mer än ett sätt.

Charla avslutar sin visning med att visa upp Bioshock-liknande We Happy Few från Compulsion Games. Trailern väcker intresse, inte minst för spelets konststil, men också för den illavarslande stämningen som ligger som ett täcke över det.

Microsoft vill såklart visa på kraften som Windows 10 ska klara av och detta görs genom en tech demo, som visas upp av program manager Jasmin Lawrence. Precis som Xbox One så får Windows 10 tillgång till DVR-funktionen, vilket innebär att spelarna kan spela in sina sessioner utan att behöva använda andra inspelningsalternativ.

Klart som attan så är ingen mässa komplett utan åtminstone en svensk spelutvecklare. Lead developer Jens Bergensten från Mojang hade äran att utannonsera Minecraft för Windows 10, för att direkt efteråt prata om deras helt nya spel - Cobalt. Vi får en inblick i 2D-actionäventyret som utlovar "challenging challenges", "multiplayer awesomeness" och "rampant consumerism".

Cobalt kommer att släppas i oktober 2015.

Är du jättesugen på Dark Souls 3 så har du tur. From Software själva fanns givetvis inte på plats, men en trailer visandes gameplay har letat sig fram med dånande musik. Det är mörkt, gotiskt och väldigt likt Bloodborne.

Något konkretare datum än 2016 gick icke att få, däremot.

Innan C.J. Kershner från Deep Silver börjar prata om Homefront: The Revolution så visas en cinematisk trailer från det nya spelet. C.J. låter oss få se en glimt av enspelarläget, vilket också kommer att involvera co-op. Videon visar bland annat ett mycket användbart vapen i form av en radiostyrd bil, bestyckad med en bomb. Även värt att notera är att spelarna kan ändra sina vapens egenskaper i strid med fiender, exempelvis siktet.

Homefront: The Revolution kommer att släppas under 2016.

Fotbollsfantasterna fick även sin dos av kommande FIFA 16, där senior producer för EA Sports - Nick Channon - pratar om nya sätt att spela FIFA på. Han poängterar Women's National Team och kemin mellan fotbollsspelarna. Det sistnämnda innebär att ju bättre du jobbar med ditt lag, ju bättre kommer fotbollsspelarna att fungera med varandra.

För den som är medlem i EA Access väntar privilegiet att spela spelet innan det landar i butikerna. FIFA 16 kommer att lanseras den 24 september 2015 i Europa, men dessförinnan den 17 september kommer spelet att kunna spelas först på Xbox One.

Vi kan inte ha ett Gamescom utan lite Halo, vilket Phil Spencer återvänder med härnäst. Halo 5: Guardians får en kvick video med överblick över spelets egenskaper, följt av två kommentatorer som introducerar en ny flerspelarkarta - Coliseum - som de två esport-lagen Epsilon esports och Optic Gaming möts på. Det är intensivt, men vilka som vann kan du kika på nedan.

Halo 5: Guardians kommer att lanseras den 27 oktober 2015.

I anslutning utannonserade executive producer Josh Holmes Halo World Championship, som för första gången kommer träda i kraft till vintern med 1 miljon dollar i potten. VD:n för 343 Industries, Bonnie Ross, utannonserade även Halo Wars 2 för hösten 2016.

Dan Greenawalt kommer nu in för att prata om Forza Motorsport 6 innan en promovideo drar igång. Spelet rymmer över 450 forzavista-bilar, alla med gott om möjligheter att skräddarsys. Promovideon visar spelets olika banor och lägger stor vikt vid att spelet kommer ha fantastiska regneffekter.

Forza Motorsport 6 kommer att lanseras den 18 september i Europa.

Spelregissören Brian Horton från Crystal Dynamics kommer slutligen in med kommande Rise of the Tomb Raider. En speldemo visar ett av spelets många landskap, samt en kort inblick i craftingsystemet och Lara Crofts egenskaper som kan låsas upp genom XP. Vi ser henne också likvidera flertalet hantlangare på vägen.

Rise of the Tomb Raider kommer först att lanseras på Xbox 360 och Xbox One den 13 november 2015. PC- och PS4-versionerna kommer senare.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Jonas Pettersson

Jonas Pettersson

Redaktör / Assisterande chefredaktör

Ingen på redaktionen vet exakt var Jonas härstammar, men trots sin uppväxt i de värmländska skogarna har han inte undkommit det magiska mediet som är dator- och tv-spel. Hans vanligaste genres rör sig inom FPS, actionrollspel och skräck.

Relaterat material

Recension: Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

Turtles är tillbaka och Robin är inte nöjd.

FeatureNågra tankar om Nintendo NX

Trots mycket bristfällig information går spekulationerna varma

Feature10 saker vi helst vill se under E3 2015

Vi har berättat vad vi tror kommer visas och inte. Här är vår önskelista inför E3 2015.

Tävling: Vinn kritikerrosade Uncharted 4: A Thief's End och en t-shirt!

Är du redo för det största äventyret någonsin?

RekommenderatRecension: Brothers: A Tale of Two Sons

Ett anspråkslöst men episkt äventyr släpps igen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading