Så var EA:s Gamescom-konferens

Heja Sverige!

Det är svårt att inte bli patriotisk en dag som den här. EA har precis avslutat sin Gamescom-sändning och vi var nog många i det här avlånga landet som noterade att mer än hälften av alla presentatörer på scen kom från Sverige (och så en från Island, men det är ju praktiskt taget svenskt eller hur?). I övrigt var det en rätt tråkig sändning som EA bjöd på - åtminstone i termer av nyheter. Inte mycket nytt visades upp, nämligen, men även om vi inte blev speciellt överraskade så blev vi ändå rätt glada. Mycket av det som visades ser rätt bra ut, trots allt.

Need for Speed

Det senaste inlägget i den anrika Need for Speed-serien fick inleda sändningen med en lång live action-sekvens som introducerade spelets struktur. I Need for Speed får du välja mellan fem olika arketyper, som representeras av fem kändisar från den internationella streetracescenen. Beroende på vilken av dessa du väljer kommer dina uppdrag se annorlunda ut. Om du exempelvis gillar stil framför allt annat kan du välja att ställa in dig hos Ken Block, som representerar just "style" i spelet. När du kör för honom kommer du bedömas för hur snyggt du kör, snarare än hur laglöst eller hur snabbt du kör. Spelets story berättas, precis som i trailern, genom live action-sekvenser där karaktärerna pratar direkt till kameran, men till skillnad mot tidigare spel i serien så har EA blandat in spelgrafik i sekvenserna så det blir en slags osalig blandning av de två. Rätt coolt, faktiskt.

Mirror's Edge Catalyst

Nästa spel för rakning var Mirror's Edge Catalyst. Här visade EA upp ett segment från ett av de tidigare uppdragen i spelen där Faith skulle infiltrera ett forskningsinstitut ägt av Elysium och sno data från dem. Väl där fick dock Faith syn på en maskerad person med till synes samma uppdrag, genom vilken det blev uppenbart att det fanns forskning på Elysium som inte riktigt var känd för allmänheten. Naturligtvis gick nånting snett i infiltrationen, och den parkourtunga navigeringen byttes ut mot hetsiga actionsekvenser där Faith sparkade in säkerhetsvakter i glasrutor till höger och vänster när hon försökte fly från byggnaden. Det ser vansinnigt snyggt ut (tack Frostbite), och verkar vara mer sömlöst än föregångaren. Vi håller tummarna för att så är fallet när spelet släpps i februari nästa år.

Star Wars: The Old Republic: Knights of the Fallen Empire

Efter Catalyst dök Star Wars: The Old Republic upp på scen, och en ny expansion till spelet avtäcktes. I denna, som heter Knights of the Fallen Empire, ska Bioware tydligen gå tillbaka till sina berättarrötter (visste inte att de hade lämnat dem, men okej) och satsa på ett riktigt vasst narrativ innehållandes svek, dråp och allt annat vi förknippar med en bra Bioware-berättelse. Expansionen kommer innehålla de första nio avsnitten i det nya narrativet, och de resterande kommer släppas i ett episodiskt format. Den kommer vara gratis för alla som redan prenumererar på huvudspelet, och de som är helt nya kommer kunna spela expansionen direkt istället för att spela igenom huvudspelet först.

The Sims 4

I vad som nog kan sägas vara lågvattenmärket i sändningen bjöd EA på en rätt dassig uppvisning av en ny expansion till Sims 4. "Get Together", som expansionen kallas, låter dina simmar göra just det - sluta ihop med varandra. Och festa, verkar det som. Likt tidigare expansioner introducerar denna en ny stad, vars namn jag glömmer men som ser lite ut som en europeisk skidresort fast utan snön. Här kan dina virtuella avatarer dansa, hångla, ta selfies - ni vet, allt det där man förknippar med ett Sims-spel. För att understryka att expansionen verkligen handlade om just festande avslutades sektionen med att ett gäng dansare kom upp på scenen och röjde loss - och fiaskot var ett faktum. Usch vad pinsamt.

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

Som tur var så var nästa spel i ledet avsevärt mycket roligare att titta på. Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 ser ännu roligare ut än vad ettan var, något som inte minns avspeglades i de nya karaktärerna som visades upp. Eftersom zombierna fick tre nya klasser på E3 så var det plantornas tur att få tre nya klasser nu, vilket de fick: Rose, en ros som med sitt trollspö kan förvandla sina motståndare till getter, Colonel Corn, en majskolv med en jetpack och, sist men inte minst, en persika som kan rulla runt på slagfältet och se allmänt ball ut. Vidare introducerades ett samarbete med Bioware, som resulterat i en Mass Effect-inspirerad karaktär vid namn Z7 Mech. Tydligen skulle också ett enspelarläge inkorporeras i spelet, som skulle fungera som en HUB-värld genom vilken spelaren kan göra uppdrag, uppleva storyn eller komma till onlinematcherna. Backyard Battleground, som spellägget heter, ser faktiskt rätt coolt ut, och kan potentiellt lösa problemet många hade med ettan där allting var onlinebaserat och krävde flera spelare för att funka.

Unravel

Efter att Patrick Söderlund visat upp en rad olika konceptbilder- och filmer från hemliga EA-projekt så var det svenska Unravels tur att gå upp på scen. Spelet ser precis lika mysigt ut som det gjorde på E3, vilket syntes i den nya speldemonstrationen som visades upp. Banan som spelades hette "The Sea" och var inspirerad av den nordsvenska kuststräckan som utvecklarna vuxit upp vid, och det märktes verkligen i detaljerna. En rad olika fysikbaserade problem visades upp, och det verkade som att de kunde gå att lösa på flera olika sätt. Riktigt kul när ett så litet spel får så mycket skärmtid!

Star Wars: Battlefront

EA:s största spel i år stavas Star Wars: Battlefront, och det ser ut att bli ännu större nu i och med introduktionen av det nya spelläget Fighter Squadron. I detta spelar 20 spelare mot varandra i episka luftstrider som tagna från filmerna. Klassiska rymdskepp som X-wings och TIE Fighters var givetvis med, men även mer legendariska skepp som Millenium Falcon och Slave 1 kommer vara spelbara. Utöver de tjugo spelarna kommer dessutom 20 datorstyrda skepp att flyga omkring, så räkna med kaos när det är som allra roligast. Isländskan på scen lovade även att nya karaktärer och spellägen skulle visas upp innan spelet släpps senare i år, så nu har ni Star Wars-fans ännu mer att se framemot. Som om ni inte redan hade nog med det...

FIFA 16

Sändningen avslutades med en titt på FIFA 16:s nya spellägen. I det första av dessa, FUT Draft, kan man rekrytera ihop ett eget lag och sedan spela mot andras lag online för att få belöningar. Vidare har karriärläget fått två nya tillägg: turneringar som går att spela innan säsongen igång så att klubben kan få ihop mer pengar, och ett träningsläge för dina spelare där de kan genomgå olika träningspass. Vidare belystes också att både målvakten och försvarspelarna nu kommer vara bättre på att försvara, medan de offensiva spelarna kommer ha fler målgester (för varför inte, liksom). Regn och dimma kommer nu vara valbara väder vid match, och för som gillar att spela som Real Madrid kommer ni att få se ännu mer verklighetstrogna ansikter från era favoritspelare därifrån. Varför de inte förbättrat ansiktena från flera klubbar än så begriper jag inte, men det spelar kanske inte så stor roll.

Så det var hela EA:s Gamescom-sändning: många gjutna uppvisningar, men inget som överraskade speciellt mycket. Vad tyckte du om sändningen, fick du se allt du ville se eller är du besviken att de inte visade mer?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.

Relaterat material

Feature10 saker vi helst vill se under E3 2015

Vi har berättat vad vi tror kommer visas och inte. Här är vår önskelista inför E3 2015.

FeatureSå var Microsofts Gamescom-konferens

Microsoft matade oss med flera spelsessioner men i stort sett inga överraskningar

Recension: Skylanders: SuperChargers

Nytt år, nya plastfigurer. Chefredaktör Andréas har förkovrat sig i färgglada plattformsvärldar.

RekommenderatRecension: Just Cause 3

Solstolar och explosioner.

FeatureFörtitt: Hitman

Petter stack ner till den danska huvudstaden för att få spela ytterligare lite Hitman.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading