Förtitt: Mirror's Edge Catalyst

Faith är tillbaka med dunder och brak.

Mirror's Edge står sig som ett av mina absoluta favoritspel från förra generationen. Historien om Faith engagerade och spelets cleana miljöer stack ut från en i övrigt ganska brun konsolgeneration. Men Mirror's Edge var inte bara speciell tack vara sin skandinaviska design, utan även för att det var ett actionspel i förstaperson som inte lade fokus på skjutvapen. Istället tog man sig fram med parkour, akrobatik och intim kampsport. Spelet sparkade rumpa, kort sagt.

Det stora problemet med Mirror's Edge var dock att det drogs med onödig trial and error och att det, dessvärre, sålde ganska risigt. Titeln var ett djärvt drag från Battlefield-utvecklaren DICE och jag var länge övertygad att en uppföljare aldrig skulle komma.

1

Som tur är hade jag jävligt fel och Mirror's Edge Catalyst utannonserades under E3 2013. Sedan dess har vi sett småglimtar från spelet och under E3-mässan i år avtäcktes det för första gången med riktig gameplay.

Under Gamescom 2015 passade jag därför på att boka in en presentation av spelet. Och herrejävlar vad bra det ser ut.

Mirror's Edge Catalyst kretsar kring Faiths bakgrund och varför allt blev som det blev. Fokuset ligger fortfarande på parkour och att utnyttja vapen är därför ett stort nej. Spelet utspelas i City of Glass och är, precis som i första Mirror's Edge, extremt cleant och designat med skandinavisk modernism i bakhuvudet. Och jovisst, Catalyst är rysligt läckert.

2

Nytt för Catalyst är att Faith numera är utrustad med en uppgraderingsbar handske som kan nyttjas till att göra livet surt för spelets skurkar. Den kan bland annat användas till att svinga sig fram och tillbaka mellan olika plattformar, vilket i sig bidrar till en känsla av fräschör och nya sätt att leka med parkour-funktionerna. Mirror's Edge Catalyst är också mer öppet än sin föregångare och det finns flera olika vägar att ta sig fram på. Givetvis finns de markerade stigarna från föregångaren, men som spelare blir man belönad om man vågar ta sig friheten att utforska bortom dem.

I demot jag fick chansen att kika närmare på sekvensen där Faith är ute på uppdrag för att stjäla ett föremål från ett konkurrerande företag. Det utspelar sig precis i början av spelet och jag får stegvis lära mig hur spelets kontrollsystem fungerar. Faith hoppar på väggar, åker hiss och spränger glasväggar för att sedan i stridens hetta puckla på annalkande fiender. Det är coolt, snyggt och förbannat bra regisserat och bevisar bara att Faith är EA:s coolaste karaktär någonsin.

3

Demot är för övrigt en förlängning av den trailern som visades i samband med Gamescom, så har ni redan hunnit spana in den så lär ni ha en hyfsad bild av hur spelet fungerar.

Mirror's Edge Catalyst släpps lös till PC, Playstation 4 och Xbox One i februari 2016.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Tävling: Vinn stort Xbox One-paket

Eurogamer.se firar 1 år med stor Xbox One-tävling.

Recension: Shadow of the Beast

Vi har följt med i antihjälten Aarbrons jakt på hämnd i denna sidoscrollare. Var det värt all död?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading