Förtitt: Unravel

Välkommen till Norrland. Här kommer du att trivas.

När Martin Sahlin, Creative Director på Coldwood Interactive i Umeå, klev upp på E3-scenen i Los Angeles Convention Center i juni för att berätta mer om deras projekt Unravel blev jag djupt berörd. Det var en uppenbart nervös svensk och jordnära kille som presenterade det som för mig är det absolut mysigaste indiespelet på år och dagar.

Under Gamescom 2015 fick jag äntligen chansen att bekanta mig närmare med spelets garnkaraktär Yarnie och hans resa genom svenska Norrland. Och spelet är precis så charmigt som alla trailers skvallrat om.

1

Unravel är ett plattformsspel med pusselelement. Du spelar som Yarnie, så klart, och använder hans kropp som består av garn för att lösa pussel och på så vis ta dig vidare. Med garnet bygger du broar, trampoliner och rep för att svinga dig och klättra i spelets miljöer som sträcker sig från allt mellan barrig granskog till stränder med papperskorgar, bänkar, vatten och stenar.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om den vackra designen, om spelets tonsättande musik och det faktum att skyltar på svenska dyker upp titt som tätt. För mig som bott i Piteå och som har besökt Umeå otaliga gånger väcker spelet djup nostalgi och jag kan inte sluta le när jag spelar det.

2

I demot jag testade på svingar jag mig mellan gran och tall, flyttar äpplen och gör allt jag kan för att undvika vatten. Yarnies kropp är inte oändlig dock, men jag hittar tätt som tätt nya garnnystan att fylla på hans lilla nätta kropp med.

Under en del av spelet märks det hur otroligt genomtänkta somliga av spelets pussel är. Det blir aldrig krystat och momenten förfaller sig naturliga och smälter in i den övrigt briljanta mekaniken. Jag klättrar ner för ett träd, smäller av några äpplen som jag sedan nyttjar att stå på i en grop som i övrigt är fylld med vatten.

3

Det pratas mycket om det svenska spelundret just nu. Vårt land är fyllt av kompetenta spelstudios som DICE, Avalanche Studios och inte minst Göteborgsbaserade indieutvecklarna Image & Form och Zoink. Med Unravel sällar sig Umeå-studion Coldwood Interactive till dessa och det ska bli otroligt spännande att följa projektet fram tills dess att det släpps. Unravel släpps tidigt 2016 till PC, Playstation 4 och Xbox One. Vi på Eurogamer Sverige kommer självfallet att recensera det då.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureEurogamer räknar ner till Retrospelsmässan: Retroflörtandets utveckling

Alex önsketänker och hinner dessutom med att samtidigt bekänna färg.

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 2

Den efterlängtade fortsättningen är här!

FeatureFörtitt: Hitman

Petter har myst runt i betan till den kommande lönnmördarsimulatorn.

FeatureVad spelar vi i helgen? (17-19 juni)

Orkar vi mer spel såhär post-E3? Har påven en konstig hatt?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading