Det är populärt just nu att låta spelaren skapa och vara kreativ. Det ser vi inte bara hos Sony som har spelen Little Big Planet och Tearaway, utan även hos Microsoft och deras Project Spark. Och nu är det dags för Nintendo att ta sina stapplande första steg in i kreativitetssimulatorerna med titeln Super Mario Maker.

Super Mario Maker visades upp för första gången under E3 2014 och releasen är spikad till september i år. Det är en "level editor" som låter dig bygga banor i fyra olika stilar - Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World, och New Super Mario Bros. U. Till dessa kan du lägga till fysiska objekt, precis som i spelen i fråga, som svampar, goombas, stjärnor och köttätande växter. Vissa av objekten är låsta till vissa spel, medan andra objekt går att lägga till i spel de inte fanns i när det väl begav sig.

1

Under Gamescom 2015 fick jag en kort testsession med Super Mario Maker och jag som varit skeptisk ända sedan utannonseringen blev ändå glatt överraskad och kunde se charmen med upplägget. I typisk Nintendo-anda är spelets konstruktion oerhört lekfull och med tanke på att man kommer att kunna dela sina banor med andra via Miiverse så bäddar det för en jäkla massa content när communityt väl växt till sig.

3

Banan jag byggde var i klassiskt Super Mario Bros.-stuk. Jag mulade på med krossbara block, gröna rör och kamplystna goombas. Med ett svep slängde jag in boxar man hoppar på för att få tag i mynt, svampar och blommor. Det hela är mycket enkelt, och det tog inte många minuter innan jag lyckades kasta ihop en fullfjädrad och ändå spelbar bana. För att retas lite bytte jag ut vissa föremål i boxarna mot objekt som inte fanns i originalspelet. För att dra ett exempel så lade jag in en köttätande växt istället vilket lär förvirra, och förhoppningsvis döda, den stackaren som skulle spela banan när jag blev klar.

2

Trots att Super Mario Maker kvalificerar sig in i samma skrå som andra kreativa spel som Little Big Planet så är spelet låst till Mario-relaterade saker. Detta på gott och ont. Det bra är att man direkt känner igen sig och att verktyget är snabbt, enkelt och innovativt. Det trista är att jag misstänker att man rätt fort kommer att tröttna då spelet är limiterat till en viss design. Å andra sidan skeppas Super Mario Maker med 100 färdiga banor från början att spela offline. Den som är sugen på klassiskt Mario lär därför likväl ha en del att göra.

Super Mario Maker är exklusivt till Wii U.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Fler artiklar av Andréas Göransson