Förtitt: Mafia 3

Ett politiskt drama kryddat med slafsigt övervåld.

Vi befinner oss i USA år 1968. Ur en bilstereo dånar soulklassikern "Hold on, I'm coming" signerat Sam & Davers. Natten lyses upp av vägkantens gatuljus och stämningen är mörk och blytung. Där och då har tiden stannat och det som spelas upp framför mig får mig att dra efter andan.

Det är Gamescoms sista dag och jag sitter tillsammans med en hop journalister i en tidsenligt inredd sal och bevittnar det som är Mafia 3. Och framför oss utspelas övervåld så grovt att undertecknad mår lite illa. Det är brutalt, hänsynslöst och allt bara exploderar.

Platsen är New Orleans och i rollen som Lincoln - en ung föräldralös amerikan vars liv fram tills nu gått ut på en enda sak; att hitta något att kalla hem - utsätts för ett attentat strax efter att han kommit hem från Vietnam. Det är den italienska maffian som ligger bakom dådet och målet är den svarta maffia som blivit Lincolns familj. Lincoln är den enda som överlever och strax därpå påbörjas en jakt färgat av smuts, blod, droger och biljakter samt politiska spel. Frågan är bara - vem kommer att överleva längst?

Vi kastas raskt in i en del av spelet där en herre vid namn Gaston ska tas ut. Lincolns mål är att döda Gaston, slå maffian där det gör som mest ont - ekonomin - och ta över drogverksamheten. En eldstrid tar fart och strax badar vi i en våldsorgie så grafisk att samtliga i salen tappar hakan. Det är tydligt att Mafia 3 är ett riktigt våldsamt spel och en titel som knappast lär falla alla i smaken.

1

Mafia och Mafia 2 var ganska stelbenta spel. Mafia 3 ser ut att gå motsatt väg och bjuder istället på en dynamisk värld som verkligen känns levande. Lincoln rör sig mjukt och följsamt, snabbt och effektivt, och sättet han kastar sig på, gömmer sig bakom objekt och går i handgemäng känns rakt igenom naturligt.

I jakten på Gaston ska Lincoln haffa en tjallare för att plocka honom på information. Han befinner sig på en kyrkogård bland hippies och knarklangare som hånglar, röker på och socialiserar med varandra mellan gravstenar. Tjallaren upptäcker Lincoln och flyr hals över huvud men hinner inte undan; vår protagonist är helt enkelt för snabb. Lincoln tar över bilen till tonerna av ikoniska Creedence Clearwater Revivals "Fortunate Son". Genom att köra som en spritt språngande galen dåre viker sig tjallaren och öppnar munvädret. Därefter är det upp till oss att göra ett val - låta skvallerbyttan smita eller dö. Konsekvensen blir en skott i tinningen som skickar honom till livet efter detta.

2

Lincoln är i sammanhanget ett ovanlig huvudkaraktär med tanke på spelets tema. Maffia har vi spelat många gånger i olika konstellationer, sett på film och läst om i böcker. I samtliga fall, oftast, är det den italienska maffian fokuset ligger på och därför är det så otroligt välkommet att välja en svart man som frontfigur. Året 1968 är också speciellt, för den som kan sin amerikanska historia, då det var en tid som präglades av rasism, social segregation och fattigdom bland landets svarta befolkning.

Polisen är strax oss hack i häl. Att skjuta någon i huvudet offentligt är sällan populärt hos lagens långa arm och Lincoln ringer därför en av sina vänner. Han har nämligen ingått i en pakt med fyra karaktärer där var och en besitter en specialförmåga. Burke, en herre med mustasch och irländska rötter, är grym på att muta bort polisen. I detta fallet är han rätt man att kontakta men det gäller att sköta sina kort rätt; en enda liten miss och förtroendet för kompanjonerna är som bortblåst.

3

Lincoln kommer fram till den jazzklubb där Gaston håller till. Vi möts av en tät atmosfär där ett liveband lirar fantastisk musik i en rökfylld miljö fylld av fyllon, knarkare och annat pack. Uppdraget här är att ta oss förbi vakterna och det finns en mängd olika sätt att göra just så. Din egen spelstil formar Mafia 3 och gör den annorlunda beroende på vilka vapen du väljer eller vilken utrustning du valt att släpa runt på.

Efter lite lätt smygande smäller det dock å det grövsta. Lemmar flyger, blod sprutar och hjärnsubstans färgar husets slitna väggar. Lincoln skjuter, hugger, slår och sparkar ner sina fiender från trappor och förvandlar människokroppar till grus. Det är riktigt våldsamt, som jag betonade tidigare, och genomgående rått.

4

Demot avslutas med att klubben fallit och Lincoln tagit över stället. Han kontaktar en av kumpanerna igen och beroende på vem du väljer så varierar den bonusen du får. Även detta kan leda till konflikter inom vänskapskretsen så det gäller att balansera ut ansvaret jämnt mellan samtliga.

Mafia 3 är atmosfäriskt, rått och politiskt laddat. Det är inte bara ett modigt steg för utvecklaren Hangar 13, utan även för branschen i sig. Om korten sköts rätt kan vi se fram emot ett actionladdat och politiskt drama som inte liknar något vi spelat tidigare. Att det sedan utspelas i en av moderna USAs mest spännande epoker får väl ses som ett stort plus i kanten.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Recension: Traverser

Jonas har lekt med gravitationen i svenska indietiteln Traverser. Vad tycker han?

Nintendo Switch - spelen, specifikationer, releasedatum och allt vi vet om den nya maskinen

Från kontroller till mjukvara, här är vad du kan förvänta dig av Nintendos nya system.

Recension: Zombi

ZombiUplay - en zombie på riktigt.

Därför visade Nintendo inte Zelda på E3

Kanske den konstigaste anledningen någonsin.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading