Förtitt: Quantum Break

Finska studion Remedys nya projektet ser lovande ut. Vi spanade in det under Gamescom.

Alan Wake- och Max Payne-skaparna Remedys nya spel, Quantum Break, är ett ambitiöst projekt. Den finska studion har länge hållit låg profil och vägrat att avslöja några detaljer kring titeln som, enligt dem själva, kommer att förändra sättet vi ser på interaktiv underhållning.

Med Quantum Break ämnar Remedy att föra samman spelens och tv-seriens värld, en så kallad "transmedia experience", i en unik mix där en story skildras ur två olika perspektiv beroende på vilket medie man konsumerar. Det kan måhända låta flummigt men samtidigt är det en spännande vision från ett företag som länge jobbat med spännande idéer utan att lyckats ta sig fram hela vägen till mål.

3

Storyn kretsar kring Jack - en man som fått gåvan att manipulera tid och rum. Men med stor kraft kommer också stort ansvar, som vi så fint fått veta genom Sam Raimis Spiderman-filmer, och detta kan även appliceras på Quantum Breaks protagonist. Jack sitter nämligen rejält i skiten och har Monarch Solutions hack i hälarna - företaget som bär ansvaret för den söndertrasslade tidsrymden - och behöver därför nyttja sina krafter för att överleva. Detta innefattar att frysa tiden, kasta sig hejdlöst mellan plattformar som påverkats av brutna tidslinjer och även nyttja tid och rum som en sköld; så kallade "time shields".

Quantum Break avnjutes ur två olika perspektiv. Dels har du speldelen där du följer Jack, och dels har du tv-seriediton som skildrar spelets ondingar och deras syn på händelserna. TV-serieavsnitten är 22 minuter långa, innehåller riktiga skådespelare och påverkas av dina val under spelsessionerna. Enligt Remedy finns ett dussin förinspelade konsekvenser som gör att varje spelare kommer att få sin unika upplevelse med Quantum Break.

2

Sam Lake från Remedy visar upp ett klockrent exempel på detta; en del i spelet som behandlar historien om aktivisten Amy Ferraro - en brud med skinn på näsan som vägrar ta skit. I spelet har Amy blivit tillfångatagen av Monarch Solutions och är nu under förhör. Som spelare kan du bemöta dina förövare på två sätt; samarbeta eller streta emot. Samarbetet leder till att Amy överlever och därmed också påverkar nästa avsnitt av tv-serien, medan om hon stretar emot så får hon en kula i huvudet och medverkar därför inte i kommande avsnitt. Valet är upp till dig.

Ett annat exempel på där tv-serien och spelet vävs samman är en scen där Jack är inlåst i en skåpbil. I tv-serien får vi följa de två personer från Monarch Solutions som står utanför bilen och tjafsar, för att efter ett snabbt ögonblick inse att deras pistoler är stulna. Sam Lake växlar över till spelet där vi spelar som Jack. Han fryser tiden, hoppar ut ur bilen och snor pistolerna och går sedan därifrån.

1

Quantum kan bli hur coolt som helst och av det vi fick se, inklusive 20 minuters ren gameplay, verkar Remedy ha något alldeles extra i görningen. Det demot vi fick se var rysligt snyggt och effekterna är rejält coola. Addera konceptet med tv-serien och en helt ny genre kan födas. Det finns dock en del orosmoln och det känns stundtals som att manus, så väl dialog som handling, riskerar att bli ganska ostigt. Att blanda spel och tv-serie är ingen enkel match och förhoppningsvis når Remedys ambition hela vägen fram. Hur den slutgiltiga produkten blir får vi se när spelet släpps exklusivt till Xbox One den 5 april, 2016.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Call of Duty Black Ops 3

Det udda syskonet i Call of Duty-familjen är tillbaka.

Kampanj för att få HeatoN till Let's Dance

Vill ni se HeatoN skaka rumpa på dansgolvet?

FeaturePåskäggen vi älskar

Många spel har gömda påskägg att bjuda på för den som är tillräckligt ihärdig i sitt letande. I denna artikel berättar redaktionen om sina personliga favoriter!

FeatureAndréas krönika #7: Fem spel jag vill se på E3

Andréas spekulerar i vad som kommer under årets E3 och vad han vill se.

Nintendo: Vi gör våra grymma IP:n fräscha

Nintendo-chefen Reggie Fils-Aime bemöter kritiken från E3-eventet.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading