Förtitt: Halo 5: Guardians

Vi har under Gamescom 2015 testat på Master Chiefs femte äventyr.

Det är känt sedan tidigare att kommande Halo 5: Guardians kretsar kring två olika berättelser. I ena delen av spelet följer vi Spartan Locke och i andra Master Chief och deras respektive Fire team bestående av fyra personer. Vägar korsas, konflikter kommer och går och allt detta kryddas givetvis med co-op.

I det demo jag och fyra andra svettiga journalister fick spana in under Gamescom 2015 låg fokuset på Master Chief och en attack mot ett On-forskningscenter där teamets mål var att knycka åt sig viktig information. Det är också spelets andra kapitel med den korta och rappa titeln "Blue Team" som även, som jag förstod det, fungerade som en introduktion till spelet.

1

Master Chiefs "Blue Team" inleder räden mot forskningscentret genom att knacka en ruta och hålla sig i luften tack varje jetpacks. De andra olyckliga satarna, som inte var förberedda på attacken, sugs sonika ut i rymden innan centrets säkerhetsdörrar slår igen och stoppar suget.

Väl inne sjunker en tung och dyster känsla över omgivningen. Vi vandrar genom den mörka byggnaden tills vi når vårt första mål - ett rum där information finns över byggnadens arkitektur. Detta leder till att strömmen slås på igen och en ultracool eldstrid samt ett gäng stealth-mördade Grunts senare rullar demot vidare och lovar gott för den som suktat efter en ny och fräsch Halo-upplevelse.

2

Att 343 Industries haft det ganska tufft sedan releasen av Halo 4, och i synnerhet The Master Chief Collection, är välkänt. Därför är det med en lättnads suck som jag inser att utvecklaren har något riktigt bra på gång. Det klassiska Halo-stuket känns igen rakt igenom och demot ger mer än ofta blinkningar åt seriens bästa del; Halo 2. Det som däremot får mig att tveka är avsaknaden av split screen. För mig är Halo synonymt med att smiska polare hemma i soffan över en iskall öl, något som nu är passé med Halo 5: Guardians.

Många lär rynka på näsan åt seriens nya inriktning på samarbete då Halo länge fokuserat på en ensam krigare mot en gigantisk armé, men i Halo 5 ser det å andra sidan ut att fungera relativt smärtfritt. Varje medlem i Blue Team lyder snällt på de order som delas ut och skjuter successivt ner motståndet tills dess att Master Chief får lov att utdela det dräpande skottet istället för att ta sig an allt och alla på egen hand.

3

Bland spelets största nyheter är skillnaderna som skett med Spartanernas förmågor. Alla är utrustade med fördelar respektive nackdelar - allt för att balansera laget och inte förstöra flytet. Ett bra exempel är Charge vars förmåga är att springa ett par sekunder och sedan megatackla fiender för att få dem att flyga en bit. En annan cool grej är Spartan Dash som gör att du snabbt kan fly undan när striden hettar till alldeles för mycket.

Nyheterna är kort sagt många och bidrar till en skön fräschör till en numera klassisk serie. Om 343 lyckas leverera deras vision - den kompletta Halo-upplevelsen - återstår att se. Spelet släpps i oktober och vår recension kommer att publiceras i god tid innan.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Hitman

Petter stack ner till den danska huvudstaden för att få spela ytterligare lite Hitman.

Watch Dogs 2-trailern har läckt

Kolla in teasern innan Ubisoft plockar bort.

Phil Spencer: Scorpio är en 4K-konsol

Xbox-chefen har blivit intervjuad.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

RekommenderatRecension: Star Wars: Battlefront

Robert har skjutit skumma rebeller och Ewoker har kastat sten på hans huvud. Läs vad han tyckte om det här!

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading