Recension: World of Tanks Xbox One Edition

Explosioner, gräslätter och tonvis rullande metall

Snyggt och simpelt koncept som faller pladask i sitt utförande.

I free-to-play genren finns det inte mycket som kan mäta sig med World of Tanks, med över 100 miljoner (!) registrerade användare. I åratal har det huserat på PC, men för något år sedan flyttade det till Xbox 360 och expanderar nu till den nuvarande generationens konsoler med Xbox One.

Konceptuellt är World of Tanks väldigt enkelt: enorma, rullande plåtburkar strider på stora slagfält där målet är att antingen ta över fiendens baser eller eliminera samtliga motståndare. Det finns ett par variationer i spelreglerna, men detta är vad det essentiellt handlar om så fort du startat matchen.

Men innan du har fått igång matchen så ska det såklart väljas vilken sorts plåtburk du ska ha. Det finns fem olika sorter - light, medium, heavy, artillery och tank destroyer. Det finns hundratals modeller att välja mellan och för den insatte är detta så klart en guldgruva i militärhistoria, med flertalet olika länders medverkan. De allra flesta modellerna måste såklart tjänas ihop genom att spela matcher, men den som har en frikostig plånka kan självfallet skynda på processen lite. Däremot finns det lite till indikation vad jag som nybörjare borde börja med, vilket såklart är en aning enerverande när utbudet är så brett.

textbild 1
Grafiskt sett så är spelet imponerande med gott om detaljrikedom. Särskilt ambitiöst är nog vindfysiken, som får gräset att svaja fram och tillbaka - en liten men läcker detalj.

Jag börjar i Proving Grounds, vilket är spelets träningsläge. Efter endast några sekunder i min franska Renault märker jag verkligen att jag sitter i en stridsvagn: jag känner mig tung, långsam och... klumpig. Även om mycket av detta såklart hör till när några ton metall ska manövreras så kan jag inte undgå att känna hur spelet medvetet gör mig onödigt slö. Varje handling som utförs har nämligen en fördröjning, en ganska kraftig sådan. Nu är detta ju inte ett spel som handlar om precision, utan snarare teknik, men det är fortfarande oerhört frustrerande.

Bortsett från denna blunder så är det spelmekaniskt ganska lätta att bemästra. Du kör stridsvagnen i tredjepersonsvy och kan krossa de flesta hinder som är under två meter höga. När du väl hittar en motståndare är det viktigt att du skyddar dina flanker och att du träffar rätt direkt; din ammunition är nämligen begränsad varje match. I början är detta ytterst frustrerande, då det inte direkt är normen i skjutarspel, men med tiden känns det härligt utmanande och ger en autentisk känsla.

textbild 2
De allra flesta bataljer utspelas med hundratals meters mellanrum, och då är förstapersons-siktet mycket användbart

Det största hindret du som gröngöling kommer att stöta på när du startar är bristen på kommunikation. World of Tanks är byggt kring samarbete, men ifall du inte har ett pack vänner på väg in i spelet är det ytterst svårt att lyckas med detta. Likt många andra onlinespel verkar gemenskapen spelare emellan inte vara särskilt engagerad. Tråkigt, såklart.

Sammanfattningsvis så är World of Tanks långt ifrån perfekt. Spellägena saknar variation, kontrollen känns seg, och det är i princip omöjligt att klara sig ensam i längden. Om du däremot har ett par sugna vänner och konceptet låter tilltalande finns det såklart ingen ursäkt att inte testa det; spelet är trots allt gratis.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Christoffer Lundberg

Christoffer Lundberg

Skribent

Trots sin ringa ålder är Christoffers smak väldigt gammalmodig. MOBA’s går helt över hans huvud och virtuella kortspel är inte ens att tänka på. Bäst trivs han i de norrländska skogarna med en rejäl bit renkött och en kopia av valfri Rockstar-titel.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading