Den ytliga skönheten och det djupsinniga odjuret.

FIFA 16 eller PES 16 - vad väljer du?

Avsparken närmar sig. Igen.

FIFA 16 eller Pro Evolution Soccer 16, vad väljer du? Ja, de flesta har redan gjort sitt val. EA Sports fotbollsserie omsätter årligen sanslösa pengar och det är inte utan anledningar. Men hur kan då Konamis motsvarighet framstå som en obskyr indietitel i jämförelse FIFA? Även om jag ställer mig tämligen neutral i frågan och inte förespråkar vare sig FIFA eller Pro Evolution Soccer - i folkmun PES - så anser jag att den senare serien blivit oförskämt uträknad.

Om en dryg månad kommer både FIFA 16 och Pro Evolution Soccer 16 att finnas ute i handeln. Innan slänger du dig på bokningsknappen för endera spel, låt oss åtminstone ta reda på följande: Vad skiljer då de båda serierna åt?

Under storhetstiden för tio-femton år sedan var den japanska fotbollstolkningen PES - Winning Eleven i Asien - otroligt nog jämbördig med FIFA försäljningsmässigt. Att den till och med sålde mer under en period framstår idag som smått obegripligt.

Till och med fotbollsskeptiska USA har på senare år fått upp ögonen för världens största sport, vilket säkerligen FIFA-spelen är delvis skyldiga till.

PES har sedan Zlatan lirade i Allsvenskan förlitat sig på ett spelmässigt bråddjup där framförallt passningsspel och bollfysik varit det som, enligt seriens fans, gjort Konamis fotbollstolkning till en mer realistisk sådan. PES är också den av de två spelen där taktiska manövrar faktiskt kan få rejäl betydelse.

1
Vädret kommer likt Raheem Sterling få en oförutsägbar touch i PES 16

Men vad spelar djupet för roll när fult animerade spelare besudlar planen i hemmagjorda korpställ med påsydda fejkemblem? Grafik, menyer och kommentatorer har i PES fått kliva åt sidan för det rent spelmässiga. Trots att serien tagit rejäla kliv framåt de senaste åren finns akilleshälen fortfarande kvar i form av den "låga" budgeten.

FIFA å sin sida har tack vare sin pedagogiska tydlighet och sina dyra licenser blivit ett sanslöst mycket bredare spel än sin japanska konkurrent. Mellan 2010 och 2013 fördubblades i princip seriens försäljningssiffror från omkring sex miljoner till dryga 12. Och pengaregnet har inte slösats på firmafester - serien doftar kvalité ända från avbytarbänk, via läktare ut till mittcirkel. Till och med fotbollsskeptiska USA har på senare år fått upp ögonen för världens största sport, vilket säkerligen FIFA-spelen är delvis skyldiga till.

Men vad spelar djupet för roll när fult animerade spelare besudlar planen i hemmagjorda korpställ med påsydda fejkemblem?

Hur mainstream serien än må vara så är det inte någon ytlig upplevelse. FIFA har framförallt de senaste fem-sex åren tagit rejäla kliv framåt spelmässigt, inte minst i försvarsspelet. Förbättringarna har varit en av anledningarna till att PES tappat avsevärt många spelare.

2
FIFA 16 blir mig veterligen det första fotbollsspelet någonsin att inkludera damer.

Serien ligger dock fortfarande hästkliv PES när det kommer till passningsspel och bollfysik. Även de taktiska inslagen framstår som av klart mer ytlig natur än i fallet PES.

Både FIFA 15 och PES 15 är två formidabla fotbollsspel. Dess uppföljare tycks dessutom båda ta ytterligare rejäla kliv i höst även om FIFA kommer vara ohotad när det kommer till sålda exemplar. Men om vi lägger försäljningssiffror och marknadsandelar åt sidan: vad väljer du kära läsare? Innan EA slutligen gör det oundvikliga och köper upp Konamis hemliga recept på passningar och bollfysik så vet i alla fall jag vad jag kommer välja - båda.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Alex Pettersson

Alex Pettersson

Skribent

Alex är en allätare och lapar i sig det mesta inom spel. Dark Souls, Metroid och Uncharted får helt enkelt slåss med FIFA om uppmärksamheten i sladdljungeln under tv:n. Och eftersom han är så förbaskat gammal har han också minst 25 års erfarenhet av spelande.

Relaterat material

Recension: Mario and Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Ännu ett OS. Ännu en missad potential.

Recension: MLB 16: The Show

Redaktionen har även i år gett Jonas äran att lira baseball tills händerna ömmar. Hur bra är årets MLB?

FeatureVad är retro?

Jerry inser att han börjar bli gammal.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading