Recension: NHL 16

På hal is.

Text: Morten Jansen (EG DK)

Översättning: Andréas Göransson

Det är den tiden på året då EA Sports spottar ut det ena sportspelet efter det andra, och turen har nu kommer till NHL 16. Och låt mig vara ärlig. Jag trodde faktiskt att denna recensionen skulle bli en copy/paste av förra årets utgåva, men jag har blivit klokare.

EA Sports har nämligen tagit sig tid till att lyssna på sitt community och nyttjat en del resurser för att putsa på skridskoåkningen. Därför är 2016-utgåvan av världens bästa hockey-simulator bättre än någonsin.

Det första som fångar min uppmärksamhet när NHL 16 startar upp, är att EA Sports Hockey League är tillbaka. Samma gäller 6v6 online och lokal co-op. Om det är en medveten - och ond - strategi för att helt enkelt utelämna spelelement för att vid ett senare tidpunkt introducera dem i hoppet om en renässans vill jag inte uttala mig om. Jag slår istället fast att dessa element har varit saknade. Det är i efterhand inget som slår spänningen att sitta tillsammans med en polare i soffan och tillsammans ge andra människor virtuell smisk i hockeyrinken.

1

Om man inte gillar onlinespel så finns det även lite godis för den som tycker om att spela själv. Jag är själv ett stort fan av Be-a-Pro och manager-delen. Också på denna front är det lite nyheter. I Be-a-Pro kan man börja i junior-ligan, vilket också var en möjlighet som saknades i NHL 15, och spela upp sig hela vägen till NHL. Jag älskar att vara han som startar med knappt några bra egenskaper och som slutar med att alla vill ha honom.

Problemet är dock att det tvingar mig att spela samtliga matcher i junior-ligan, vilket under normala omständigheter inte borde vara något problem, men när EA på förhand låst periodernas längd till 20 minuter så är vägen lång till NHL. Speciellt eftersom jag måste lira igenom 82 matcher.

Jag tog mig friheten att ta tid på en enskild match som från start till slut tog cirka 30 minuter. Här skippade jag alla långsamma repriser samt varje gång som tränaren drog ut mig på bänken. Det innebär alltså att det ska läggas 41 timmar på en säsong i Be-a-Pro. Det är helt enkelt för våldsamt. Jag hoppas att den låste perioden är ett fel som åtgärdas i en kommande patch.

Ett annat fett element i Be-a-Pro-karriärdelen är att det inte längre behövs poäng på de egenskaper som man vill uppgradera. Är man av typen som skjuter mycket på mål så ger skotten automatiskt poäng, vilket till slut leder till att egenskaperna förbättras per automatik. Jag behöver inte längre lägga tid på all den onödiga planering som krävdes förr när jag placerade ut de olika poängen. Allt sker kort sagt av sig självt, och det är ett system som jag föredrar.

2

Med NHL 16 har EA Sports valt att det bara är Xbox One och Playstation 4 som ska få kärlek. Xbox 360 och Playstation 3 får nöja sig med NHL: Legacy Edition. Det betyder att årets utgåva nyttjar konsolernas kraft till max, vilket innebär alla de funktioner som fansen frågat efter och även själva känslan av att spela NHL 16. Det är snyggt att kolla på, det är autentiskt och det märks att EA Sports slagit huvudet på spiken.

3

Och vad gällande matchen på isen så finns plats för alla. Är man ny i gamet får man hjälp att se vilken bana pucken kommer att glida i, innan det syns på huvudkameran. Det samma gäller när man skjuter på mål. Här kan man blixtsnabbt se hur mycket utrymme det finns mellan målvakt och målet vilket underlättar vid placering av pucken.

All visuell hjälp kan så klart stängas av, vilket man på förhand frestas av ifall man hängt med i NHL-svängarna ett tag. Men det ändrar inte det faktum att NHL 16 är otroligt användarvänligt.

4

En liten mer betydelselös detalj, som det nyttjas utvecklingstid på, är den närmast fasta traditionen bland NHL-spelare. Jag talar naturligtvis om slutspelsskägget. Skägget i sig är ganska onödigt, om man ser till helheten, men likväl en rolig grej som visar att spelet även hänger med i den tekniska utvecklingen.

NHL 16 är "the place to be" om du vill ha en närmast komplett hockey-upplevelse. EA Sports har med årets upplaga visat att man lyssnar på fansen och kritiken från 2015 års dito. Bara det ger en extra poäng från mig. Funktionerna i NHL 16 kompletterar varandra rejält bra och skapar den, till dagens datum, bästa upplevelsen i seriens historia.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Eurogamer Nordic

Eurogamer Nordic

Contributor

Relaterat material

Recension: MLB 16: The Show

Redaktionen har även i år gett Jonas äran att lira baseball tills händerna ömmar. Hur bra är årets MLB?

EssentielltRecension: Pro Evolution Soccer 2016

Hur står sig egentligen PES såhär lagom till 20-årsjubileet? Alex har svaret.

UndvikRecension: Tony Hawk´s Pro Skater 5

Activision försöker starta liv i en gammal klassiker

RekommenderatRecension: Pro Evolution Soccer 2017

Vi har slagit långbollar i den senaste upplagan av Konamis fotbollssimulator.

RekommenderatRecension: FIFA 17

Med nytänk och stabilt gameplay siktar FIFA efter fotbollstronen i år igen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading