Det är nån gång på 90-talet och mina öron ringer.

Bredvid mig sitter min storebror med en grå plastmaskin i handen. Han ler. Fem sekunder tidigare var det jag som hade apparaten i mina händer; det var jag som log. Men om det var nånting som apparaten, en Game Boy, inspirerade till i vårt hushåll så var det svartsjuka och syskonbråk, så ingen stund med den var vare sig lång eller smärtfri. Att den var helig var det inget snack om, dock.

Just vår Game Boy var en gåva från min morbror, till vilken han dessutom generöst nog lade till en hel drös med spel. The Legend of Zelda: Link's Awakening, Boulder Dash, Super Mario Land 2, Tetris...en blandad kompott med spel, minst sagt, men ändå en rätt passande introduktion till tv-spelsvärlden för mig och mina syskon.

För en introduktion till tv-spel, det var precis vad Game Boy var för många människor. En hyfsat prissatt spelmaskin som satte leksaks-och elektronikaffärer i brand när den släpptes, och som alldeles säkert skapade många magiska julaftonsminnen för barn i hela landet.

1

Egentligen är det rätt märkligt. Konsolen är ful som stryk, stor och förvånansvärt stationär för en portabel apparat. Skärmen den har ska vi inte ens tala om, och den slukade batterier som en jäkla Duracell-kanin. Ändå var den en sån monstersuccé när den släpptes, och även efter. De miljontals sålda enheterna (över 110 miljoner, om man räknar med Game Boy Color) talar ju verkligen för sig själva, och även om man skulle bortse från det så är det kulturella arvet inte fy skam det heller.

Idag, när Game Boy fyller 25, kommer jag att tänka på allt det här. Om de otaliga timmarna jag spenderade på Koholint Island i Link's Awakening, alla onödiga snedsteg i Super Mario Land 2 och det envisa samlandet av Pokémon i Pokémon Blue. Inga unika upplevelser, direkt, och inget jag egentligen kan säga något nytt och intressant om som ingen annan inte redan sagt. Men Game Boy är otvivelaktigt en av de mest viktiga delarna av min barndom, som (på gott och ont) lade grunden för min tv-spelsmani. För det vill jag säga tack. Tack Game Boy. Och grattis! Även om du orsakade mig ringande öron och arga syskonbråk.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (2)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.