Grattis Playstation! Idag blir du 20 år

Och chefredaktör Andréas sammanställer fem favoriter till Sonys lilla gråa.

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det Playstations födelsedag!

Ja, precis så är det. Sony har idag funnits hela 20 år på den europeiska marknaden och därför vill jag ta tillfället i akt och lista mina fem favoriter till Playstation (1). Om du saknar någon titel, eller helt enkelt vill rangordna dina egna, så kan du göra det i kommentarsfältet nedan.

5

5) Tekken 3

För min egen del av det inte Street Fighter som formade mig som fightingfantast, utan det ska Tekken 3 ha ett stort tack för. I det lilla pojkrummet i skånska Vittsjö utkämpades långa bataljer under såväl jullov som höstlov år 1998. Tekken 3 hade allt; coola karaktärer, för den tiden slipad kontroll och överdjävuslkt snygg grafik. Jag vet inte hur många timmar jag nött tillsammans med Jin Kazama men det är ohälsosamt många och jag längtar fortfarande efter ett spel som kan fånga mig på samma sätt.

4

4) Resident Evil 2

Resident Evil, eller Biohazard som det heter i Japan, fick många barn och tonåringar att göra i brallan år 1996. Med Resident Evil 2 tog Capcom 1998 steget längre och skapade en titel som inte bara skrämde skiten ur oss alla, utom som även förändrade hur vi ser på skräckspel. Vi fick även stifta bekantskap med publikfavoriterna Leon S. Kennedy och Claire Redfield som även agerade som spelets huvudpersoner.

2

3) Metal Gear Solid

Så här i Metal Gear Solid V-tider är det nyttigt att blicka tillbaka på seriens rötter. 1998 släpptes Metal Gear Solid till Playstation och vi fick bekanta oss med Solid Snake; klonavkomman av självaste Big Boss. Vad Metal Gear Solid gjort för stealth-genren går knappt att beskriva i ord, så viktigt är det. Och som pricken på i:et var första delen även en revolution i hur cut scenes introducerades till spelvärlden. För dig som är sugen att testa det men inte står ut med Playstations blockiga grafik finns en utomordentlig remake till Gamecube.

3

2) Crash Bandicoot

Sega hade Sonic och Nintendo hade Mario. Därför behövde Sony också en trendig maskotkaraktär och Naughty Dogs (ni vet, studion bakom höjdare som The Last of Us och Uncharted) pungräv Crash Bandicoot föreföll sig vara det naturliga valet. Första spelet är idag väldigt undermåligt rent tekniskt, men när det begav sig år 1996 briljerade spelet i så väl utmaning som bandesign. Därför är det också synd och skam hur serien på senare år blivit fullkomligt misshandlad.

1

1) Final Fantasy VII

I slutet av hösten 1997 släpptes det spel som inte bara skulle definiera Playstation som konsol, utan även revolutionera rollspelen som genre. Jag syftar givetvis på Final Fantasy VII. Utgivet av dåvarande Square (innan de slogs ihop med Enix) var den sjunde fantasin något i hästväg. Inte bara har spelet ett av seriens absolut mäktigaste soundtrack, det innehåller även några av Final Fantasy-seriens mest minnesvärda karaktärer; hjälten Cloud, ärkesvinet Sephiroth och älskade Aerith är bara ett axplock av det galleri med personligheter som spelet bjöd på.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

RekommenderatRecension: The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess är tillbaka och Robert ser efter hur titeln håller sig i HD.

FeatureEurogamer Live: Dark Souls 3

Japp, vi byter dag och tid. Det firar vi med att plåga vår chefredaktör i Dark Souls 3.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading