Recension: WRC 5

Andréas har återigen gett sig ut på vägarna och sladdat.

WRC 5 är en stabil men något ful rallyupplevelse som levererar härlig körkänsla och utmärkt bilfysik.

Jag är ingen biltok. Jag har varken körkort (trots mina digra 28 år) och jag har aldrig ägt en bil. Trots detta har jag ändå genom åren spelat min beskärda del racingspel och tidigare i våras gav jag mig i kast med att recensera Project Cars.

Det gav mersmak, trots allt. Därför var jag den som först kastade mig över WRC 5 när Xbox One-exemplaret damp ner i brevlådan och den senaste veckan har jag spenderat kvällarna med att harva runt med ett halvstadigt grepp om ratten.

1

Och WRC 5 är bra. Utvecklarna på Kylotonn Games - som tagit över stavfetten efter Milestone - levererar en smarrig sladda-satan-ur-alla-upplevelse som, trots något dassig grafik, räddar alla biltokiga gamers höst. Men vi ska börja i rätt ände; bilfysiken.

Bilfysiken är en av ett racingsspels absolut viktigaste beståndsdelar, oavsett om spelet siktar på total realism eller arkad. I denna grenen sparkar WRC 5 rumpa och innehåller en körkänsla på absolut topp. Det märks vilket hästjobb det varit för utvecklarna att plocka fram bilar som sömlöst simulerar vikt, kraft och våghållning. Detta oavsett om bilen drönar fram på snö, grus eller asfalt. Drar jag gasen i botten straffas jag därefter med trasig kärra, och puttrar jag framåt som en söndagsbilist går rallyt åt skogen.

2

Det system med kartläsare som många andra racingspel också har brukar sällan leverera en vidare trevlig upplevelse. Datorrösten hänger sällan med och brukar i regel missa viktiga kurvor och haka upp sig när farten går spikrakt uppåt. I WRC 5 fungerar det betydligt bättre. Anledningen är att Kylotonn Games valt att simulera en äkta kartläsare än att köra på den enklare formen som återfinns i många konkurrenter. Systemet är mer precist, mindre opersonligt och underlättar faktiskt mer än det motarbetar. Vips som det är lyckas jag kränga mig uppåt i placeringarna många av de gånger jag förlitar mig helt på kartläsaren.

WRC 5 är proppat med olika lägen som kommer göra dig nöjd, oavsett vilken typ av gamer du är. Här finns enskilda rallyn, rallyskola, snabbstart av vissa utvalda sträckor, karriärläge och även en onlinefunktion som låter dig ladda ner "spöken" att tävla mot. I skrivande stund är onlinedelen inte testad då servrarna inte sparkats igång ännu.

3

Jag nämnde i förbifarten att grafiken är ganska dassig i WRC 5. Efter att ha blivit bortskämd med massvis av timmar Project Cars så framstår Kylotonn Games titel som en rätt grå konkurrent. Det är absolut inte fullt, men omgivningarna är många gånger ganska trist modellerade och spelets skademodellering är inget som kommer att gå till historien. Fördelen med nedbantad grafik är dock att spelet är otroligt rappt i menyerna, laddningstiderna i princip noll och bilduppdateringen är strålande.

Allt i allt är WRC 5 en hygglig simulator med hård betoning på realism. Kylotonn Games har gjort ett utmärkt jobb, även om titeln i sig inte är något som sticker ut. Detta är en stabil titel för de inbitna och kan man bortse från att spelet inte är lika vackert spel för andra utvecklare, då är det bara att slå till.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Recension: World of Tanks Playstation 4 Edition

Lucas har åkt runt och lekt krigsgeneral i den sprillans nya PS4-versionen av spelet.

Recension: Sebastien Loeb Rally

Frankrike+Italien=rally!

RekommenderatRecension: Project Cars

Andréas har tagit sig an Slightly Mad Studios ambitiösa racingsimulator.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading