Recension: Life is Strange Episode 5: Polarized

Sagan om Max och Chloe är över.

Det lilla episodbaserade mästerverket har nått sitt slut. Och det är ett värdigt farväl.

Detta är en recension av sista avsnittet av det episod-baserade spelet Life is Strange. Texten kan därför innehålla spoilers från tidigare avsnitt. För recensionen av första avsnittet, Chrysalis, klicka här. Vill du läsa recensionen av andra avsnittet, Out of Time, så klickar du här. Det tredje avsnittet, Chaos Theory, hittar du här. Och vill du läsa om fjärde avsnittet, då klickar du här.

Det är över nu. Eftertexterna har precis rullat förbi och jag märker av en klump i magen. Och det är inte särskilt konstigt, Life is Strange har varit en del av mitt liv under nästan ett helt år. Berättelsen om Max Caulfield och Chloe Price står sig som något av det bästa jag spelat i år, och episod 5 - titulerad Polarized - stärker min åsikt.

I avsnitt fyra lämnades vi handfallna. Ett skott brann av, en kär karaktär dog. Jag minns hur mina reaktioner var i somras. Jag vankade fram och tillbaka, svor, drog mig i håret och tänkte "Hur i helvete ska den här soppan sluta?"

1

Polarized är det bästa avsnittet av Life is Strange. Det är lekfullt, experimentellt och otroligt tight i sitt berättande. Det är emotionellt, omruskande, mörkt och ett perfekt avslut på ett spel som inte liknar något annat jag tidigare spelat, någonsin. Avsnittets sista timme är så medryckande, oförlåtande och knyter ihop säcken på ett alldeles ypperligt vis. Om du väljer rätt slut, förstås. Men jag återkommer till det.

Här kommer en spoilervarning som heter duga. Har du inte spelat föregående avsnitt; vänd direkt.

"Dark Room" avslutades abrupt. Rachel Amber är död och begraven, fotoläraren Jefferson den psykotiska skurken och Chloe lämnade jordelivet med en kula i pannan. Max, vår hjältinna, blir drogad och kidnappad av ovan nämnda lärare och när avsnittet börjar sitter hon fasttejpad vid en stol. Genom att spola tillbaka tiden via ett foto får Max veta vad Jefferson gjort, varför han gjorde det och sakta men säkert nystas alla trådar upp, en efter en.

2

I Polarized får vi även klarhet i hur Max tidsresande påverkar nutiden och vad det innebär att spela Twin Peaks (ja, det märks vart inspirationen till Life is Strange kommer ifrån). Vi får även känna på tidsparadoxens onda tand och hela kalaset knyts ihop med det ultimata valet - rädda någon som står oss nära eller offra hela hemstaden. Båda är svåra, ett är rätt, och beroende på hur du väljer möts du av antingen ett emotionellt laddat slut eller en ganska lam sorti.

När det är dags att se över Årets Spel 2015 kommer Life is Strange vara mitt bidrag till kategorin "Årets överraskning". Trots ett genomgående ganska ostigt manus, lama ansiktsanimationer och stundtals meningslösa pussel är Dontnods berättelse om fotografintresserade Max Caulfield och punkiga Chloe Price en milstolpe för den episodbaserade spelgenren.

Och ingredienserna till denna minnesvärda upplevelse var inte mer komplicerade än lite indiemusik, populärkulturella referenser och en stor skopa charm samt lika mycket känslor. Tänk så tokigt enkelt det kan vara ibland.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading