Gårdagens Nintendo Direct-sändning är över, och efter att formatet lyst med sin frånvaro i över ett kvartal nu kan vi nog alla konstatera att det är skönt att det är tillbaka. Sändningen i sig bjöd på både stora överraskningar och mer väntade avslöjanden, och även om det kanske inte var den mest bombastiska visningen de någonsin bjudit på så är jag nog inte ensam om att tycka att det känns bra att vara ett Nintendo-fan just nu. Ännu mer så om man gillar Zelda.

Först ut i sändningen var det länge beryktade The Legend of Zelda: Twilight Princess HD, som äntligen visades upp officiellt. Det kan ni läsa mer om här. Sedan följde en kort (!) titt på det nya Zelda-spelet, som återigen bekräftades släppas nästa år till Wii U. Om det kan ni läsa här. För att göra väntan på spelet lättare meddelade Nintendo att de strax efter visningen skulle släppa de gamla Nintendo DS-spelen The Legend of Zelda: Phantom Hourglass och The Legend of Zelda: Spirit Tracks till Virtual Console på Wii U, vilket får sägas vara en rätt trevlig överraskning. Som avslutning på det inledande Zelda-segmentet (för det kom mer Zelda sen) avslöjades det att nytt, gratis material är på väg till The Legend of Zelda: Triforce Heroes, däribland ett nytt område och nya dräkter.

Efter denna minst sagt Zelda-packade inledning visades en kort genomgång av kommande 3DS-spelet Mario & Luigi: Paper Jam Bros, som släpps här i Europa i december. Här redogjordes skillnaderna mellan Paper Mario och Mario och Luigi, exempelvis att Paper Marios pappersegenskaper tillåter honom att glida som ett pappersflygplan eller ta sig igenom trånga utrymmen. Segmentet avslutades med en trailer, som ni kan se ovan. Efter detta var det Splatoons tur i rampljuset, och här visade Nintendo upp två nya banor för spelet, Museum D'Alfonsino med sina snurrande plattformar och Mahi Mahi Resort med sitt överflöd av vatten. En uppdatering för spelet som släpps idag kommer introducera nya dräkter för spelets karaktärer, och banan Museum D'Alfonsino släpps imorgon.

Näst på tur var Super Mario Maker, där Nintendo meddelade att de skapat en ny webportal för spelet där man enklare kan söka efter banor man vill spela. Webportalen är både dator- och smartphoneanpassad, och låter dig filtrera din sökning efter en rad olika faktorer som, exempelvis, spelstil, svårighetsgrad osv. Hemsidan ska lanseras i december. Efter detta visades Xenoblade Chronicles X upp med en ny trailer, där det också poängterades att spelet kan laddas ner i förväg innan det släpps den 4 december.

Efter en kort titt på Mario Tennis Ultra Smash och Animal Crossing Amiibo Festival var det dags för indiespel att visas upp, och först ut var det starkt F-Zero-doftande FAST Neo Racing som visades upp med en trailer och meddelandet att spelet släpps i december. Näst på tur var Typoman, ett 2D-plattformsspel där spelaren navigerar banor genom att bilda ord på gamepaden som gör saker på skärmen. Väldigt intressant koncept, och väl värt att titta på i videon ovan. Sedan visades svenska Steamworld Heist upp, och roligt nog bekräftades det även att spelet kommer släppas redan i december till Nintendo 3DS. Hurra för det! Direkt efter detta dök Nintendos senaste free-to-play-upplevelse upp, Nintendo Badge Arcade, vilket kortfattat är en app till 3DS där du kan samla på dig klistermärken av kända Nintendo-figurer som kan sättas upp lite varstans på din 3DS hemskärm. Ännu ett free-to-play-spel visades upp efter detta, Pokémon Picross. Det här är precis vad det låter som, så jag tänker inte gå in djupare på det, men det släpps tidigt i december. På tal om Pokémon dök det upp betydligt mer intressanta nyheter än Pokémon Picross, då Nintendo äntligen (!!!) bestämt sig för att släppa Pokémon Röd, Blå och Gul till Nintendo 3DS Virtual Console. Dessa släpps den 27 februari, och jag tror jag pratar för oss alla när jag säger att dagen inte kan komma fort nog.

3DS-spelen fortsatte hagla, med spel som Final Fantasy Explorers (ett Monster Hunter-inspirerat Final Fantasy, i princip) och Mega Man Legacy Collection i rampljuset. Det förstnämnda släpps i januari, tillsammans med allt DLC som den japanska utgåvan hittills fått, medan det sistnämnda släpps i februari. Efter detta var det dags för mer Pokémon-nyheter, denna gång med Pokkén Tournament. Här visades en ny version av Mewtwo upp, som kunde låsas upp genom ett amiibo-kort som följer med i spelet. Spelet släpps i vår. Star Fox Zero dök upp efter detta, tillsammans med en genomgång av spelets nya funktioner och en trailer. Det kommer släppas i april, vilket alltså är en rätt så rejäl försening med tanke på att spelet egentligen skulle släppas nästa månad, men med tanke på att spelet redan såg bättre ut här än i somras är det nog bara en bra sak.

Efter detta skiftade Nintendo förvirrande nog återigen fokuset tillbaka till 3DS, när de visade upp spel som Pokémon Super Mystery Dungeon och Hyrule Warriors: Legends. Den senare var intressant då Nintendo visade upp en kvinnlig Link som spelbar karaktär, tillsammans med en specialutgåva av spelet som innehåller hennes kompass. Ni ser det i filmklippet ovan. Spelet släpps i mars nästa år. Efter detta följde en trio av JRPG-spel, där Bravely Second först visades upp med både trailer och en titt på spelets specialutgåva, som släpps i det första kvartalet nästa år. Näst på tur var Dragon Quest VII, som överraskande nog ska lokaliseras och släppas i väst tillsammans med uppföljaren Nintendo Direct VIII nästa år. Sist ut i trion var Fire Emblem Fates, som ska släppas i två olika versioner: Birthright och Conquest. Dessa kommer säljas separat men även tillsammans i en samlarutgåva. En tredje kampanj, Revelations, kommer släppas efter spelet har släppts.

Sändningen avslutades minst sagt med en bomb. Cloud, den ökänt stroppiga protagonisten från Final Fantasy, ska bli spelbar karaktär i Super Smash Bros för Wii U och 3DS. En rejäl överraskning, utan tvekan, som till och med fick NeoGaf att krascha. Om det kan ni läsa mer om här.

Och det var det hela! En rätt matig sändning som bjöd på lite allt möjligt. Vilken del var er favorit?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.

Fler artiklar av Lucas Jones