December har anlänt, och det med besked. Sakta täcker snön Sverige, stormar piskar upp i de södra delarna och folk börjar julpynta redan i november. Så många anledningar att sätta sig inomhus, kaffe i hand, Fallout 4 utan paus, och bara inte komma ut förrän solens strålar träffar våra svenska vidder igen.

Rollspelsåret 2015 har varit minst sagt belastat. The Witcher 3 och Fallout 4 är bara två av de tyngsta och mest efterlängtade släppen som fått se dagens ljus under årets gång, i sina försök att mätta den omättliga hungern bland världens alla gamers. Och med vinterns kyliga intåg, finns det något bättre än att gräva ner sig djupt i ett riktigt bra rollspel, att känna hur man har världen i sitt grepp, känslan av makt och kontroll?

2015 var fylld av välslipade ädelstenar, och framtiden kan verka frustrerande, ja, till och med hopplös. Men räds ej, för snart kommer 2016, och även detta år släpps en hel del titlar att se fram emot och spendera tusentals av sina dyrbara timmar åt.

-system-headline2

Kingdom Come: Deliverance

Det var med nöd och näppe som Kingdom Come: Deliverance ens kom igång. En knackig start skulle dock mynna ut i en lyckad crowdfunding, och snart stod spelet på ståtliga ben med en idé, pengar och en intresserad skara människor bakom sig. Warhorse Games tänkte inte bli dömda till de förlorade spelens land, och detta är bara ett av de många anledningarna till att spelet ligger på radarn. Deras kamp och glöd för att leverera ett spel med sagolik historisk precision, realistiska strider och miljöer baserade på verkliga landskap är ingenting som förtjänar att ligga i bakgrunden. För att leverera sina löften på det mest genuina spelet vi spelare någonsin har sett har en drös av experter inom medeltid historia medverkat i att utveckla och skapa en sann anda av äldre dagar, i en tid där potatis inte existerade.

-system-headline1

Deus Ex: Mankind Divided

Ska de lyckas igen? För Deus Ex: Human Revolution var just vad namnet indikerar på, revolutionerande. Vad Deus Ex: Mankind Divided har att leva upp till, det är nästan orättvist. Vid detta laget borde skaparna av första spelet förhoppningsvis ha kommit över sin välförtjänta hybris över sitt kärleksbarn, som lyckades väldigt bra i livet, och det är med mycket liten tvekan som ribban har lagts på toppen. Av vad vi fått se från den nästkommande speltiteln kommer det erbjudas en spelarstyrd händelseutveckling, ett dynamiskt fighting-system och foliehattarnas svurna fiende, Illuminati.

-system-headline3

Horizon: Zero Dawn

Året 2016 skriker av uppföljare till redan existerande titlar. Ingen klagar på det, riktigt bra uppföljare är något fans kan leva på i flera år i många av fallen. Så när Horizon: Zero Dawn presenterades under Sonys konferens på E3 2015 blev det med många höjda ögonbryn, och även en hel del applåder.

Spelet, som av förklarliga skäl kommer bli exklusivt för PS4, har utvecklats av skaparna till Killzone, vilket gör konceptet så mycket mer förvirrande. Det är inte mycket information som läckts ut angående storyn till det nya skeppet, men tre saker har vi åtminstone fått reda på. Ett, vi kommer få spela som den kvinnliga protagonisten Aloy. Två, vår spelarena är en grann, fantastisk öppen värld 1000 år efter apokalypsen. Tre, dinosaurier i robotform. Genialiskt, Sony behövde inte släppa mer för att väcka ett enormt intresse. Vi sitter på kanten av våra stolar i spänd förväntan.

-system-headline4

Mass Effect: Andromeda

Vi vet dess namn. Vi vet att Shepard är ute. Vem kommer inte ihåg det vida kritiserade slutet på Mass Effect 3? Bioware hoppas att vi kan lämna det bakom oss och gå vidare mot nya äventyr. Även om saknaden efter den älskade hjälten kommer vara stor så kan ingen förneka att det lilla material Bioware visat oss är snyggt. Riktigt snyggt. Med en helt ny galax och grafik bokstavligen utom denna värld ska en ny kärlek väckas för ett av tidernas mest älskade science fiction-rollspel.

-system-headline5

Dark Souls 3

Tortyr är inte menat att vara trevligt. Inte ens lite. Det ska göra ont på så många nivåer. Det ska frammana tårar, blod och otröstbara tjut av förtvivlan. Allt detta finns i serien Dark Souls, och överallt på internet kan man hitta ekande tomma rop på hjälp där det inte finns någon hjälp att få. Tortyren Dark Souls kommer tillbaka, denna gång med det tredje och sorgligt nog sista spelet i serien. Trots alla själar som slukats i detta helvetets käftar så vallfärdar många tillbaka för att spela upplösningen av vad som enkelt kan beskrivas som ett psykologiskt trauma.

För att gå ifrån mörkret och dela med oss av en droppe solsken. Återkommen till den avgörande delen i (den kolsvarta) sagan Dark Souls är nu Hidetaka Miyazaki, som tar tillbaka tyglarna sen första delen i Dark Souls. Miyazaki tog sig en sväng förbi den nionde delen av Andréas personliga helvete Bloodborne innan han återkom till denna högst efterlängtade titel. Vi hoppas nu på ett än mer grandiost uppvisande än vad han lyckades åstadkomma i första Dark Souls, med mer mörker, vackrare bestar och fasligare nivåer.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Malin Granberg

Malin Granberg

Skribent

Malin har, trots sin härstamning från Piteås vackra älv, förlorat sin dialekt till Östergötlands platta landskap. Liksom det som drar henne till spel, så var det även äventyr och universitet som förde henne ner till den södra delen av landet där hon byggt sitt näste. En allätare med förkärlek till rollspel.