Recension: Lego Marvel's Avengers

Iron Man och gänget är tillbaka. Lyckas alla block falla på plats?

Fattigt tillskott till en annars så rik spelserie. Plocka upp Lego Marvel Superheroes istället.

Lego, lego, lego. Jäklar vad det är Lego överallt. Att de danska plastbitarna tagit över världen börjar bli mer och mer uppenbart för varje år som går. Och TT Games långlivade spelserie har säkerligen hjälpt till på traven. Synd bara att senaste spelet är så jädrans mediokert.

Lego Star Wars: The Complete Saga var ett av få spel till min Xbox 360 jag faktiskt tog alla achievments i. I normala fall är jag långt ifrån en achievment-junkie men här var det som skrivet i sten - spelet var så sjukt beroendeframkallande. Samlingsmani i all ära men TT Games bemästrade konceptet redan i sina första spel.

Under åren har de spottat ut Lego-spel i anknytning till snart vartenda varumärke och mycket hänger numera på om den som spelar gillar grundkonceptet eller inte. För de flesta spel är ändå rätt lika. Och jag älskar Marvel.

I Lego Marvel's Avengers finns kända karaktär som... öh, Squirrel Girl.

För precis som tidigare ska du slå fiender på käften, bygga upp saker för att komma vidare och samla legopengar till Joakim von Anka blir avundsjuk. Det finns alltså massor att göra, upptäcka och samla - och det numera smått uttjatade konceptet funkar fortfarande.

Skillnaden mellan Avengers och det förra spelet i serievärlden: Lego Marvel Superheroes, är helt sonika att detta följer filmerna snarare än sina serieförlagor. Och med det kommer också de flesta problem.

Istället för en ny berättelse slängs vi här in i Avengers: Age of Ultron och hoppar sedan tillbaka till början av första Avengers-filmen. Den som sett sin beskärda del av Marvel Cinematic Universe-filmer kommer känna igen sig. Narrativet hoppar dock mer än en gång mellan de olika berättelserna och skapar en känsla av att bitarna aldrig riktigt faller på plats. Varför TT Games inte bara lät oss välja film efter film - trots ett försök att förnya sig - får mig att klia mig i pannan. Av alla fungerande koncept så väljer de att skrota just detta?

2015/articles//a/1/8/0/8/9/1/0/eurogamer-nryep1.jpg
- Flytta på dig, jag ska på toaletten och klossa!

Som sagt så bygger många av problemen i Lego Marvel's Avengers på sin förlaga. Till skillnad mot Superheroes är vi här låsta till figurer som existerar i de Disney-ägda filmerna. Därför dyker inga från karaktärer X-Men, Fantastic Four eller Spider-Man upp. Något frustrerande sett till det ljuva utbudet av blockiga karaktärer i Superheroes att frossa i. Istället låser vi upp sju miljoner olika Iron Man-dräkter och helt meningslösa karaktärer så som slentrianagenter. Till och med Guardians of the Galaxy-gänget saknas. Squirrel Girl finns i alla fall, av någon outgrundlig anledning.

Det andra till synes smärre problemet är rösterna. Skådespelarinsatserna i Lego Marvel Superheroes var från och till utmärkta men här byts de ut mot samplingar från filmerna så dåliga att de måste vara tagna från en piratkopierad version filmad på bio med en mobilkamera. Lägg till att Clark Gregg och Cobie Smulders faktiskt spelat in ny dialog och en ljudmixning från helvetet där ljudeffekter dånar så högt i högtalarna att grannarna kommer och dunkar. Som tur är recenserar inte redaktionens ljudnörd Alex detta för han hade antagligen ramlat ner på golvet och tuggat fradga i ett vredesutbrott.

Med tanke på hur mycket Lego-spelen tjänar på möjligheten att spela två dras Avengers med ett par korkade moment där ena spelaren kan lägga ner kontrollen då den andra är upptagen med trista quick time events. Spelet är också buggigt och fler än en gång fastnar min karaktär i väggar, vägrar trycka på knappar eller bygga det jag vill.

2015/articles//a/1/8/0/8/9/1/0/eurogamer-fx0qmk.jpg
I vår kommer Civil War. Redan nu är det dags för Järnmannen och Kapten Fjant att puckla på varandra.

Det finns också mycket positivt i Lego Marvel's Avengers. Som de flertalet hubbvärldar vi kan utforska. I allt från det enorma Manhattan och Washington DC till Asgard går det att sladda runt med fordon, samla gula legobitar och göra diverse sidouppdrag. Det är här som Avengers verkligen ger ett mervärde som det krassa karaktärsutbudet drar ner. Titt som tätt stöter jag även på spontana sidouppdrag som att stoppa en bil eller springa ikapp en tjuv. Timmar senare finner jag mig flyga mellan hus och totalt glömma bort vad jag egentligen skulle göra. Extra plus i kanten ska TT Games ha för att två spelare kan utforska dessa hubbvärldar samtidigt utan några som helst restriktioner, och att det till och med går att ta sig an olika sidouppdrag.

Att samla och klara allt tar som vanligt rätt lång tid. Och under de drygt tio timmarna jag spenderar med att varva huvuduppdragen infinner sig som vanligt vid Lego-spel en smärre deja vú-känsla. Trots seriens steg mot rollspel i Lego Lord of the Rings så är Avengers i det mesta strömlinjeformat i de äldre spelens mall. Nytt är möjligheten att tillsammans med din kompanjon släppa ut starka samarbetsattacker, och rutor där specifika karaktärer måste slå sina klossar ihop för att komma vidare.

Men utöver de små extra detaljerna är det mesta likt i Lego Marvel's Avengers. Får du inte nog av klossarna är senaste tillskottet helt okej, men det är svårt att motivera ett köp efter det fantastiska - och väldigt mycket bättre - Lego Marvel Superheroes. I jämförelse känns Avengers rätt fattigt. Bättre lycka nästa gång, TT Games.

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Robin Stjernberg

Robin Stjernberg

Redaktionschef / Försäljningschef

"Är du en förrädare?" frågade de sura jämtarna när Robin red ner till Hallandsskogarna på en älg för att plugga film. "Nej", svarade Robin och tog sig en ordentlig prilla. "Jag infiltrerar södermarken" sa han. Förutom att snusa, och att vara en norrlänning, gillar Robin konstiga filmer, bastant hiphop och att spela episka äventyrsspel och hårda skjutare.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Far Cry Primal

Tillbaka till stenåldern.

Recension: Zombi

ZombiUplay - en zombie på riktigt.

RekommenderatRecension: Batman: Arkham VR

Läderlappen, i virituell verklighet.

RekommenderatRecension: The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess är tillbaka och Robert ser efter hur titeln håller sig i HD.

RekommenderatRecension: Rise of The Tomb Raider

Lara Croft är tillbaka. Och hon är lika förbannad som alltid.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading