NX-rapporten: Vecka 5

Här är allt som sagts om konsolen den senaste veckan.

NX är kodnamnet på Nintendos nästa spelkonsol, och ju närmare E3 vi kommer desto mer rykten om konsolen verkar dyka upp. Det kan vara lite svårt att hålla reda på alla dessa, så därför tänkte vi på Eurogamer inleda en ny artikelserie där vi varje vecka summerar samtliga rykten som omgärdar NX och förklarar vad de betyder och hur sannolika de är. Häng med!

Nintendo kommer berätta mer om korsfunktionaliteten mellan mobilspel och NX senare i år

I samband med redovisningen av Nintendos resultat i det tredje kvartalet 2015, som hölls inför företagets aktieägare i tisdags, dök det upp information från Wall Street Journal som satte delar av internet i brand. Enligt publikationen ska Nintendo-chefen Kimishima ha sagt att information om hur Nintendos kommande mobilspel fungerar med NX komma "inte alltför sent i år", något som nyhetssajter valde att tolka som "information om NX kommer komma inte allt för sent i år". Ser ni skillnaden? Detta missförstånd upprörde naturligtvis många som väntat förgäves på ny information om konsolen sedan förra året, men de gjorde alltså det i onödan. Vi vet att Nintendo ska prata mer om NX i år, men tänker man på år i fiskala termer så börjar inte det nya året förrän den 1 april. Bli därför inte förvånade (eller upprörda) om Nintendo väljer att inte dela med sig av någon information om konsolen innan dess.

Tillverkaren av 3DS-kasseterna kommer tillverka produkter för NX i år

Nintendo var inte det enda företaget som redovisade resultat i veckan. Även Macronix (tillverkaren av Nintendo 3DS-spelkasseterna) hade det, och i samband med det meddelade företaget att de kommer tillverka "memory products" för Nintendo NX i år. Det här är väldigt intressant av två anledningar: för det första säger det nånting om hur NX-spel kan komma att lagras och distribueras, och för det andra säger det nånting om hur nära en NX-lansering faktiskt är.

Vad jag kan se så sysslar bara Macronix med den typ av minnesprodukter som associeras med lagringsmetoden hos 3DS-spel, vilket alltså pekar på att NX-spel kommer lagras och avläsas på samma sätt som på 3DS. Vissa av er kanske tycker det låter konstigt att en modern stationär konsol har kassetter som spelmedia istället för skivor, men det finns faktiskt många fördelar med kassetter (eller minneskort, vad ni nu vill kalla det) över skivor. Dels läses information snabbare, vilket innebär mindre laddningstider i spel och i operativsystemet, och dels tas behovet av att inkludera en skivläsare bort, vilket både drar ned kostnaden på konsolen och gör den tystare.

Den centrala frågan här är dock huruvida Nintendo kommer lyckas hålla tillverkningskostnaderna för kassetterna nere; om vi antar att NX är kraftfullare än Wii U kommer också spelfilerna vara större, och det kräver minneskort med större lagringsutrymme vilket också drar upp priset. Den mängd kassetter som kommer behöva tillverkas för att tillgodose Nintendos försäljningsvolym av spel till NX kan också komma att dra upp priset på världsmarknaden för minnesprodukter (på grund av begränsad efterfrågan), och om det händer ökar naturligtvis priset också. Det finns en väldigt påtaglig utmaning för Nintendo här, alltså, men om det är så att Nintendo valt kassetter som spelmedia för NX kan vi nog lita på att de löst problemen det innebär.

Att Macronix uttryckligen sade att tillverkningen av NX-minnesprodukterna skulle börja i år är naturligtvis också väldigt intressant, eftersom det som sagt kan ge en ledtråd till huruvida NX lanseras i år eller inte. Det verkar ju bildas ett allmänt konsensus av analytiker i branschen att åtminstone en variant av NX kommer lanseras i år, och den uppfattningen blir ju bara än mer trovärdig i ljuset av det här.

Bandai Namco har flera NX-spel under utveckling

Det här ryktet kommer från en analytiker vid namn Dr Serkan Toto som jobbar i Japan. Toto skrev på Twitter att Bandai Namco har flera spel under utveckling till NX, däribland ett Super Smash Bros-spel som kommer finnas tillgängligt vid konsolens lansering. Om detta stämmer känns det rätt naturligt att anta att det rör sig om en portning av Super Smash Bros Wii U snarare än ett helt nytt spel i serien (då dessa tar lång tid att utveckla), men det är svårt att spekulera om då hela ryktet baseras på...ja, Dr Totos tweet. Toto har tidigare haft rätt om vissa saker, exempelvis att Nintendos första mobilspel inte skulle innehålla Mario eller att NX-utvecklingskit skickats ut till utvecklare, men det återstår att se om han har rätt i det här fallet också. Enligt honom är källan vattentätt, så tolka det som ni vill.

Monolith Soft håller på att utveckla en uppföljare till Xenoblade Chronicles X till NX

Det kanske inte är jätteöverraskande att JRPG-studion har en uppföljare till Xenoblade Chronicles X under utveckling, eller att den utvecklas till NX. Det är dock inte bekräftat, och ryktet kommer från en Youtube-kanal vid namn Tilmendomination som (vad jag kan se) inte gjort några större avslöjanden förut. Enligt ett tweet från dem ska i alla fall spelet vara mer storyfokuserat än föregångaren och vara kompatibelt med sparfiler från Wii U-spelet, men även om det låter rimligt så har jag ändå svårt att se att det faktiskt är sant. Av alla rykten som dykt upp den senaste veckan känns det här som det mest otrovärdiga, så jag hade tagit det med en stor nypa salt om jag var ni.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading