Missade du förra veckans NX-rapporten? Klicka hit för att läsa mer.

NX är kodnamnet på Nintendos nästa spelkonsol, och ju närmare E3 vi kommer desto mer rykten om konsolen verkar dyka upp. Det kan vara lite svårt att hålla reda på alla dessa, så därför har vi på Eurogamer en artikelserie där vi varje vecka summerar samtliga rykten som omgärdar NX och förklarar vad de betyder och hur sannolika de är. Häng med!

Ett "grafiskt imponerande" Unreal Engine 4-spel är under utveckling till NX

Rättelse: ryktet ifråga kommer från Youtube-kanalen SuperMetalDave64, inte Nintengen. Videon hittar ni här.

Sajten NintenGen lade upp en video på sin Youtube-kanal i veckan där de berättade att en utvecklare bakom ett "grafiskt imponerande" PS4-spel gjort i Unreal Engine 4 vill att spelet också ska släppas till NX, och att utvecklaren ifråga delat med sig av detaljer om hur den processen går till och vilka som får devkits. Enligt hen ska Nintendo redan ha skickat ut devkits till "nyckelpartners", medan mindre aktörer fått ansöka om att få devkits genom en utdragen och "komplicerad" process. Utvecklarens studio ska ha ansökt om att få just ett sådant devkit, och ska ha tagit del av diverse sekressavtal som givit dem skäl att tro att NX släpps i år.

NintenGens tidigare historik av ryktesrapportering verkar vara rätt innehållslös. Vad jag kan se är det här första gången de själva publicerar ett rykte istället för att referera från andra sidor. Även om det egentligen inte borde påverka deras trovärdighet så är sättet de rapporterat det här ryktet minst sagt bristfälligt. Men om det skulle visa sig vara sant är det högst intressant av två anledningar: för det första bekräftar det att Unreal Engine 4 kommer vara kompatibel med NX, och för det andra säger det nånting om vad vi kan förvänta oss av prestandan i maskinen. Det kanske låter självklart att Unreal Engine 4 skulle fungera på NX, men man får inte glömma att varken Wii U eller 3DS har stöd för spel utvecklade i motorn. Att Nintendo från start ser till att NX är Unreal Engine 4-kompatibel är superviktigt för deras chanser att få fler tredjepartsutvecklare att släppa sina spel på Nintendo-plattformar, något många saknat under den nuvarande konsolgenerationen.

Men vad säger det här om prestandan, egentligen? Att det "grafiskt imponerande" PS4-spelet omnämnt ovan ska kunna portas över till NX (om man får tro spelets utvecklare i alla fall) innebär ju att prestandan i NX måste motsvara den i PS4, åtminstone på ett ungefär. Å andra sidan berättar utvecklaren själv för NintenGen att hen inte vet vilka specifikationer hårdvaran har, och det innebär ju att NX både kan vara svagare eller starkare än så. Ryktet känns som sagt inte superstabilt, mindre så än tidigare NX-rykten vi skrivit om, så...ja, ni vet. Ta det med en (rejäl) nypa salt och allt det där.

NX kommer släppas åtminstone på en regional nivå i år

Vi har tidigare skrivit om finansanalytiker som trott att Nintendo NX släpps i år, och nu sällar sig ännu en sådan till skaran. Det är IHS-analytikern Piers Harding-Rolls, som i ett uttalande till brittiska nyhetssajten Express sagt att han tror att "vi definitivt kommer få höra mer om NX på E3" och att NX kommer släppas i år, i alla fall på en regional nivå. Det förstnämnda är en säker gissning som med största sannolikhet stämmer (och därför inte är speciellt intressant att nämna), men det sistnämnda är desto mer intressant. Harding-Rolls föreslår alltså att Nintendo NX kan komma att släppas på bara en marknad istället för samtliga marknader, vilket logiskt sett borde innebära Japan. Detta hade varit smart ur ett logistiskt perspektiv, då det är lättare att lansera en produkt i bara en marknad istället för flera, men rent kommersiellt innebär det en rad problem. Dels skiljer sig den japanska marknaden på många sätt från den europeiska och amerikanska, vilket betyder att det budskap om NX som Nintendo meddelar inte kommer tas emot lika väl i västvärlden (och därför kan skada lanseringen av konsolen där), och dels ger det konkurrenterna Sony och Microsoft tid att kontra lanseringen med egna erbjudanden och nyheter.

Att så många analytiker från så många olika institutioner verkar vara eniga om att Nintendo NX kommer släppas i år är hursomhelst väldigt intressant, och det stärker naturligtvis trovärdigheten i ryktet. Jag har svårt att säga om just Harding-Rolls har en lyckad historik av att gissa rätt i sådana här frågor, men det behöver ju heller inte betyda någonting i sammanhanget. Spännande, hursomhelst!

Kimishima berättar mer om NX för Nintendos aktieägare

Det här är utan tvekan veckans mest trovärdiga och intressanta nyhet, om inte annat för att det kommer från Nintendo själva för en gångs skull! Som vi skrev om förra veckan har Nintendo redovisat resultatet för det tredje kvartalet för sina investerare nyligen, och nu har (äntligen) den officiella engelska översättningen från frågestunden efteråt lagts upp på Nintendos hemsida. Det finns synnerligen intressant information däri, bland annat om framtiden för Nintendo 3DS och Wii U, så jag råder er som är intresserade av Nintendo att gå in och läsa. För er som bara är här för NX-informationen kan jag snabbt gå igenom huvudpunkterna av det som gicks igenom: Nintendo-presidenten Kimishima meddelade att Nintendo håller på att förbereda sig inför lanseringen av NX, och de förväntar sig att NX (tillsammans med mobilspel) kommer vara företagets ledande inkomstkälla i framtiden. Även värt att notera är att Kimishima tror att NX kommer ge "Nintendo-aktig" vinst, och även om det kan tyckas som kaxighet från hans sida så visar det ju ändå var förväntningarna hos Nintendo ligger.

Att Nintendo förbereder sig för lanseringen av NX stärker onekligen uppfattningen att den kommer släppas i år, även om det inte nödvändigtvis måste vara så. Den delen är väldigt intressant i sig, men för mig är den andra delen ännu mer intressant. Att höra ett så självsäkert Nintendo är uppfriskande efter de senaste årens svacka, och kan tolkas som att de tror att NX har en funktion som kommer slå stort på marknaden. Huruvida det stämmer eller inte är naturligtvis helt omöjligt att säga, men att Nintendo verkar stridslystna och på hugget är i alla fall ett gott tecken.

Värt att notera är även att Kimishima nämnde Wii U:s lansering på frågestunden, och vad de lärde sig från den. Han berättade att lanseringen av en ny produkt måste föranledas av mycket information om produkten och ett tydligt budskap, inget av vilka fanns tillgängligt när Wii U visades upp för första gången. Att de har lärt sig sin läxa här är väldigt glädjande, och bådar synnerligen gott inför NX upppvisning. Hoppas nu bara att Kimishima är lika bra att leverera på sina löften som han är att ge dem.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.