Tidigare guider:

Support

Mid

Off-lane

Nu har vi kommit till den fjärde och sista delen i vår Dota-guide och det har blivit dags att gå igenom en av spelets absolut mest populära roller, nämligen den som carry. Anledningen till att den är populär är att du här tillåts bli stor och stark och få många kills. Detta är inte alltid helt lätt att genomföra, men förhoppningsvis underlättas det lite av dessa tips och tricks.

Carry

Rollen som carry innebär föga förvånande att du ska vara den som bär hela laget. Du är förste damage dealer och vill bli så stark det absolut bara går. Andra spelare förväntas offra sina liv för dig och ge dig så mycket plats och utrymme som möjligt. Det kan bli en ordentlig egotripp. Men innan du kommer till det stadiet att du kan släppa lös förödelse över dina fiender krävs en hel del jobb.

Det finns en uppsjö av bra carry-hjältar att välja bland men deras effektivitet ändras något beroende på den rådande patchen. I dagsläget verkar det dock som att följande hjältar är populära bland carry-spelare:

 • Anti Mage
 • Faceless Void
 • Gyrocopter
 • Juggernaut
 • Morphling
 • Phantom Assassin
 • Riki
 • Spectre

Dessa är alla ganska svaga tidigt i spelet (möjligtvis med undantag för Juggernaut) vilket betyder att du kan behöva en barnvakt eller två som hjälper dig genom de tuffaste perioderna. När du väl tagit dig igenom dessa kan det dock vara väldigt roligt att spela carry då du, om allt gått rätt till, kommer att kunna dominera totalt.

Laning phase

Som carry är det vanligt att man går ut på safe lane tillsammans med en eller två supports. För Radiant är detta den nedre lanen och för Dire är det den övre. Är du en melee-baserad hjälte kan du överväga att skaffa en Quelling Blade precis i början som ger dig extra skada mot creeps. En Stout Shield och en eller två Iron Branches samt någon Tango är inte heller dumt. Du kommer troligtvis inte ha råd med allt detta så du får överväga vad du helst vill ha. Väl ute på lane ska du enbart fokusera på att få så många creep kills som möjligt samtidigt som du ser till att inte dö. Dina supports ska såklart hjälpa dig med detta och men ett visst mått av försiktighet krävs ändå från din sida. Dör du för mycket som carry kan det vara svårt att komma tillbaka i spelet och det kan tyvärr sluta med förlust. Då är det du som får skulden eftersom du misslyckades med att bära laget. På lane ska du också vara vaksam på om supportsen vill försöka ge sig på någon av era motståndare. Då vill du absolut vara med och försöka få sista slaget på hjälten för att ge dig själv rejält med extra erfarenhetspoäng och guld.

tiny
Även Tiny är en okej carry som kan bli riktigt tung late game. Den store stenjätten har hög skada och får med Aghanim's Scepter rejält med splash damage.

Be gärna dina lagkamrater om hjälp att stacka creeps i skogen också så att du kan slå ihjäl dem vid ett senare tillfälle. Är de väldigt starka och många kan du behöva hjälp även med detta, men belöningen är god. Detta är speciellt bra om motståndarna stänger ner dig på lane. Det kan också vara bra att byta lane om du skulle få problem där du är. Prata med dina medspelare och se efter om ni kan göra en rotation. Jag säger det återigen, kommunikation är livsviktigt i Dota 2 och mycket går att lösa bara man försöker. Det är när laget tjurar på och blir statiskt som man får problem.

När resten av ditt lag börjar slåss kan det faktiskt vara värt att du håller dig borta från just det. Det beror lite på situationen såklart men om du ligger efter i farm kan det vara särskilt bra att använda de tillfällen då alla andra spelare är i luven på varandra till att ta lite ostörd farm. Blir ditt lag helt överkört kan det såklart finnas anledning att hjälpa dem, men spelar du en hard carry är det först i late game som du kommer att skina. Har gamet tagit visst lång tid och du fått farma tillräckligt mycket blir du till sist nästan ostoppbar om du bara lyckas behärska din hjälte tillräckligt väl.

Mid och late game

Som vi redan nämnt kan det i tidigt mid game vara bra att du fortfarande farmar. Detta ska du väl egentligen aldrig sluta med som carry men sättet du gör det på ändras under spelets gång. Ett bra tag kan du faktiskt komma undan med att "afk-farma", det vill säga, vara så frånkopplad från resten av gamet på grund av guldinsamlandet att du lika gärna kunnat vara afk (för er som legat under en sten sedan internet föddes betyder afk "away from keyboard").

Under mid game kan du dock försöka vara beredd på att teleportera in till fajter för att ta lite enkla kills om du märker att det skulle kunna fungera. Detta gör du genom att se till att alltid ha en Town Portal Scroll på dig.

Olika items du kan skaffa är sådana som underlättar din förmåga att döda creeps samt sådana som i allmänhet höjer din skada. Defensiva items såsom Black King Bar är också att rekommendera. Här nedan följer en kort lista över potentiella köpesval:

 • Battle Fury - En yxa som ger närstridshjältar splash damage samt ökar din regenerativa förmåga. Med splash damage gör du skada på allt som är runtomkring din primära måltavla vilket är grymt för att farma fort. Rekommenderas till Anti Mage, Juggernaut och Phantom Assassin.
 • Monkey King Bar - Denna stav ger dig ökad skada samt True Strike, vilket gör det omöjligt att missa dina slag. Väldigt bra mot fiender som kan undvika slag. Har även en chans att mini-stunna motståndare för 160 extra skada.
 • Desolator - Prisvärt item som ökar skadan och drar ner fiendens armor vid träff. Kan få helt sinnessjuk effekt om du får den tidigt i gamet.
 • Butterfly - Ökar din skada och Agility samt ger dig 35% Evasion. Motståndarna kommer således att missa nästan hälften av sina attacker mot dig (såtillvida att de inte har Monkey King Bar då förstås). Den höga boosten i Agility gör att Butterfly kombineras ypperligt med Rikis Backstab. Kan aktiveras för att under en kort stund byta ut Evasion mot Movement Speed.
 • Black King Bar - I många games ett oumbärligt item för carrys. Aktiveras för att ge immunitet mot magier under en kort period vilket förhindrar motståndarna från att kontrollera dig i fajterna.
antimage
Anti Mage är tack vare sin Blink en mycket rörlig carry som kan bli otroligt svårstoppad late game. Den här spelaren har valt att köra Dagon utan Boots vilket måste ses som en riktig så kallad lol-build.

När det börjar lida mot late game är det absolut dags att börja "komma online" och visa vad ditt farmande gjort för dig. Det är nu du ska komma in och sprida skräck med dina formidabla items och höga skada. Som Anti Mage kan du till exempel poppa Black King Bar och bege dig in i smeten och gå lös på fienden. Var aningen försiktig dock så du inte får hybris; det kan nämligen vara så att din styrka får dig att tro att du är helt oövervinnerlig vilket aldrig är bra. Skulle du bege dig ut på för djupt vatten och dö kan det få förödande konsekvenser för ditt lag då du är den viktigaste pjäsen. Denna typ av hybris inträffar förvånansvärt ofta och är något som vi i branschen brukar kalla för en gammal hederlig "throw" (att man slänger bort segern). Händer detta kan du räkna med att få utstå en hel del påhopp från dina medspelare. Reträtt är ibland enda vägen. Glöm heller inte bort att fortsätta farmandet utan ha koll på lanesen och spring eller teleportera dit det verkar finnas många creeps. Men var vaksam på ganks!

Summering

Rollen som carry är alltså, som vi har sett, en många gånger enformig sådan där det ofta handlar om att göra mer eller mindre samma sak under stora delar av ett game. Det kan dock vara väldigt belönande mot slutet när du får börja kötta ner fienden med allt du samlat på sig under spelets gång. Att bli så stark att du kan "one shotta" motståndare (slå ihjäl dem med ett enda slag eller skott) är en härlig känsla och du riktigt myser när det händer. Det är också roligt att höra announcern ropa ut "Beyond Godlike!" när du är på en riktigt fin spree. Dock får du som carry också finna dig i att du axlat spelets viktigaste roll. Misslyckas du med genomförandet kan det bli mycket, mycket svårt för ditt lag att vinna gamet och du lär få ta emot en hel del skit. Känner du dig dock mogen för uppgiften är det såklart bara att köra.

Det var alltså allt från mig om världens bästa MOBA. Har du frågor eller funderingar är det bara att kommentera här i artikeln eller i vårt forum. Njut nu av videon nedan där Miracle än en gång visar hur det ska gå till. Tack så mycket för att ni har velat lyssna! Jag hoppas innerligt att jag fått Dota-träsket att framstå som åtminstone en aning mer framkomligt.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Petter Hansson Frank

Petter Hansson Frank

Esport-redaktör

Trots uppväxten som bondpojk i en av Jämtlands avkrokar lyckades Petter tidigt intressera sig för spel i alla dess former. I dagsläget får dock nästan allt annat stryka på foten för Dota 2, ett spel som Petter borde vara proffs i vid det här laget.

Fler artiklar av Petter Hansson Frank

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material