NX-rapporten: Vecka 5

NX-rapporten: Vecka 6

NX-rapporten: Vecka 7

NX-rapporten: Vecka 8

NX-rapporten: Vecka 9

NX-rapporten: Vecka 10

NX är kodnamnet på Nintendos nästa spelkonsol, och ju närmare E3 vi kommer desto mer rykten om konsolen verkar dyka upp. Det kan vara lite svårt att hålla reda på alla dessa, så därför har vi på Eurogamer en artikelserie där vi varje vecka summerar samtliga rykten som omgärdar NX och förklarar vad de betyder och hur sannolika de är. Häng med!

Luigi's Mansion 3 ryktas vara under utveckling till Nintendo NX

Läsare av den här artikelserien vet kanske sedan tidigare att jag inte brukar sätta mycket värde (överhuvudtaget)på rykten från DualPixels och Geno, och det har definitivt inte veckans två rykten från dem ändrat på.

Det första av dessa säger att Luigi's Mansion 3 är under utveckling till Nintendo NX. Enligt vad som påstås vara en anonym utvecklare blev teamet bakom spelet inspirerade att göra det i en stil likt den som figurerade i reklamfilmer för Luigi's Mansion 2, vilket tydligen har resulterat i att Luigi's Mansion 3 är "så snyggt att man inte tror på att det är ett spel när man ser det".

Jag vet, jag vet, det låter fullständigt otrovärdigt att en faktiskt utvecklare skulle uttala sig på det sättet. Det är det också. Det finns dock en annan aspekt av ryktet som är betydligt mer intressant att prata om. Enligt samme utvecklare ska spelet använda sig av de länge beryktade kontrollspakarna med "haptic feedback" i sig, vilka kommer ge fysiskt motstånd när man försöker fånga spöken. Det här är en briljant idé och något som känns väldigt intuitivt givet att NX faktiskt kommer ha den typen av spakar, men dessvärre är det också ett skäl till att misstro ryktet.

Som jag tidigare sagt är DualPixels hela filosofi att hitta på rykten som innehåller trovärdiga och logiska element, så att de senare kan säga att de hade rätt när elementen faktiskt visar sig stämma. Genom att påstå saker som är så självklara och givna som möjligt (att Pokémon X/Y skulle innehålla nya karaktärsmodeller, exempelvis) maximerar de chanserna för att deras rykten ska stämma, vilket de sedan använder för att lura folk och få mer uppmärksamhet. Det är riktigt smutsigt, och ingen rimlig människa borde ägna ens en sekund åt deras kvacksalveri. Vilket utsökt för mig till nästa rykte...

Någon person har tydligen fotograferat en NX-handkontroll

1

DualPixels verkade ha roffat åt sig årets scoop när de förra veckan lade upp en bild på vad som enligt dem antingen var en NX-handkontroll, en portabel NX-konsol eller en prototyp av någon av dem. Bilden kom enligt dem från en anonym utvecklare som hade ett NX-devkit hemma med tillhörande kontroll/portabel konsol, och enligt spelsajten Destructoids tester visar bilden inga (eller väldigt få) tecken på att ha blivit manipulerad i Photoshop. Den motsvarar också väldigt tydligt ett patent på en handkontroll Nintendo publicerade för ett tag sen. Så...den är äkta, eller hur?

Innan vi svarar på den frågan (spoilers: den är med största sannolikhet fejk) så kan det vara en idé att gå igenom hela händelseförloppet kronologiskt. Bilden dök nämligen inte upp på DualPixels först, utan på Reddit via användaren Idriss2Dev. Idriss2Dev är en utvecklare från Marocko som själv säger sig vara tveksam till bildens legitimitet, men som tyckte den var intressant nog att dela med sig av. Sedan lade DualPixels upp den på sin sajt, Destructoid snappade upp nyheten och rapporterade om det och resten, som de säger, är historia.

Det slutar inte där, dock. När nyheten läggs upp på Neogaf (vilket resulterar i en chockerande 100-sidor lång tråd) upptäcker genast vissa användare att Idriss2Dev tagit bort sitt konto på Reddit. Vad detta innebär är naturligtvis oklart; det är inte helt otänkbart att en person som läckt riktig information av det här slaget tar bort sitt konto för att skydda sig själv, men det känns samtidigt också som en sak gör om man ljuger ihop ett rykte och känner att man är nära på att bli avslöjad.

Just avslöjad är något hen verkar ha blivit, för inom ett par timmar efter den upptäckten gjorde en användare på IGN en annan upptäckt: motivet på skärmen är tydligen tagen från ett gammalt Unreal Engine 4-demo, och proportionerna på skärmen matchar ett urklipp från en bildruta i demot rätt så perfekt, som ni kan se här.

Det skulle alltså kunna sägas vara ett rätt så definitivt bevis på att bilden är fejk. Ett annat tecken på det är själva kompositionen och kvalitén i bilden; om nu utvecklaren ifråga hade prylen hemma hos sig, och alltså inte hade bråttom med att ta bilden (antar jag i alla fall, med tanke på att hen hann skriva en lapp som skulle vara med i bilden), varför är den då så suddig? Även om det finns exempel på suddiga, påstått läckta bilder på kommande konsoler som visat sig stämma (PS3 Slim, exempelvis) så är de bilderna oftast tagna inne i fabriker eller platser med mycket människor, där det logiskt sett borde vara svårt att få till en bra och tydlig bild utan att bli upptäckt av andra. Men en bild tagen i hemmets trygga vrå? Det är helt ologiskt att en sådan skulle behöva vara suddig på det här sättet.

Jag vill också passa på att ta upp patentet som handkontrollen väldigt tydligt är baserat på. Det är viktigt i sådana här sammanhang att skilja på designpatent och teknikpatent; det förstnämnda är ett patent på en viss design eller look ett objekt har, det sistnämnda är ett patent på hur en pryl beter sig eller fungerar. Patentet bilden baseras på är ett teknikpatent, inte ett designpatent. Att Nintendo skulle göra en prototyp som exakt efterliknar ett patent som beskriver en funktion är fullständigt ologiskt, och något som aldrig förekommer i verkligheten. Designpatent tenderar att publiceras efter att ett objekt utannonserats och visats upp för första gången för att inte (i brist på bättre ord) spoila hur det ser ut, så är ni nyfikna på hur NX-patentet kommer ni med största säkerhet behöva vänta tills Nintendo visar upp maskinen officiellt först.

Ett sista, slutgiltiga argument för varför prototypen är fejk skulle jag vilja påstå är dess ergonomiska design. Man kan säga många saker om Nintendo och deras designfilosofi, men att de skulle designa saker som är direkt krampframkallande är långsökt. Visst, Nintendo 3DS är inte en bekväm konsol att hålla i och visst, Wiimote hade sina problem, men kom igen. Prototypens ovala design ser direkt fientlig ut, för att inte säga helt verklighetsfrånvänd. Du kommer kanske inte tycka om hur den officiella NX till slut kommer se ut, men du kommer i alla fall kunna hålla den utan att få blodförlust i händerna.

Även om jag uppenbart inte tror på att prototypen är äkta så vill jag ändå understryka att det inte nödvändigtvis behöver betyder att Nintendos officiella kontroll inte kommer likna den. De har ett patent på en skärm av den här typen i en handkontroll, trots allt, och även om jag är fullständigt övertygad att de aldrig någonsin skulle få för sig att göra en handkontroll som ser ut som den här gör så hade jag inte blivit förvånad om designdrag från den kunde kännas igen i den slutgiltiga produkten.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Lucas Jones

Lucas Jones

Skribent

Lucas är en nationalekonom in-the-making från Skåne som envist hävdar att Nintendo 3DS är den bästa konsolen som finns. Han är i dagsläget den enda spelskribenten i hela Sverige som inte har en nextgenkonsol, och är därmed lika förlegad som en VHS-spelare.