Påskäggen vi älskar

Många spel har gömda påskägg att bjuda på för den som är tillräckligt ihärdig i sitt letande. I denna artikel berättar redaktionen om sina personliga favoriter!

Påskafton är här! Vad är egentligen bättre än påskägg som är fyllda med godis? Jo, spel som är fyllda med påskägg såklart. Spelutvecklare verkar älska att smyga in märkliga små hemligheter och roliga referenser i sina spel. Vi på Eurogamer blir förstås alltid lika förtjusta när vi hittar dem. Detta är påskäggen vi älskar allra mest!

Jerry Fogselius: Icke-påskägget i Grand Theft Auto: San Andreas

Vare sig det gäller Scarface-referenserna i Vice City eller Top Model-satiren i Liberty City, är det åtminstone en sak som är säker: Grand Theft Auto-serien har alltid varit proppfull av klockrena påskägg och härliga, politiska spydigheter. I favoritdelen San Andreas tog Rockstar de svårhittade hemligheterna till nya höjder, bokstavligt talat. Högst uppe på den Golden Gate-inspirerade bron mellan San Fierro och Las Venturas, fanns nämligen ett simpelt meddelande som jag hittade under en flygtur med jetpacken.

"There are no easter eggs up here. Go away."

Det ironiska budskapet var såklart ett påskägg i sig och det är den bittra metahumorn som gör meddelandet så briljant, i mina ögon. Såhär tolv år senare har jag fortfarande inte stött på något lika träffsäkert påskägg, varken i GTA-spelen eller i någon annan spelserie. Hatten av för Rockstar!

1

Robin Stjernberg: Minecraft-grottan i Borderlands 2

Borderlands-spelen fullständigt kryllar av obskyra referenser, hemligheter och påskägg. Så det var inte konstigt att utvecklaren hade fått in en flirt till Mojangs världshärskare Minecraft. Däremot förväntade jag mig aldrig ett så pass stort påskägg.

Jag befann mig långt ner i en grotta, slogs för glatta livet mot flygande äckel och såg helt plötsligt något underligt. En vägg längst in i grottan stack ut - fyrkantiga jordblock som jag skulle känna igen i sömnen. Så jag började slå sönder jordblocken med mina bara nävar och hittade där bakom stenblock, direkt plockade från Minecraft. Jag flög rakt upp från soffan när ett alltför välkänt ljud skar in i trumhinnan. Det var en jävla Creeper!

Efter ett dussintal välriktade skott och en sjuhelsikes explosion hade jag avrättat alla gröna penismonster i rummet och blev belönad med en hemlig hjälm: ett fyrkantigt Minecraft-huvud. Det är så här man gör ett ordentligt påskägg minsann!

2

Robert Arvetag: Hemliga ko-banan i Diablo 2

En riktig klassiker till påskägg är utan tvekan Secret Cow level från Diablo 2. Påskägget aktiveras när du använder dig av Wirts Leg och en Tome of Time Portal i din Horadric Cube, medan du står i Rogue Encampment (den här meningen lät ju lite lagom smånördig, inser jag nu). Den galna kombon måste ha triggats av ren och skär tur, men har gett mig ett av de roligaste och mest omtalande påskäggen i spelens historia.

Även om själva påskägget i sig är roligt som tusan så är dess bakgrundshistoria det som gör att den får extra kultstatus. Redan i det första Diablo spreds nämligen ett rykte som sa att spelaren kunde öppna en hemlig ko-bana genom att klicka tillräckligt många gånger på de kor som fanns utanför staden. Det var så klart falska rykten, som eventuellt kan ha att göra med Blizzards "diaboliska" fascination av att spränga oskyldiga sälar och vårdsvin i Warcraft-spelen. I Diablo 2 blev den mytomspunna ko-banan dock sann.

3

Andréas Göransson: Familjen Flintas bil i Far Cry Primal

Far Cry Primal har blivit min drog och Oros mitt andra hem. Ubisofts stenålderssandlåda är den spelvärld där jag tveklöst den gångna månaden spenderat mest tid och jag är inte i närheten av att bli klar. Vartenda skrymsle och sidouppdrag - meningsfullt som meningslöst - måste utforskas och tillbringar jag inte kvällarna med att bli ihjältrampad av mammutar, ja då kutar jag istället runt över slätterna och plockar blommor eller djupdyker i många av de uråldriga sjöarna.

Häromdagen tog jag ett dopp i den sjö som finns i Oros "gömda dal" - en plats som nås genom att springa längs en olidligt lång stig för att sedan passera genom ett berg. Vad som gör denna plats så fantastisk är kanske ett av de roligaste (och mest otippade!) påskäggen jag sprungit på, någonsin.

Genom att dyka rakt ner i sjön och simma en liten, liten bit upptäckte jag inget mindre än familjen Flintas bil. Den är betydligt större än jag minns den från serien och dess skick är väl kanske inte det bästa. Men den finns där, och det förklarar varför serien om Fred med vänner bara försvann i intet...

4

Percy Oropeza: Ryu, Ken och Akuma i Tekken Tag Tournament 2

Tekken Tag Tournament 2 bjöd inte bara på utmärkt spelmekanik, utan innehöll även en hel del godis att låsa upp. Och det är klart, med sina 59 (!) karaktärer med tillhörande slutsekvenser, samt en drös kläder och andra tillbehör, tog det evigheter innan jag hade "sett allt". Ett läge som jag uppskattade extra mycket var Fight Lab.

I rollen som roboten Combot fick vi ta del av olika utmaningar som lärde ut både grunden samt mer avancerade moves. Vad många inte vet är att läget även har ett kul påskägg: bossarna som väntar vid slutet. Eldprovet består nämligen av "Fat Ryu", "Fat Ken" och "Akuma" - självklart gestaltade av sumobrottaren Ganryu, överviktige Bob och bossen Jinpachi. Skrattattacken var ett faktum, Namco vet verkligen hur man pikar sina rivaler.

5

Nathalie Persson: Nautghy Dog råkar avslöja The Last of Us i Uncharted 3

Ett av mina favoritpåskägg dyker upp i Uncharted 3. I början av spelet hamnar du och Sully i ett barslagsmål med några elaka typer. När det är över, kan du röra dig fritt i baren och kika runt lite. En grej jag då la märke till, var tidningen som låg på bardisken med en huvudrubrik som löd: "Scientists are still struggling to understand deadly fungus."

Hade det här något med The Last of Us att göra? Utan att tveka kastade jag mig på datorn för att googla och naturligtvis hade jag helt rätt. Det komiska i detta är att det egentligen var ett misstag från Naughty Dog, eller som de själva sa:" We screwed up."

Naughty Dog lade in ett påskägg i spelet eftersom de hade planerat att utannonsera The Last of Us innan Uncharted 3 släpptes, men så blev det ändrade planer. Spelet utannonserades inte som planerat men deras påskägg låg kvar för hela världen att beskåda... Ack så tokigt det kan bli!

6

Malin Granberg: Monthy Python-referensen i Dragon Age: Inquisition

Såhär på förhand ska jag medge att jag är extremt kass på att hitta påskägg i spelen jag spelar. Det kan susa förbi en uppenbar referens framför skärmen och blockera min syn, och allt jag kommer bli är irriterad innan någon pekar ut det roliga med det. Därför är det väldigt underligt att det enda jag har märkt för egen hjärnkapacitet, var Dragon Age Inquisitions ytterst diskreta och (i mina ögon) hysteriskt roliga referens till Monthy Python and the Holy Grail.

Jag lunkade på i Hinterlands och betade av en oändlig summa quests, när jag plötsligt snubblade över en grotta: Smuggler's Cave. En brutal scen låg framför mig, män döda till höger och vänster. Men vad som fångade min uppmärksamhet var en helt naken, bedårande nug mitt i högen av makaber, hemsk död. Min glädje var total, jag hade hittat mitt första påskägg i ett spel och jag berättade det genast för alla som jag trodde skulle vara intresserade! Det visade sig att det inte var så många som brydde sig om mitt fynd, men lika glad för det var jag ändå.

7

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Redaktionen

Redaktionen

Contributor

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading