Jag minns den där magiska julaftonskvällen hemma hos mormor, 1997. Super Mario 64 hade precis packats upp, komplett med en rykande färsk Nintendo 64. Jag och brorsan var de lyckligaste ungarna på jorden och än idag ser jag rörmokarens tredimensionella debut som världens i särklass bästa spel. Aldrig förr hade jag spelat något med så underbar spelkontroll, tjusig grafik och såpass öppen spelvärld att utforska. Det var spelmagi!

Super Mario 64
Super Mario 64 fyller hela 20 år i år. Sanslöst!

Bara något år senare var det dags för Playstation att cementera sin plats i mitt hem, bli en del av möblemanget tillsammans med fantastiska spel som Resident Evil och Tony Hawk's Pro Skater 2. Plötsligt kändes Nintendo 64 och dess titlar inte längre lika nya. För att inte tala om ögonblicket då jag ännu ett par år senare öppnade kartongen till en sprillans ny Playstation 2, där den gigantiska sandlådan GTA III slukade hundratals timmar av mitt liv. Och så har vi förstås Xbox och Halo, som är ett kapitel i sig.

Den gemensamma nämnaren för alla dessa konsoler och spel är förstås att de på ett eller annat sätt var revolutionerande när de släpptes, medan de idag känns oerhört gamla; trots att vissa av dem hade premiär på den här sidan av årtusendet. Att koppla in de gamla spelmaskinerna i en HDTV resulterar bara i utsmetade texturer och insikten att jag inte längre vet var gränsen går. Ja, gränsen för vad som är retro det vill säga...

Metal Gear Solid
Mellansekvenserna i Metal Gear Solid visade vad Playstation var kapabel till. Idag är filmsnuttarna inte riktigt lika imponerande längre.

När jag var liten var det en självklarhet att Pong, Pac-Man och möjligen Super Mario Bros. till NES var retrospel. Gamla godingar som jag själv inte hade växt upp med och som inte längre såldes i några affärer - klart att de tillhörde retrohyllan! Samtidigt var det alldeles självklart att de konsoler jag och brorsan fick under uppväxtens julaftonar, var hypermoderna ting som aldrig skulle beblandas med retrosamlingen. Där fanns ju bara 70- och 80-talsspel, möjligtvis de tidigaste SNES-spelen från 90-talets början, men aldrig något från år 2000 och framåt. Eller?

Ändå sitter jag här år 2016, fundersam över var jag själv drar gränsen för vad som är retro. När jag tittar på burkteven som står sida vid sida med min plattskärm, blir svaret med ens tydligt: allt som jag kopplar in i den otympliga burken, är retro för mig. Där har jag Nintendo 64, Playstation och Playstation 2. Dessa maskiner kräver en gammal TV, 4:3-format och rödvitgula scartkablar för att mina ögon ens ska kunna tåla det som visas på skärmen. Mina ögon har nämligen vant sig vid HD-upplösning och miljarder polygoner. Mina ögon vill att det ska se modernt ut, annars klassar jag spelen ifråga som retro.

Playstation och Nintendo 64
Playstation och Nintendo 64 står sida vid sida i mitt nördrum. Den ena läser skivor medan den andra kör kassetter. Båda konsolerna känns lika härligt föråldrade.

Det roliga är förstås att jag om kanske tio år kommer känna något liknande kring spelen till Xbox 360, Playstation 3 och till och med Playstation 4. Klart som attans att dessa konsoler också blir retro framöver, när varenda gamer spelar sina spel med ett VR-headset på huvudet och aldrig har behövt hålla i en dosa i hela sitt liv. Något så föråldrat som en traditionell handkontroll kommer då kanske att kännas som ett pensionerat inslag i TV-spelsvärlden. Det kommer att pratas om som något retro.

Retrokonsolerna Xbox One och Playstation 4? Jo då, det dröjer nog inte länge innan framtidens ungdomar skrattar högt åt denna gamla hårdvara, hur spelutvecklare hade enorma problem att komma upp i de där 60 stabila bildrutorna per sekund och kämpade för att ens få till 1080p-upplösning, precis som hur jag idag kan skratta åt hur ohyggligt grynigt det första Metal Gear Solid till Playstation ser ut - och styrs - när jag startar upp det idag. Och sedan kommer förstås ännu en generation därpå skratta åt hur deras föräldrar satt med sina primitiva VR-hjälmar på huvudet, för nu krävs det plötsligt bara en liten lins som man petar in i ögat och ren tankekraft för att kunna styra alla spel...

VR
Är VR framtiden för spel? Inte vet jag, men däremot vet jag att både Oculus Rift och Playstation VR kommer kännas lastgamla om bara ett decennium. Om ens det.

Men tillbaka till nutiden. För här sitter alltså jag, med en burkteve och några gamla konsoler som var poppis runt millennieskiftet, med insikten att dessa spelmaskiner numera passar utmärkt i retrohyllan - att min barndoms alla spelupplevelser hör till det förflutna och att min retrogräns ständigt tycks flytta framåt i tiden. Retro är något föränderligt, begreppet tillhör inte bara Pong och Pac-Man nu längre, utan även titlar som faktiskt inte har så värst många år på nacken.

Det är en märklig uppenbarelse att de spel som var de allra mest revolutionerande för bara något årtionde sedan, redan kännas retro på samma sätt som 80-talets mästerverk och 70-talets pionjärtitlar. Egentligen är det bara en tidsfråga innan jag börjar blicka tillbaka på självaste The Witcher 3, med samma slags nostalgi som när jag tar upp Super Mario 64-kassetten och minns den där magiska julaftonskvällen 1997.

"Tiden går fort när man har roligt", som det så fint heter.

Var går retrogränsen för dig?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Jerry Fogselius

Jerry Fogselius

Feature-redaktör

Jerry är en rödskäggig ung man som trots gingerhåret har en själ, vilken han lägger ner i alla sina texter. Han har ett helt rum dedikerat till spel, där en gammal burkteve står sida vid sida med en sån där modern ”plattskärm”. Han är en allätare som älskar äldre titlar lika mycket som de senaste actionspelen, och favoritliret Super Mario 64 går än idag lika varmt som när han tog sitt första hopp 1997 (Jerry har dock fortfarande inte lyckats tagit alla 120 stjärnor).