Halo har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Ända sedan jag satte foten på den där mystiska ringvärlden, har jag aldrig riktigt velat lämna den. Master Chiefs första rymdäventyr var anledningen till att jag önskade mig en Xbox som ung, på samma sätt som hur del fem var orsaken att jag så sent som förra året skaffade en Xbox One.

Det är ett köp som jag idag ångrar, eftersom Halo 5 var som mest "okej" i mina ögon. Multiplayermatcherna - framför allt Arenaläget - var visserligen riktigt grymma, men storyn var på gränsen till värdelös enligt mig. Jag som älskar Bungies originaltrilogi har saknat den där riktigt pampiga känslan i 343 Industries båda Halo-kampanjer. Visserligen var berättelsen om Cortanas förfall någorlunda intressant i Halo 4, kampanjen gick till och med att köra tillsammans med en vän på delad skärm, men när splitscreen plockades bort i Halo 5 anade jag genast oråd.

1
Halo 5 var en rejäl besvikelse i mina ögon, främst eftersom det lokala coop-läget plockades bort men även för att herr Locke var en träig paragrafryttare som jag aldrig fattade tycke för.

Och Halo 5 skulle visa sig vara allt annat än vad jag hoppats på. För det första kunde jag alltså inte längre njuta av äventyret tillsammans med en vän i samma soffa, vilket alltid har varit Halos största behållning, men för det andra insåg jag snart att jag inte kunde njuta av storyn i Halo 5 överhuvudtaget. Den nya spartanen Locke var ett äkta sömnpiller till karaktär och berättelsen om hans jakt på Master Chief kändes både oinspirerad och ointressant, med generisk bandesign och ännu blekare grafikstil än i föregångaren. Bungie-magin från de första spelen var, för att säga det milt, slutligen utrotad.

Så vad ska jag med min Xbox One till, när jag inte ens har fastnat för titeln som gjorde att jag skaffade konsolen från första början? Det är ju inte som att det dryper av några andra exklusiviteter som får mig att vilja behålla Microsofts senaste spelmaskin.

Låt mig ta det från början. För två år sedan la jag hela skatteåterbäringen på en rejäl speldator, för första gången någonsin. Jag ville ha den där sinnesjuka kraften som dagens konsoler saknar. Jag blev inte besviken, utan har till dags dato ägnat minst lika många timmar med att njuta (och våndas) av mitt Steambibliotek, som jag har lirat smarriga exklusiviteter på min Playstation 4. Detta medan Xbox One mest bara har stått och dammat sedan jag gav mig i kast med Halo 5 och insåg att det inte var den uppföljare jag hade drömt om...

Men alla andra exklusiviteter då, det måste ju finnas något som är värt att spela på Xbox One? En kort sekund senare inser jag: vilka exklusiviteter? Rise of the Tomb Raider finns till PC i bättre version, Gears of War: Ultimate Edition likaså, Quantum Break släpps till Windows 10 samtidigt som till Xbox One och nu har Microsoft och Turn 10 även bekräftat att alla framtida Forza-titlar kommer att släppas även till PC. Kvar finns Crackdown 3 och Gears of War 4, men varför skulle inte de också dyka upp till dator så småningom? Alla andra Xbox One-spel gör ju det.

2
Rise of the Tomb Raider är sanslöst snyggt på PC. I höst släpps det även till Playstation 4. Hejdå till den Xbox One-exklusiviteten...

Som PC-ägare är det därför väldigt svårt att motivera varför jag ens ska ha kvar min Xbox One. Det enda som finns att spela på den, som fortfarande är helt exklusivt, är i princip Halo-serien. Och om Microsofts strategi fortsätter på samma sätt som nu, räknar jag kallt med att även Master Chief kommer visa sin nuna (eller hjälm) på PC så småningom när det väl är dags för Halo 6, som jag ärligt talat inte ens är sugen på efter att ha lirat femman.

Multiplayerspel då, är det inte värt att ha kvar en viss konsol för dem? Jo, men eftersom de flesta av mina vänner har valt att skaffa Playstation 4 stället för Xbox One denna generation, köper jag såklart alla multiplayertitlar till Sonys maskin. Inte så konstigt att alla jag känner valde Playstation denna generation, då den helt enkelt får snäppet bättre versioner av de flesta multiformatspel.

Situationen påminner lite om förra generationen, fast med ombytta roller: Xbox 360 var den plattform som ständigt fick de bästa versionerna, medan Playstation 3 tydligen var rena mardrömmen för spelutvecklare. Skillnaden här är att Playstation 3 åtminstone hade en hel drös exklusiviteter som gjorde konsolen till ett måste för mig: Uncharted-trilogin, God of War 3, Metal Gear Solid 4, The Last of Us och Ico/Shadow of the Colossus-samlingen är fantastiska Playstation 3-spel som får mig att älska konsolen än idag.

3
Metal Gear Solid 4 är fortfarande helt exklusivt till Playstation 3. Snakes fjärde del har inte ens fått någon nyutgåva till Playstation 4 (än).

Detsamma går inte att säga om utbudet till Xbox One. Den har inte längre några intressanta, helexklusiva titlar och dessvärre är en enda spelserie (Halo) alldeles för lite för att jag ska känna något verkligt behov att behålla konsolen. Om bara Quantum Break, Rise of the Tomb Raider och Forza aldrig hade kommit till PC, skulle jag känna mig mycket mer lockad att ha kvar min Xbox One. Den skulle ha blivit en nödvändighet precis som Playstation 3, men när Microsoft nu istället väljer att släppa överlägsna PC-versioner av sina Xbox One-"exklusiviteter" känns det förstås självklart att jag väljer att skaffa dem via Steam istället.

Gör Microsoft rätt när de släpper sina Xbox One-spel till PC? Nej, jag tror faktiskt inte det. Givetvis blir jag glad över att kunna lira Quantum Break med 60 bilder per sekund och 1080p-upplösning på dator, men det känns samtidigt oerhört tråkigt att mitt intresse kring Xbox One ska behöva dö i och med detta.

4
Det återstår att se om Crackdown 3 förblir en Xbox One-titel eller om även det kommer släppas till PC så småningom. Jag tror på det sistnämnda.

Huruvida jag kommer göra mig av med min Xbox One eller ej, visar sig med tiden. Halo är - trots de senare delarna - ändå en av de spelserier jag älskar allra mest och The Master Chief Collection är rena drömsamlingen nu när den äntligen har patchats till funktionsdugligt skick. Dagen jag tröttnar på Halo och väljer att ta mina sista steg på den där ringvärlden lär jag dock sälja Microsofts senaste konsol illa kvickt. De mest intressanta Xbox One-titlarna kan jag nämligen lika gärna spela på PC.

Vilken plattform spelar du mest på?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author

Jerry Fogselius

Jerry Fogselius

Feature-redaktör

Jerry är en rödskäggig ung man som trots gingerhåret har en själ, vilken han lägger ner i alla sina texter. Han har ett helt rum dedikerat till spel, där en gammal burkteve står sida vid sida med en sån där modern ”plattskärm”. Han är en allätare som älskar äldre titlar lika mycket som de senaste actionspelen, och favoritliret Super Mario 64 går än idag lika varmt som när han tog sitt första hopp 1997 (Jerry har dock fortfarande inte lyckats tagit alla 120 stjärnor).