Vi besökte Warszawa och VM i World of Tanks

Bland stridsvagnar och skrikande fans.

Fram tills häromdagen brydde jag mig inte det minsta om e-sport. Okej, jag kan förstå storheten med fenomenet och visst, det är otroligt roligt att tävlingsmomenten inom tv- och datorspel lyckas sträcka sig utanför vardagsrummets svettiga soffbataljer.

Men att sitta klistrad vid datorn och följa specifika lag, precis som fotbollsnördarna lägger tid och energi på allsköns olika ligor, har aldrig varit min kopp te. Jag har istället, precis som jag gjort i fallet sportgalningar, mest ryckt på axlarna och inte fattat ett jota.

4
Arenan i Torwall Hall. Wombats on Tanks möter Natus Vincere.

Därför var det med lite skräckblandad förtjusning som jag satte mig på ett plan med destination Warszawa för att bevittna när 12 lag, från regioner världen över, skulle slåss om den digra prispotten på 300 000 dollar i VM i World of Tanks - eller Wargaming.net League The Grand Finals som är det officiella namnet.

Årets upplaga av turneringen huserade i Torwar Hall i den vackra polska huvudstaden Warszawa. 2016 års final var både större, fetare och bättre än de två föregående. Och det är inte särskilt konstigt egentligen - World of Tanks är en framgångssaga utan motstycke där en liten östeuropeisk spelstudio lyckades ta sitt free-to-play-spel med pansarvagnar till den absoluta toppen. Intresset är kort sagt skyhögt, trots att titeln fortfarande är relativt anonym här i det mörka Norden.

3
Maxim Chuvalov

- E-sporten är ung och vi på Wargaming.net befinner oss fortfarande i våra första steg. Trots detta händer allt här och nu, vi ser en ny supernova födas. Tävlingsformen handlar mer om investeringar än inkomster, åtminstone i dagsläget. Men det är viktigt att investera och donera pengar. E-sport är där publiken finns och det är ett fenomen som bara blir större och större för varje år som går, säger Maxim Chuvalov, Product Manager för World of Tanks.

Och Wargaming.net sparar verkligen inte på krutet när det gäller att visa upp sitt kärleksbarn i all sin fulla prakt. Inför en publik på dryga 4000 personer smäller företaget av finalen med pompa och ståt. Produktionen fullkomligt skriker högbudget när rökmaskiner, ljuskastare och bastung musik vräker igång. Samtliga av lagen presenteras i en anda som skulle få svenska landslaget att bita ihop av avund och här har fotbollskillarna inget att säga till om. Nej, här regerar nördarna - pojkarna och flickorna som fick ta skit för sina specialintressen på skolgården - och de behandlas som de superstjärnor de faktiskt är.

- Det är en utmaning. E-sport är inte som vanlig TV, det är internet. Publiken är fans som växt upp med internet de senaste tio åren. Tyvärr är det många stora företag som inte förstått det än. Min uppgift är därför att övertyga partners att det är här pengarna bör läggas, att våga investera. Att ta modiga steg är inget nytt för oss. Det förefaller sig naturligt. Vi gjorde det med World of Tanks, som bekant blivit en stor succé, och nu vågar vi igen med e-sporten, säger Maxim Chuvalov.

2
Nicolas Passermand

Eventet rullar på under två dagar där första dagen fokuserar på ren gallring, medan kvartsfinalerna, semifinalerna och så klart The Grand Final utspelas under dag två. I korridorerna utanför de olika sektionerna trängs fans och journalister för att köpa popcorn, dricka och annat smått och gott som är ack så nödvändigt för att fånga den där speciella matchkänslan. Inifrån arenan stiger jublet när favoritlaget lyckas sänka motståndarens pansarvagnar, en efter en. Applåder utbryter och skratten från fansen fullkomligt dränker musiken under vissa stunder. Det här är ren och skär glädje och passion när den är som allra bäst.

Och undertecknad, som bekant i grunden inte är ett större fan av e-sport, dras med i stämningen. Det är omöjligt att inte göra det, speciellt under turneringens första kvartsfinal mellan Tornado ROX och Hellraisers (förra årets champions, för övrigt) där blod svett och tårar leder till ett avslut på 5 - 4 till sistnämnda. Båda lagen ger 200 procent och kampen är jämn, men till slut får Tornado ROX se sig besegrade. Själv har jag inte varit så här uppslukad av en sportmatch någonsin, och kanske har min skeptiska hållning till spektaklet mjuknat? Ja, så är det nog.

5
Den mustiga stridsvagnen modell större, som fanns utanför Torwar Hall, satte tonen direkt, redan innan första matchen hann börja.

- Turneringen blir bara större för varje år som går. Vi började smått, och halvdant om jag ska vara ärlig, men vi blir bättre hela tiden. Vårt nästa steg kommer bli riktigt episkt. Vi planerar nämligen att introducera bataljer med 15 mot 15, förklarar Nicolas Passermand som är Head of Competive Gaming i Europa.

Wargaming.net League Grand Finals 2016 närmar sig sitt slut. I finalen står förra årets mästare Hellraisers mot utmanarna Natus Vincere. Sistnämnda vinner med blott en enda poäng och tar därmed över titeln som världsmästare i World of Tanks. Välförtjänt, tycker jag, då båda lagen gjorde sitt absolut bästa. Dagen efter lämnar jag Polen och Warszawa. Det må vara över för i år, men med mig har jag massvis av fina minnen. Och en insikt om att e-sport kanske ändå inte är så tokigt, speciellt om man krigar med stridsvagnar.

1
Al King

Det är just den historiska anknytningen som gör World of Tanks så unikt, och som jag tror gjort att vi blivit så stora i Östeuropa. Med det sagt kollar vi alltid på nya marknader för att se hur vi kan förädla varumärket, anpassa oss och på så vis nå nya dedikerade fans, säger Al King som är varumärkeschef på Wargaming.net.

Att Wargaming.net är dedikerade med krigsspel, det råder det liksom ingen tvekan om. Själv hoppas jag en dag kunna strida mot sovjetiska trupper i finska kriget. Kom igen Wargaming.net, få det att hända.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Andréas Göransson

Andréas Göransson

Chefredaktör

Från de skånska myllorna i söder kommer Eurogamers chefredaktör. Uppväxt med en Gameboy i sina svettiga labbar var Andréas länge Nintendo-frälst. Detta kom att ändras under mitten av 90-talet då Sony släppte sin gråa förstfödda. Sedan dess spelar Andréas det mesta, även om Pokémon fortfarande ligger honom närmast om hjärtat.

Relaterat material

Recension: Sebastien Loeb Rally

Frankrike+Italien=rally!

FeatureHär är allt du behöver veta inför E3 - Del 2

Den efterlängtade fortsättningen är här!

FeatureEurogamer Live: Rocket League - Eurogamer SE vs Eurogamer DK

Vi utmanar danska Eurogamer i Rocket League i en extrastream ikväll. Följ matchen där pølse möter köttbullar.

FeatureUppdatera dina uppdateringar

Alex goes Sverker Olofsson mot spelutgivarnas patchar

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading