Just nu erbjuder säsong tre enbart på kosmetiska uppgraderingar och ett fåtal karaktärer. Å andra sidan är det gratis att testa före köp.

När nytolkningen av Rares klassiska fightinglir Killer Instinct utannonserades för Xbox One kändes det bitterljuvt för mig. Glädjen över att äntligen få spelet jag tålmodigt väntat på i åratal överskuggades av den valda affärsmodellen. Enbart digitalt och free to play - helt okända begrepp inom fighting. Dessutom var Rare borta ur leken till förmån för Double Helix, studion bakom dundertabben Silent Hill: Homecoming. Förväntningarna på Killer Instincts återkomst var inte på topp.

Men oron visade sig vara obefogad. För precis som Rare en gång i tiden överraskade scenen lyckades Double Helix med samma bedrift. Killer Instinct anno 2013 hade helt enkelt alla karaktäristiska drag som utmärkte föregångarna. Själva free to play-aspekten var inte heller så pjåkig då det fanns möjlighet att införskaffa säsongen i förväg. Som kul kuriosa kan jag nämna att den allra första utgåvan av Killer Instinct erbjöd ungefär lika mycket innehåll som nyligen släppta Street Fighter V (minus antalet karaktärer då), fast till ett betydligt lägre pris.

1

Säsong tre av Killer Instinct fortsätter i föregångarnas fotspår. Vi bjuds med andra ord på ett fåtal nya karaktärer och banor men tanken är att dessa ska utökas de kommande månaderna. Allra mest utmärkande är gästspelen som kommer i form av Rash från Battletoads och Arbiter från Halo-serien. Båda har återskapats med absolut största vördnad för sina respektive spelserier. Att avslöja varenda detalj i deras rörelseschema skulle förstöra det roliga. En sak är dock säker - att se Rash förvandla sina kroppsdelar till olika tillhyggen mitt under en pågående combo tillhör nog spelets absoluta höjdpunkter. När han sedan tillkallar den svävande motorcykeln från den mytomspunna omöjliga banan i Battletoads är cirkeln sluten.

I övrigt får vi även tillgång till Kim Wu och Tusk från Killer Instinct 2. Designmässigt är dessa inte lika imponerande som sina gästspelande kollegor men bjuder på minst lika underhållande manövrar. All heder bör dessutom ges till nya utvecklaren Iron Galaxy som sedan säsong två lyssnat till fansen och inkluderat alla klassiska kämpar från seriens rötter. I framtiden kan vi se fram emot Killer Instinct 2-bossen Gargos och en drös nya karaktärer. En av dem ryktas dessutom vara en viss general från en annan älskad Microsoft-serie.

2

En annan välkommen nyhet är den nya ljussättningen som applicerats till samtliga äldre banor. Helt plötsligt känns hela spelet som en helt ny upplevelse, en känsla som även förstärks av den nya menydesignen. Iron Galaxy gjorde något liknande inför säsong två av Killer Instinct som i slutändan mer kändes som en regelrätt uppföljare. Om detsamma kommer att gälla säsong tre vet vi däremot först när allt innehåll är färdigställt.

Det fina med Killer Instinct är att hela spelet finns tillgängligt att testa fritt före köp. Utbudet av gratiskaraktärer roterar veckovis och du behöver inte ens betala för alla säsonger för att ha roligt. Att dina köp dessutom förs över mellan Xbox One och den sprillans nya Windows 10-versionen är som grädde på moset. Bättre utgångspunkt än så är svårfunnen år 2016.

3

About the author

Percy Oropeza

Percy Oropeza

Skribent

Ung sydamerikansk spoling som alltför ofta drömmer om svunna tider, en tid då arkadspelen dominerade branschen. I arkadhallarna upptäckte Percy spelserier som Killer Instinct och Tekken, två spelserier han vördar än i dag. Han har även en förkärlek till våldsamma actionspel och har alltid med sig en bärbar konsol när han är ute på vift.

Fler artiklar av Percy Oropeza